‘ZOUTE’ PRAKTIJKLES

TEKST: BARD BORGER > FOTOGRAFIE: SANDER BOER

DAMESVISDAG STRANDVISSEN

De groeiende interesse voor sportvissen onder vrouwen komt op het strand vaak minder goed uit de verf. Om meer dames te enthousiasmeren voor het strandvissen organiseerde Sportvisserij MidWest Nederland op 9 maart een ‘Damesvisdag Strandvissen’. Ruim dertig dames – van beginners tot meer gevorderden – kwamen af op deze ‘zoute’ praktijkles aan het strand van Noordwijk.

Iris (links) en
Hannah.

VISVRIENDINNEN MAKEN

Iris (35) en Hannah (36) uit Amsterdam ontdekten ooit als collega’s dat ze beiden sportvissen als hobby hebben. Tijdens een vrouwenvisdag in Nieuw-Vennep ontmoetten ze enkele jaren geleden een nieuwe visvriendin. “Zij attendeerde ons via de gezamenlijke Whatsapp-groep op deze dag”, vertelt Hannah, die onlangs voor haar verjaardag een strandhengel cadeau kreeg.

“Het gave aan zeevissen lijkt mij vooral om je zelf gevangen vis te kunnen meenemen en opeten. En je bent steeds lekker actief bezig: met werpen, je aas vervangen, noem maar op”, gaat Hannah verder. Iris is net als Hannah enthousiast, maar vist in de praktijk ook slechts sporadisch. “Het is een drukke fase van mijn leven. We zijn hier vandaag vooral omdat het gewoon een leuk vrouwenevenement is. En misschien maken we wel weer nieuwe visvriendinnen.”

 Clarinda van de Zande-Rijnberg (lid van Team Holland) instrueert enkele deelnemers bij de Damesvisdag Strandvissen

PASSIE OVERBRENGEN
“Iedereen kan leren vissen, maar het is belangrijk dat je bij de basis begint”, vertelt Clarinda van de Zande-Rijnberg, die als vrijwilliger op het strand van Noordwijk de deelnemende dames begeleidt. “Stap één bij het strandvissen is dat je je materialen op orde hebt en snapt waar ze voor bedoeld zijn – van molen tot aasnaald en van werpgewicht tot lijn. Stap twee is goed leren werpen om de lijn op de juiste wijze in het water te krijgen. Het liefst recht voor je uit, de afstand komt later wel. Ten slotte is ook het ‘lezen’ van de zee belangrijk. Hoe zie je bijvoorbeeld aan het water waar een zandbank ligt? En waar zwemt de vis dan naar alle waarschijnlijkheid?”

VUURTJE AANWAKKEREN
Persoonlijke aandacht en begeleiding bij het vissen zijn volgens Clarinda niet alleen van educatieve waarde. “Zeker bij de jeugd merk je vaak dat de motivatie inzakt bij tegenvallende vangsten. Extra aandacht van een begeleider wakkert het vuurtje dan vaak weer aan. In zo’n situatie help ik ze om probleemoplossend te denken. Wat kun je doen om toch weer vis te vangen? Ga in dat geval terug naar de basis: wat deed je toen precies? Blijven vangsten toch uit, dan hebben ze er wel alles aan gedaan en leren ze ook dat vissen niet altijd vangen betekent. Net zoals niet iedereen de wedstrijd kan winnen.”

BLIJVEN VISSEN
“Na alle uitleg en instructies hoop je als begeleider dat de deelnemers zélf dingen gaan herkennen en meer gevoel krijgen bij hun hobby”, benadrukt Clarinda. “Dat lukt eigenlijk alleen als ze na zo’n dag als deze regelmatig blijven vissen. Met elke vangst groeit het vertrouwen en daarmee de drive om nog eens te gaan – en nog eens, en nog eens. Om dat proces op gang te krijgen is het zaak dat wij niet alleen kennis, maar vooral ook onze passie overbrengen. Daarom stel ik me ook altijd beschikbaar als ‘hulplijn’: voor praktische tips of advies mogen deelnemers mij altijd bellen.”

John Muis, bondscoach van het Nederlandse Damesteam kustvissen.

‘VERS BLOED IS HARD NODIG’

“De kern van het Nederlandse Damesteam kustvissen is al jaren vrijwel onveranderd. Hopelijk helpt dit soort initiatieven om de aanwas van vrouwelijk strandvistalent een boost te geven”, zegt John Muis, die sinds 2022 bondscoach van het Damesteam kustvissen is. “Pakweg tien jaar geleden waren er nog wel een aantal dames van 20 à 25 jaar actief, maar bij de jeugd in de categorie tot 21 jaar doet nu maar één dame mee. Meer vers bloed is belangrijk, want op den duur móet ik wel doorselecteren. Dames van 30 tot 50 jaar oud zijn trouwens ook meer dan welkom – als het team maar iets kan verjongen en vernieuwen.”

COMPETITIEF & TEAMSPELER 
Muis vermoedt dat best wel wat dames al aan lokale wedstrijden meedoen, maar niet geloven dat een ‘hoger’ podium haalbaar is. “Dat is echt een misvatting. Iedereen kan zich inschrijven voor het Nederlands Kampioenschap Kustvissen, ongeacht leeftijd en ervaring. Doe je het bij die twee wedstrijden goed, dan kom je al snel bij mij op de radar voor het Damesteam Kustvissen. Belangrijk is dat je leergierig en competitief bent ingesteld, maar ook een teamspeler bent. Onderling tips en ervaringen delen is namelijk cruciaal om als team te kunnen presteren.”

SCOUTEN OP NK’S
Hoewel een evenement als de Damesvisdag Strandvissen voor veel deelnemers een eerste kennismaking met het strandvissen zal zijn, is volgens Muis elk duwtje in de rug welkom. “Het is al winst als we met dit soort evenementen meer dames naar de waterkant krijgen en hen zozeer enthousiasmeren dat ze (nog) niet vissende vriendinnen erover vertellen – zodat die op hun beurt hopelijk ook nieuwsgierig worden. En als uiteindelijk iets meer dames zich inschrijven voor een NK Kustvissen, ben ik helemaal blij. Dan kan ik daar mogelijk nieuw talent scouten voor de nationale ploeg.”

TOTAALPLAATJE
Carola (37) uit Rhoon deed in 2023 al mee aan een speciale ‘Ladies day’ van HSV De Sportvisser uit Noordwijk. “Dat vond ik toen zo leuk dat ik met hun zoute competitie mee ben gaan doen. Inmiddels zit ik alweer in mijn tweede seizoen, maar hier hoop ik weer wat nieuwe dingen te leren. Het lezen van de zee bijvoorbeeld, want dat vind ik nog best lastig.”

Strandvissen geeft Carola rust. “Ik geniet van het totale plaatje: van lekker bezig zijn aan zee, tot het thuis knopen van onderlijnen. Ook het competitieve aspect trekt me aan. Meedoen aan een NK of WK zou ik heel gaaf vinden. Ervaren strandvissers zeggen dat ze potentie in me zien en ik heb al een paar keer een wedstrijd gewonnen, dus wie weet wat de toekomst brengt.”

Louise, Linde en Lisanne (v.l.n.r.).

FAMILIEAANGELEGENHEID

Linde (33) uit Middenmeer heeft zich samen met haar dochters Louise (11) en Lisanne (14) ingeschreven. “Mijn vriend vist al van jongs af aan, maar zo’n drie jaar geleden heb ik ook de hengel opgepakt. En inmiddels zijn onze meiden net zo enthousiast. Ze vinden het superleuk en willen alles leren”, licht ze de beslissing om aan de clinic deel te nemen toe.

Lisanne vindt vooral de spanning van het vis vangen leuk, vertelt ze terwijl ze een scharretje binnendraait. “Samen met mijn vader heb ik weleens eerder vanaf het strand gevist. En twee keer op zee vanaf een boot, toen vingen we allemaal platvis.” Haar zusje Louise meldt dat het werpen al redelijk goed gaat en ze misschien ooit ook wel wedstrijden wil gaan vissen. “Maar dan moet ik het wel nog wat beter kunnen dan nu.”

“De promotie van het damesvissen is al jaren een speerpunt van de federatie”, zegt Wendy Boonstra van Sportvisserij MidWest Nederland. “Sinds 2018 organiseren we bijna jaarlijks een damesvisdag. Bij de eerste edities lag de focus op het zoete, maar sinds 2023 pakken we ook de zoute sportvisserij mee bij onze promotieactiviteiten. Want waar we op het binnenwater de effecten van onze inspanningen zien, is het aan de kust (nog) een ander verhaal.” Daarom nam zij als projectmedewerker het initiatief voor de Damesvisdag Strandvissen in Noordwijk. “Het strandvissen is duidelijk een discipline die aparte aandacht nodig heeft.”

KLEIN WERELDJE
“Net als bij onze andere ‘dames-evenementen’ willen we de deelnemers vooral laten zien en ervaren dat sportvissen heel laagdrempelig is”, vervolgt Wendy. “Het is gezond en ontspannend, op een leuke manier uitdagend en zeker aan de kust ook uitgesproken sociaal. Het strandvissen is namelijk een klein wereldje waarin iedereen elkaar kent en op weg helpt door het delen van kennis en spullen. Als vrouw voel je je daardoor snel veilig en geaccepteerd. Bovendien is juist bij het strandvissen de stap naar het wedstrijdvissen ontzettend klein. Zelf doe ik dit pas zo’n anderhalf jaar en dit jaar ga al met het WK-team mee naar Portugal – weliswaar als reserve, maar toch.”

PASSIE OVERBRENGEN
De grote animo voor de Damesvisdag verraste Wendy maar gedeeltelijk. “De aankondiging voor het evenement is breed gedeeld op social media. Door al mijn collega’s bij de federatie, maar ook door tientallen vrijwilligers en veel strandvissers uit de regio. Ook Sportvisserij Nederland deelde het bericht en alle VISpashouders in onze regio kregen een speciale nieuwsbrief waarin het vermeld stond.” Na twee weken werd de inschrijving gesloten omdat zich al 32 deelnemers hadden aangemeld. “Dat was echt het maximum. We hebben ruim twintig vrijwilligers die stuk voor stuk steengoed zijn, maar je wilt elke deelnemer voldoende aandacht kunnen geven. Anders wordt het lastig om de passie voor het strandvissen goed over te kunnen brengen.” 

Marjolein krijgt uitleg van vrijwilliger en Oranje-international Heidi Leeuwis-Vogelesang.

‘MOOIWEERSTRANDVISSERS’

Marjolein (56) uit Baarn hoorde van een collega-vrijwilliger van het patiëntenvervoer in het ziekenhuis over de Damesvisdag Strandvissen. “Hij vist al heel lang vanaf het strand, ook regelmatig wedstrijden”, legt ze uit. Vissen op zoetwater deed Marjolein in haar jeugd al. “Dat heb ik vier jaar geleden weer opgepakt en nu zou ik graag ook leren strandvissen.” 

Marjolein en haar man hebben namelijk een familiehuis in Zeeland waar ze het hele jaar door regelmatig komen. “Het zou geweldig zijn om daar samen pal ‘voor de deur’ op het strand te kunnen vissen. Hij moet het ook nog leren, maar dit is nu eenmaal een vrouwendag – dus ik ben al wat verder in mijn ontwikkeling”, voegt ze met een grijns toe. Die ontwikkeling dient overigens puur recreatieve doeleinden. “Wedstrijden vissen trekt me niet zo. Ik denk dat wij typische mooiweerstrandvissers worden.”

TEKST: BARD BORGER > FOTOGRAFIE: SANDER BOER

De groeiende interesse voor sportvissen onder vrouwen komt op het strand vaak minder goed uit de verf. Om meer dames te enthousiasmeren voor het strandvissen organiseerde Sportvisserij MidWest Nederland op 9 maart een ‘Damesvisdag Strandvissen’. Ruim dertig dames – van beginners tot meer gevorderden – kwamen af op deze ‘zoute’ praktijkles aan het strand van Noordwijk.

‘ZOUTE’ PRAKTIJKLES

DAMESVISDAG STRANDVISSEN

Marjolein krijgt uitleg van vrijwilliger en Oranje-international Heidi Leeuwis-Vogelesang.

‘MOOIWEER-STRANDVISSERS’

Marjolein (56) uit Baarn hoorde van een collega-vrijwilliger van het patiëntenvervoer in het ziekenhuis over de Damesvisdag Strandvissen. “Hij vist al heel lang vanaf het strand, ook regelmatig wedstrijden”, legt ze uit. Vissen op zoetwater deed Marjolein in haar jeugd al. “Dat heb ik vier jaar geleden weer opgepakt en nu zou ik graag ook leren strandvissen.” 

Marjolein en haar man hebben namelijk een familiehuis in Zeeland waar ze het hele jaar door regelmatig komen. “Het zou geweldig zijn om daar samen pal ‘voor de deur’ op het strand te kunnen vissen. Hij moet het ook nog leren, maar dit is nu eenmaal een vrouwendag – dus ik ben al wat verder in mijn ontwikkeling”, voegt ze met een grijns toe. Die ontwikkeling dient overigens puur recreatieve doeleinden. “Wedstrijden vissen trekt me niet zo. Ik denk dat wij typische mooiweerstrandvissers worden.”

 Clarinda van de Zande-Rijnberg (lid van Team Holland) instrueert enkele deelnemers bij de Damesvisdag Strandvissen

PASSIE OVERBRENGEN
“Iedereen kan leren vissen, maar het is belangrijk dat je bij de basis begint”, vertelt Clarinda van de Zande-Rijnberg, die als vrijwilliger op het strand van Noordwijk de deelnemende dames begeleidt. “Stap één bij het strandvissen is dat je je materialen op orde hebt en snapt waar ze voor bedoeld zijn – van molen tot aasnaald en van werpgewicht tot lijn. Stap twee is goed leren werpen om de lijn op de juiste wijze in het water te krijgen. Het liefst recht voor je uit, de afstand komt later wel. Ten slotte is ook het ‘lezen’ van de zee belangrijk. Hoe zie je bijvoorbeeld aan het water waar een zandbank ligt? En waar zwemt de vis dan naar alle waarschijnlijkheid?”

VUURTJE AANWAKKEREN
Persoonlijke aandacht en begeleiding bij het vissen zijn volgens Clarinda niet alleen van educatieve waarde. “Zeker bij de jeugd merk je vaak dat de motivatie inzakt bij tegenvallende vangsten. Extra aandacht van een begeleider wakkert het vuurtje dan vaak weer aan. In zo’n situatie help ik ze om probleemoplossend te denken. Wat kun je doen om toch weer vis te vangen? Ga in dat geval terug naar de basis: wat deed je toen precies? Blijven vangsten toch uit, dan hebben ze er wel alles aan gedaan en leren ze ook dat vissen niet altijd vangen betekent. Net zoals niet iedereen de wedstrijd kan winnen.”

BLIJVEN VISSEN
“Na alle uitleg en instructies hoop je als begeleider dat de deelnemers zélf dingen gaan herkennen en meer gevoel krijgen bij hun hobby”, benadrukt Clarinda. “Dat lukt eigenlijk alleen als ze na zo’n dag als deze regelmatig blijven vissen. Met elke vangst groeit het vertrouwen en daarmee de drive om nog eens te gaan – en nog eens, en nog eens. Om dat proces op gang te krijgen is het zaak dat wij niet alleen kennis, maar vooral ook onze passie overbrengen. Daarom stel ik me ook altijd beschikbaar als ‘hulplijn’: voor praktische tips of advies mogen deelnemers mij altijd bellen.”

TOTAALPLAATJE
Carola (37) uit Rhoon deed in 2023 al mee aan een speciale ‘Ladies day’ van HSV De Sportvisser uit Noordwijk. “Dat vond ik toen zo leuk dat ik met hun zoute competitie mee ben gaan doen. Inmiddels zit ik alweer in mijn tweede seizoen, maar hier hoop ik weer wat nieuwe dingen te leren. Het lezen van de zee bijvoorbeeld, want dat vind ik nog best lastig.”

Strandvissen geeft Carola rust. “Ik geniet van het totale plaatje: van lekker bezig zijn aan zee, tot het thuis knopen van onderlijnen. Ook het competitieve aspect trekt me aan. Meedoen aan een NK of WK zou ik heel gaaf vinden. Ervaren strandvissers zeggen dat ze potentie in me zien en ik heb al een paar keer een wedstrijd gewonnen, dus wie weet wat de toekomst brengt.”

John Muis, bondscoach van het Nederlandse Damesteam kustvissen.

‘VERS BLOED IS HARD NODIG’

“De kern van het Nederlandse Damesteam kustvissen is al jaren vrijwel onveranderd. Hopelijk helpt dit soort initiatieven om de aanwas van vrouwelijk strandvistalent een boost te geven”, zegt John Muis, die sinds 2022 bondscoach van het Damesteam kustvissen is. “Pakweg tien jaar geleden waren er nog wel een aantal dames van 20 à 25 jaar actief, maar bij de jeugd in de categorie tot 21 jaar doet nu maar één dame mee. Meer vers bloed is belangrijk, want op den duur móet ik wel doorselecteren. Dames van 30 tot 50 jaar oud zijn trouwens ook meer dan welkom – als het team maar iets kan verjongen en vernieuwen.”

COMPETITIEF & TEAMSPELER 
Muis vermoedt dat best wel wat dames al aan lokale wedstrijden meedoen, maar niet geloven dat een ‘hoger’ podium haalbaar is. “Dat is echt een misvatting. Iedereen kan zich inschrijven voor het Nederlands Kampioenschap Kustvissen, ongeacht leeftijd en ervaring. Doe je het bij die twee wedstrijden goed, dan kom je al snel bij mij op de radar voor het Damesteam Kustvissen. Belangrijk is dat je leergierig en competitief bent ingesteld, maar ook een teamspeler bent. Onderling tips en ervaringen delen is namelijk cruciaal om als team te kunnen presteren.”

SCOUTEN OP NK’S
Hoewel een evenement als de Damesvisdag Strandvissen voor veel deelnemers een eerste kennismaking met het strandvissen zal zijn, is volgens Muis elk duwtje in de rug welkom. “Het is al winst als we met dit soort evenementen meer dames naar de waterkant krijgen en hen zozeer enthousiasmeren dat ze (nog) niet vissende vriendinnen erover vertellen – zodat die op hun beurt hopelijk ook nieuwsgierig worden. En als uiteindelijk iets meer dames zich inschrijven voor een NK Kustvissen, ben ik helemaal blij. Dan kan ik daar mogelijk nieuw talent scouten voor de nationale ploeg.”

Iris (links) en
Hannah.

VISVRIENDINNEN MAKEN

Iris (35) en Hannah (36) uit Amsterdam ontdekten ooit als collega’s dat ze beiden sportvissen als hobby hebben. Tijdens een vrouwenvisdag in Nieuw-Vennep ontmoetten ze enkele jaren geleden een nieuwe visvriendin. “Zij attendeerde ons via de gezamenlijke Whatsapp-groep op deze dag”, vertelt Hannah, die onlangs voor haar verjaardag een strandhengel cadeau kreeg.

“Het gave aan zeevissen lijkt mij vooral om je zelf gevangen vis te kunnen meenemen en opeten. En je bent steeds lekker actief bezig: met werpen, je aas vervangen, noem maar op”, gaat Hannah verder. Iris is net als Hannah enthousiast, maar vist in de praktijk ook slechts sporadisch. “Het is een drukke fase van mijn leven. We zijn hier vandaag vooral omdat het gewoon een leuk vrouwenevenement is. En misschien maken we wel weer nieuwe visvriendinnen.”

FAMILIEAANGELEGENHEID

Linde (33) uit Middenmeer heeft zich samen met haar dochters Louise (11) en Lisanne (14) ingeschreven. “Mijn vriend vist al van jongs af aan, maar zo’n drie jaar geleden heb ik ook de hengel opgepakt. En inmiddels zijn onze meiden net zo enthousiast. Ze vinden het superleuk en willen alles leren”, licht ze de beslissing om aan de clinic deel te nemen toe.

Lisanne vindt vooral de spanning van het vis vangen leuk, vertelt ze terwijl ze een scharretje binnendraait. “Samen met mijn vader heb ik weleens eerder vanaf het strand gevist. En twee keer op zee vanaf een boot, toen vingen we allemaal platvis.” Haar zusje Louise meldt dat het werpen al redelijk goed gaat en ze misschien ooit ook wel wedstrijden wil gaan vissen. “Maar dan moet ik het wel nog wat beter kunnen dan nu.”

Louise, Linde en Lisanne (v.l.n.r.).

“De promotie van het damesvissen is al jaren een speerpunt van de federatie”, zegt Wendy Boonstra van Sportvisserij MidWest Nederland. “Sinds 2018 organiseren we bijna jaarlijks een damesvisdag. Bij de eerste edities lag de focus op het zoete, maar sinds 2023 pakken we ook de zoute sportvisserij mee bij onze promotieactiviteiten. Want waar we op het binnenwater de effecten van onze inspanningen zien, is het aan de kust (nog) een ander verhaal.” Daarom nam zij als projectmedewerker het initiatief voor de Damesvisdag Strandvissen in Noordwijk. “Het strandvissen is duidelijk een discipline die aparte aandacht nodig heeft.”

KLEIN WERELDJE
“Net als bij onze andere ‘dames-evenementen’ willen we de deelnemers vooral laten zien en ervaren dat sportvissen heel laagdrempelig is”, vervolgt Wendy. “Het is gezond en ontspannend, op een leuke manier uitdagend en zeker aan de kust ook uitgesproken sociaal. Het strandvissen is namelijk een klein wereldje waarin iedereen elkaar kent en op weg helpt door het delen van kennis en spullen. Als vrouw voel je je daardoor snel veilig en geaccepteerd. Bovendien is juist bij het strandvissen de stap naar het wedstrijdvissen ontzettend klein. Zelf doe ik dit pas zo’n anderhalf jaar en dit jaar ga al met het WK-team mee naar Portugal – weliswaar als reserve, maar toch.”

PASSIE OVERBRENGEN
De grote animo voor de Damesvisdag verraste Wendy maar gedeeltelijk. “De aankondiging voor het evenement is breed gedeeld op social media. Door al mijn collega’s bij de federatie, maar ook door tientallen vrijwilligers en veel strandvissers uit de regio. Ook Sportvisserij Nederland deelde het bericht en alle VISpashouders in onze regio kregen een speciale nieuwsbrief waarin het vermeld stond.” Na twee weken werd de inschrijving gesloten omdat zich al 32 deelnemers hadden aangemeld. “Dat was echt het maximum. We hebben ruim twintig vrijwilligers die stuk voor stuk steengoed zijn, maar je wilt elke deelnemer voldoende aandacht kunnen geven. Anders wordt het lastig om de passie voor het strandvissen goed over te kunnen brengen.” 

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm