zuidwest nederland

Vissteiger Kraaghoeve.

Johnny Bergakker met een mooie zeelt.

WIES VAN DER EEDE

Wies van den Eede is een van de vaste deelnemers. Zij deelde met ons welke impact het project van Johnny op haar leven heeft. “Ik hoorde over Johnny’s project en wat het kan doen voor mensen met PTSS. Door mijn beperkingen kan ik niet deelnemen aan andere dagbestedingen, maar ik ben graag buiten. Het project past daarom goed bij mij. Voor ik begon met ‘Vissen met Johnny’ zat ik niet lekker in mijn vel en was ik vaak onzeker. Het project heeft mijn zelfvertrouwen vergroot. Ik heb sterke banden opgebouwd met Johnny en de andere deelnemers, wat me een soort extra familie heeft gegeven. We helpen elkaar en de gesprekken zijn leerzaam. Deze verbinding vind ik heel waardevol. Ik geniet van het buiten zijn en het vissen helpt me om mijn gedachten te verzetten. Ik voel me gelukkiger na het vissen. Het project zou ik zeker aanraden, al weet ik niet of anderen hetzelfde ervaren. Ik heb er veel baat bij en ben zelfs over mijn smetvrees heen. Ik had nooit gedacht dat ik een vis een kus zou geven voor geluk!”

VREUGDEDANS
De positieve reacties van deelnemers, Zeeuwse Gronden en de maatschappij hebben me gemotiveerd om nog meer voor anderen te betekenen. Dit heeft mijn leven positief beïnvloed, ondanks mijn PTSS. Dat wil niet zeggen dat het me altijd makkelijk afgaat. De maatschappij waar we in leven is hard en ik word door nieuws in de krant en op televisie nog regelmatig geconfronteerd met de trauma’s uit mijn eigen verleden. De acceptatie en waardering van de deelnemers en Zeeuwse Gronden, en ook de steun van mijn partner, met wie ik al 39 jaar ben getrouwd, geven mij veel kracht. Ik moet wel oppassen dat ik door mijn enthousiasme niet te veel hooi op mijn vork neem. Daarom houd ik het bij één visdag per week met twee extra activiteiten, als het financieel haalbaar is.

Het betekent veel voor mij om anderen te kunnen helpen met iets waar ik zelf zoveel baat bij heb. Inmiddels zijn er een aantal vaste deelnemers, en omdat we elkaar steeds beter leren kennen, worden de gesprekken gemakkelijker en kennen we elkaars interesses. Deelnemers met vergelijkbare aandoeningen vinden verbinding bij elkaar en samen zorgen we voor een warm welkom voor nieuwe aanwas. Terwijl we genieten van de geluiden van de vogels, het water en de natuur wordt er ook veel gelachen. Soms, als er een grote brasem, zeelt of winde wordt gevangen, staat iedereen erbij en wordt er een vreugdedans gedaan. Het is geweldig om te zien!

Het mooiste vind ik het als de deelnemers aan het einde van de dag de vissteiger met een grote glimlach verlaten. Een kers op de taart is het moment dat ik van een begeleider hoor dat iemand na een visdag opgelucht en ontspannen terugkeert naar de woongroep. Daar doe ik het voor! 

TOEKOMST ‘VISSEN MET JOHNNY’
Dit jaar word ik 65 en ik hoop dat ik het visproject nog jaren op een positieve manier kan uitvoeren, samen met velen die dit nodig hebben. Ik hoop ook dat het project een voorbeeld zal zijn voor andere initiatieven die de kracht van de natuur en sociale verbindingen gebruiken om mensen te ondersteunen.

Voor dit initiatief werd speciaal een vissteiger geopend, waar Johnny elke donderdag deelnemers verwelkomt. Johnny vertelde zijn verhaal aan ons en sprak over hoe het project zich sinds de lancering heeft ontwikkeld. Daarnaast deelde een deelnemer haar persoonlijke verhaal over de impact van het project.

INITIATIEF EN SAMENWERKING
Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om dit project op te zetten bij Zeeuwse Gronden. Na wat ondersteuning bij de start, met onder andere de aanschaf van alle vismaterialen, organiseer ik nu alles zelf, in goede afstemming met Zeeuwse Gronden. In het begin was de opkomst nog niet groot, maar nu zit de activiteit vaak vol! Ik benaderde regionale pers om het visproject onder de aandacht te brengen. Zo ben ik in de radiostudio geweest bij Omroep Zeeland/Terneuzen FM. Ook heeft Omroep Zeeland opnames gemaakt aan de vissteigers, die werden uitgezonden op televisie. Om beter materiaal te kunnen verzorgen tijdens de visdagen ben ik op zoek gegaan naar sponsoren. Met de hulp van lokale ondernemers, de gemeente Terneuzen, Stichting Mascura (die langdurig, ernstig en chronisch zieken helpt) en Sportvisserij Zuidwest Nederland heb ik nieuwe, volledig uitgeruste visstoelen kunnen aanschaffen.

BIJZONDERE MOMENTEN
We hebben het eerste jaar afgesloten met een speciale activiteit. Met een aantal deelnemers zijn we, mede dankzij een financiële bijdrage van Sportvisserij Zuidwest Nederland en Dow Chemical, gaan vissen op de Westerschelde. Ik vond het wel spannend, omdat je op zo’n dag echt op elkaar bent aangewezen. Dit pakte gelukkig heel goed uit. Zelfs de normaal gesproken wat meer teruggetrokken deelnemers kwamen uit hun schulp, dat vond ik mooi om te zien! 

In 2024 werd ik benaderd door Stichting Mascura. Zij vroegen of ik mee wilde werken om de laatste wens van een man met uitbehandelde kanker te vervullen. Hij wilde heel graag nog een laatste keer gaan vissen met zijn familie en kleinkinderen. Hier hoefde ik niet over na te denken. Ik zorgde ervoor dat alles geregeld werd, zodat hij dit bijzondere moment kon beleven. De glimlach op zijn gezicht zal ik nooit vergeten. Helaas is hij inmiddels overleden, maar ik ben dankbaar dat ik hem en zijn familie heb kunnen helpen om deze laatste wens in vervulling te laten gaan.

Als gepassioneerde witvisser met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft Johnny Bergakker ervaren hoe helend vissen kan zijn. Hij besloot deze ervaring te delen met anderen door het project ‘Vissen met Johnny’ op te zetten, in samenwerking met zorginstelling Zeeuwse Gronden. Het project, dat sinds mei 2023 als creatieve dagbesteding wordt aangeboden, biedt mensen met een dagbestedingsindicatie de kans om samen met Johnny te vissen en de rust van het water te ervaren. 

NATUUR,
RUST EN VERBINDING

HET SUCCES VAN ‘VISSEN MET JOHNNY’

Rolstoelvriendelijke vissteiger Roosendaal.

NIEUWE VISVOORZIENINGEN

STEIGERTRAJECT KINDERDIJK VERNIEUWD
Begin dit jaar voerde Moree onderhoud uit aan de steigerdekken van de 96 steigers langs het Groote- of Achterwaterschap. Met deze werkzaamheden werd bijgedragen aan de veiligheid en toegankelijkheid van de visvoorzieningen. Sportvissers kunnen nu weer volop genieten van het vernieuwde traject dat uitkijkt op de iconische molens van Kinderdijk.

NIEUWE ROLSTOELVRIENDELIJKE VISSTEIGER 
IN ROOSENDAAL

In januari werd in het Burgemeester Godwaldtpark in Roosendaal een nieuwe rolstoelvriendelijke vissteiger geopend. Dankzij een breed dek en stevig hekwerk rondom is deze steiger goed toegankelijk voor vissers die in een rolstoel of scootmobiel vissen. Deze steiger is gerealiseerd dankzij de samenwerking tussen Sportvisserij Zuidwest Nederland, de gemeente Roosendaal en de lokale hengelsportvereniging Geduld Brengt Vis. Een mooie stap voorwaarts in het toegankelijker maken van de hengelsport voor iedereen!

TOEGANG WATEREN ONI TERNEUZEN
Sinds 1 januari 2025 zijn de wateren van ONI Terneuzen open voor iedereen met een VISpas. Tot voor kort waren deze wateren exclusief toegankelijk voor leden van ONI, maar dankzij intensieve overleggen tussen Sportvisserij Zuidwest Nederland en de hengelsportvereniging is de toegang nu geopend voor een breder publiek. 

NIEUWE VISWATEREN OP WALCHEREN
Ook op het Zeeuwse schiereiland Walcheren zijn er nieuwe vismogelijkheden gecreëerd. Tot nu toe waren deze wateren niet bevisbaar, maar na intensieve gesprekken met de eigenaar hebben we de mogelijkheid gekregen om de wateren beschikbaar te stellen voor sportvissers.

Beide uitbreidingen zijn een fantastische aanvulling op het visaanbod in Zeeland. We zijn blij met deze vooruitgang, die niet alleen de Zeeuwse hengelsport een boost geeft, maar ook een waardevolle bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van de sportvisserij in heel Nederland.

Meer wateren, meer kansen en vooral: meer visplekken om te ontdekken!

NIEUWE VISLOCATIES EN VERBETERDE TOEGANG

Een schitterende bruine forel.

Vangstregistraties zijn van essentieel belang voor het monitoren van de visstand en de effectiviteit van visuitzettingen. Ze geven inzicht in hoe goed uitgezette vissen het doen in de natuur, dragen bij aan algemene kennis over de visstand en zorgen ervoor dat het visbeheer steeds beter kan worden afgestemd op het watersysteem. Want meten is weten!

Een goed voorbeeld van het belang van vangstregistraties is het Oostvoornse Meer, beheerd door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Dit water staat bekend om zijn visrijke omgeving, waar jaarlijks forel wordt uitgezet. De vangstmeldingen van sportvissers spelen hierbij een cruciale rol. In de afgelopen jaren is het aantal vangstmeldingen gestegen, van 40 in 2019 naar maar liefst 274 in 2024. En dat terwijl in 2024 de nieuwe vangstregistratie pas in april beschikbaar was!

WAAROM MELDEN BELANGRIJK IS
Dankzij de vangstgegevens kan Sportvisserij Zuidwest Nederland bepalen of het uitzetbeleid effectief is en of de vissen goed overleven en groeien. In 2018 werd bijvoorbeeld ontdekt dat er veel bruine forel werd gevangen, terwijl er vier keer zoveel regenboogforel was uitgezet, die echter nauwelijks werd gevangen. Dankzij meldingen van vissers kon dit probleem snel worden aangepakt. Na het aanpassen van het beleid wordt er nu veel meer regenboogforel gevangen. Zo kan het beheer voortdurend worden bijgestuurd op basis van de gegevens die jullie als sportvissers aandragen.

KLEINE INSPANNINGEN, GROTE IMPACT
Het is goed om te weten dat zelfs als je niet de vangst van de dag hebt jouw melding nog steeds van groot belang is. Elke registratie draagt bij aan de gegevens die Sportvisserij Zuidwest Nederland verzamelt om het beheer te verbeteren. Dit geldt niet alleen voor forel, maar ook voor soorten als bot, haring en andere vissen die het Oostvoornse Meer rijk is. De data die verzameld wordt, helpt niet alleen bij het bijsturen van het uitzetbeleid, maar ook bij het waarborgen van de duurzaamheid van het visbestand in het meer.

METEN IS WETEN

HET BELANG VAN VANGSTREGISTRATIES

VANGST MELDEN
Meld je gevangen spiegel-
karper(s) via de Webapp van
de Matching Community, 
spiegelkarpermelden@outlook.com

of spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl. Elke nieuwe match telt mee voor
de prijzenpot!

Schitterende terugmedling.

De winnaar van de hoofdprijs in 2024.

In 2023 startten we in samenwerking met de Werkgroep Karpervissen met de campagne ‘Catch ’n Match’, om het melden van spiegelkarpervangsten te stimuleren. We zagen dat jaar ten opzichte van 2022 meteen 10% meer meldingen. En in 2024 werden maar liefst 30% meer vangsten gemeld dan in 2023! We sloten 2024 af in stijl, met de uitreiking van de vette hoofdprijs. We mochten Nico de Raptor de Airdeck 230 darkcamou inclusief banktas en quick release overhandigen. 

NIEUW JAAR, NIEUWE SPONSOR
Ook in 2025 gaan we verder met Catch ’n Match, en dat kan dankzij onze nieuwe sponsor: Korda. Korda ondersteunt ons bij de maandelijkse prijzenpot en daarmee wordt het melden van vangsten nóg interessanter. Iedere maand maak jij kans op een fantastische prijs. Zo reikten we al een Korda Basix Carp Cradle, een Korda Basix Weigh Sling en een met loodvrij gevulde Korda Basix Tackle box uit. Wat kun je nog meer winnen? Houd onze website en Facebookpagina goed in de gaten. Elke maand maken we een nieuwe winnaar bekend en geven we een nieuwe prijs weg!

HOOFDPRIJS 2025
Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we aan het einde van het jaar wederom een vette hoofdprijs voor jullie in petto. In december wordt er onder alle melders een set van drie Korda Kaizen 10 ft 3,5 lb hengels en een Digital V2 presentatie set van Delkim beetmelders met een gezamenlijke waarde van €1088,85,- verloot! Elke vangst telt en elke melding helpt! Daarom de vraag: ben jij karpervisser? Pak dan je camera, maak die mooie foto en meld je vangst. Je maakt niet alleen kans op fraaie prijzen, maar helpt ook mee aan het verbeteren van het karperbeheer in jouw regio. 

Bij de uitzet van schubkarpers gebeurt alles snel. De vissen worden direct vanuit de transportwagen in het water losgelaten. Met spiegelkarpers gaat het iets anders. Van elke spiegelkarper wordt een plankfoto van de linkerflank gemaakt. Het unieke schubbenpatroon van de vis wordt vastgelegd in een speciale database, zodat we de karper kunnen blijven monitoren.

MELD JE VANGST!
Hier kom jij in beeld! We vragen je om jouw spiegelkarpervangsten te melden. Dit kan door een foto van het schubbenpatroon in te sturen. Of dit nu een foto is op de onthaakmat of van jou terwijl je de vis vasthoudt, maakt niet uit, alles helpt! De foto’s worden vervolgens met de plankfoto’s in de database vergeleken, door de Matching Community van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer (BVK). Wanneer er een match wordt gevonden, levert dat waardevolle informatie op over de migratie, groei en gezondheid van de vis.

De gegevens die we verzamelen, zijn essentieel voor het verantwoord beheren van de karperpopulatie. Zo kunnen we het uitzetbeleid optimaliseren en ervoor zorgen dat de karperstand in de regio zich op een gezonde manier ontwikkelt.

CARP DEN BOSCH 2025: CATCH ’N MATCH IN ACTIE
Misschien ben je ons tegengekomen op de karperbeurs Carp Den Bosch, waar we in januari samen met de Werkgroep Karpervissen en de Matching Community van de BVK aanwezig waren. Bezoekers kregen daar een unieke kans om live het matchingproces te zien. Hoe werkt dit nu precies? Hoe vinden we een match tussen jouw vangst en de data uit onze database? Het was een mooie gelegenheid om de kennis over spiegelkarpers nog meer tot leven te brengen.

In het vorige artikel schreven we al over het belang van vangstregistraties. Dit is niet alleen cruciaal voor de visstand op het Oostvoornse Meer, maar zeker ook voor het karperbeheer in onze regio. Sportvisserij Zuidwest Nederland voert jaarlijks onderhoudsuitzettingen uit in diverse wateren, met als doel het versterken van de karperstand. Bij deze uitzettingen, georganiseerd door de Werkgroep Karpervissen, worden zowel schub- als spiegelkarpers uitgezet.

CATCH, MATCH EN WIN!

WIN PRIJZEN MET DE MELDING VAN JE SPIEGELKARPERVANGST

HÉT SPORTVISEVENT VAN NEDERLAND

SAVE THE DATE! 
7 SEPTEMBER 
VISTIVAL 

Na het grote succes van vorig jaar hebben de zeven federaties en Sportvisserij Nederland de handen ineengeslagen om een nog mooier en completer VIStival te organiseren. De Berenkuil in Putten is opnieuw de locatie waar je moet zijn. Noteer zondag 7 september alvast in je agenda!

Wil jij op een dag verschillende disciplines van de sportvisserij leren? Dan is het VIStival dé plek waar je moet zijn! Een dag vol variatie met gratis clinics en demo’s met de nieuwste hengelsportmaterialen. Of je nu ervaring hebt of niet, het VIStival belooft voor iedereen een topdag te worden. Er is voor elke hengelsportdiscipline wel iets te beleven.

MEER WETEN?
De komende tijd zullen we je natuurlijk op de hoogte brengen van alle deelnemers. Wil je geen update rondom het VIStival missen, volg ons dan via Instagram @vistival2025 en tag meteen je visvrienden! Tot 7 september!

WEDSTRIJDSEIZOEN 2025 VAN START!

De eerste voorronde voor het ONK Vijvervissen en het Federatief Kampioenschap Kustvissen en Feedervissen zitten er alweer op. Maar er staan in 2025 gelukkig nog veel meer mooie wedstrijden op het programma! Hieronder vind je de agenda voor dit jaar.

zuidwest nederland

WIES VAN DER EEDE

Wies van den Eede is een van de vaste deelnemers. Zij deelde met ons welke impact het project van Johnny op haar leven heeft. “Ik hoorde over Johnny’s project en wat het kan doen voor mensen met PTSS. Door mijn beperkingen kan ik niet deelnemen aan andere dagbestedingen, maar ik ben graag buiten. Het project past daarom goed bij mij. Voor ik begon met ‘Vissen met Johnny’ zat ik niet lekker in mijn vel en was ik vaak onzeker. Het project heeft mijn zelfvertrouwen vergroot. Ik heb sterke banden opgebouwd met Johnny en de andere deelnemers, wat me een soort extra familie heeft gegeven. We helpen elkaar en de gesprekken zijn leerzaam. Deze verbinding vind ik heel waardevol. Ik geniet van het buiten zijn en het vissen helpt me om mijn gedachten te verzetten. Ik voel me gelukkiger na het vissen. Het project zou ik zeker aanraden, al weet ik niet of anderen hetzelfde ervaren. Ik heb er veel baat bij en ben zelfs over mijn smetvrees heen. Ik had nooit gedacht dat ik een vis een kus zou geven voor geluk!”

Vissteiger Kraaghoeve.

VREUGDEDANS
De positieve reacties van deelnemers, Zeeuwse Gronden en de maatschappij hebben me gemotiveerd om nog meer voor anderen te betekenen. Dit heeft mijn leven positief beïnvloed, ondanks mijn PTSS. Dat wil niet zeggen dat het me altijd makkelijk afgaat. De maatschappij waar we in leven is hard en ik word door nieuws in de krant en op televisie nog regelmatig geconfronteerd met de trauma’s uit mijn eigen verleden. De acceptatie en waardering van de deelnemers en Zeeuwse Gronden, en ook de steun van mijn partner, met wie ik al 39 jaar ben getrouwd, geven mij veel kracht. Ik moet wel oppassen dat ik door mijn enthousiasme niet te veel hooi op mijn vork neem. Daarom houd ik het bij één visdag per week met twee extra activiteiten, als het financieel haalbaar is.

Het betekent veel voor mij om anderen te kunnen helpen met iets waar ik zelf zoveel baat bij heb. Inmiddels zijn er een aantal vaste deelnemers, en omdat we elkaar steeds beter leren kennen, worden de gesprekken gemakkelijker en kennen we elkaars interesses. Deelnemers met vergelijkbare aandoeningen vinden verbinding bij elkaar en samen zorgen we voor een warm welkom voor nieuwe aanwas. Terwijl we genieten van de geluiden van de vogels, het water en de natuur wordt er ook veel gelachen. Soms, als er een grote brasem, zeelt of winde wordt gevangen, staat iedereen erbij en wordt er een vreugdedans gedaan. Het is geweldig om te zien!

Het mooiste vind ik het als de deelnemers aan het einde van de dag de vissteiger met een grote glimlach verlaten. Een kers op de taart is het moment dat ik van een begeleider hoor dat iemand na een visdag opgelucht en ontspannen terugkeert naar de woongroep. Daar doe ik het voor! 

TOEKOMST ‘VISSEN MET JOHNNY’
Dit jaar word ik 65 en ik hoop dat ik het visproject nog jaren op een positieve manier kan uitvoeren, samen met velen die dit nodig hebben. Ik hoop ook dat het project een voorbeeld zal zijn voor andere initiatieven die de kracht van de natuur en sociale verbindingen gebruiken om mensen te ondersteunen.

Johnny Bergakker met een mooie zeelt.

Voor dit initiatief werd speciaal een vissteiger geopend, waar Johnny elke donderdag deelnemers verwelkomt. Johnny vertelde zijn verhaal aan ons en sprak over hoe het project zich sinds de lancering heeft ontwikkeld. Daarnaast deelde een deelnemer haar persoonlijke verhaal over de impact van het project.

INITIATIEF EN SAMENWERKING
Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om dit project op te zetten bij Zeeuwse Gronden. Na wat ondersteuning bij de start, met onder andere de aanschaf van alle vismaterialen, organiseer ik nu alles zelf, in goede afstemming met Zeeuwse Gronden. In het begin was de opkomst nog niet groot, maar nu zit de activiteit vaak vol! Ik benaderde regionale pers om het visproject onder de aandacht te brengen. Zo ben ik in de radiostudio geweest bij Omroep Zeeland/Terneuzen FM. Ook heeft Omroep Zeeland opnames gemaakt aan de vissteigers, die werden uitgezonden op televisie. Om beter materiaal te kunnen verzorgen tijdens de visdagen ben ik op zoek gegaan naar sponsoren. Met de hulp van lokale ondernemers, de gemeente Terneuzen, Stichting Mascura (die langdurig, ernstig en chronisch zieken helpt) en Sportvisserij Zuidwest Nederland heb ik nieuwe, volledig uitgeruste visstoelen kunnen aanschaffen.

BIJZONDERE MOMENTEN
We hebben het eerste jaar afgesloten met een speciale activiteit. Met een aantal deelnemers zijn we, mede dankzij een financiële bijdrage van Sportvisserij Zuidwest Nederland en Dow Chemical, gaan vissen op de Westerschelde. Ik vond het wel spannend, omdat je op zo’n dag echt op elkaar bent aangewezen. Dit pakte gelukkig heel goed uit. Zelfs de normaal gesproken wat meer teruggetrokken deelnemers kwamen uit hun schulp, dat vond ik mooi om te zien! 

In 2024 werd ik benaderd door Stichting Mascura. Zij vroegen of ik mee wilde werken om de laatste wens van een man met uitbehandelde kanker te vervullen. Hij wilde heel graag nog een laatste keer gaan vissen met zijn familie en kleinkinderen. Hier hoefde ik niet over na te denken. Ik zorgde ervoor dat alles geregeld werd, zodat hij dit bijzondere moment kon beleven. De glimlach op zijn gezicht zal ik nooit vergeten. Helaas is hij inmiddels overleden, maar ik ben dankbaar dat ik hem en zijn familie heb kunnen helpen om deze laatste wens in vervulling te laten gaan.

Als gepassioneerde witvisser met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft Johnny Bergakker ervaren hoe helend vissen kan zijn. Hij besloot deze ervaring te delen met anderen door het project ‘Vissen met Johnny’ op te zetten, in samenwerking met zorginstelling Zeeuwse Gronden. Het project, dat sinds mei 2023 als creatieve dagbesteding wordt aangeboden, biedt mensen met een dagbestedingsindicatie de kans om samen met Johnny te vissen en de rust van het water te ervaren. 

NATUUR,
RUST EN VERBINDING

HET SUCCES VAN ‘VISSEN MET JOHNNY’

Rolstoelvriendelijke vissteiger Roosendaal.

NIEUWE VISVOORZIENINGEN

Naast de uitbreiding van viswateren zijn er ook nieuwe visvoorzieningen toegevoegd die het voor vissers nog makkelijker én veiliger maken om van hun hobby te genieten.

STEIGERTRAJECT KINDERDIJK VERNIEUWD
Begin dit jaar voerde Moree onderhoud uit aan de steigerdekken van de 96 steigers langs het Groote- of Achterwaterschap. Met deze werkzaamheden werd bijgedragen aan de veiligheid en toegankelijkheid van de visvoorzieningen. Sportvissers kunnen nu weer volop genieten van het vernieuwde traject dat uitkijkt op de iconische molens van Kinderdijk.

NIEUWE ROLSTOEL-VRIENDELIJKE VISSTEIGER IN ROOSENDAAL
In januari werd in het Burgemeester Godwaldtpark in Roosendaal een nieuwe rolstoelvriendelijke vissteiger geopend. Dankzij een breed dek en stevig hekwerk rondom is deze steiger goed toegankelijk voor vissers die in een rolstoel of scootmobiel vissen. Deze steiger is gerealiseerd dankzij de samenwerking tussen Sportvisserij Zuidwest Nederland, de gemeente Roosendaal en de lokale hengelsportvereniging Geduld Brengt Vis. Een mooie stap voorwaarts in het toegankelijker maken van de hengelsport voor iedereen!

TOEGANG WATEREN ONI TERNEUZEN
Sinds 1 januari 2025 zijn de wateren van ONI Terneuzen open voor iedereen met een VISpas. Tot voor kort waren deze wateren exclusief toegankelijk voor leden van ONI, maar dankzij intensieve overleggen tussen Sportvisserij Zuidwest Nederland en de hengelsportvereniging is de toegang nu geopend voor een breder publiek. 

NIEUWE VISWATEREN OP WALCHEREN
Ook op het Zeeuwse schiereiland Walcheren zijn er nieuwe vismogelijkheden gecreëerd. Tot nu toe waren deze wateren niet bevisbaar, maar na intensieve gesprekken met de eigenaar hebben we de mogelijkheid gekregen om de wateren beschikbaar te stellen voor sportvissers.

Beide uitbreidingen zijn een fantastische aanvulling op het visaanbod in Zeeland. We zijn blij met deze vooruitgang, die niet alleen de Zeeuwse hengelsport een boost geeft, maar ook een waardevolle bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van de sportvisserij in heel Nederland.

Meer wateren, meer kansen en vooral: meer visplekken om te ontdekken!

Fantastisch nieuws voor alle VISpashouders! Begin dit jaar zijn er extra wateren in Zeeland toegevoegd aan de VISplanner, wat het visaanbod in deze prachtige provincie aanzienlijk vergroot. Een overzicht van de nieuwe wateren.

NIEUWE VISLOCATIES EN VERBETERDE TOEGANG

Vangstregistraties zijn van essentieel belang voor het monitoren van de visstand en de effectiviteit van visuitzettingen. Ze geven inzicht in hoe goed uitgezette vissen het doen in de natuur, dragen bij aan algemene kennis over de visstand en zorgen ervoor dat het visbeheer steeds beter kan worden afgestemd op het watersysteem. Want meten is weten!

Een goed voorbeeld van het belang van vangstregistraties is het Oostvoornse Meer, beheerd door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Dit water staat bekend om zijn visrijke omgeving, waar jaarlijks forel wordt uitgezet. De vangstmeldingen van sportvissers spelen hierbij een cruciale rol. In de afgelopen jaren is het aantal vangstmeldingen gestegen, van 40 in 2019 naar maar liefst 274 in 2024. En dat terwijl in 2024 de nieuwe vangstregistratie pas in april beschikbaar was!

WAAROM MELDEN BELANGRIJK IS
Dankzij de vangstgegevens kan Sportvisserij Zuidwest Nederland bepalen of het uitzetbeleid effectief is en of de vissen goed overleven en groeien. In 2018 werd bijvoorbeeld ontdekt dat er veel bruine forel werd gevangen, terwijl er vier keer zoveel regenboogforel was uitgezet, die echter nauwelijks werd gevangen. Dankzij meldingen van vissers kon dit probleem snel worden aangepakt. Na het aanpassen van het beleid wordt er nu veel meer regenboogforel gevangen. Zo kan het beheer voortdurend worden bijgestuurd op basis van de gegevens die jullie als sportvissers aandragen.

KLEINE INSPANNINGEN, GROTE IMPACT
Het is goed om te weten dat zelfs als je niet de vangst van de dag hebt jouw melding nog steeds van groot belang is. Elke registratie draagt bij aan de gegevens die Sportvisserij Zuidwest Nederland verzamelt om het beheer te verbeteren. Dit geldt niet alleen voor forel, maar ook voor soorten als bot, haring en andere vissen die het Oostvoornse Meer rijk is. De data die verzameld wordt, helpt niet alleen bij het bijsturen van het uitzetbeleid, maar ook bij het waarborgen van de duurzaamheid van het visbestand in het meer.

Een schitterende bruine forel.

METEN
IS WETEN

HET BELANG VAN VANGSTREGISTRATIES

VANGST
MELDEN
Meld je gevangen spiegel-
karper(s) via de Webapp van
de Matching Community, 
spiegelkarpermelden@outlook.com

of spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl. Elke nieuwe match telt mee voor
de prijzenpot!

Schitterende terugmedling.

In 2023 startten we in samenwerking met de Werkgroep Karpervissen met de campagne ‘Catch ’n Match’, om het melden van spiegelkarpervangsten te stimuleren. We zagen dat jaar ten opzichte van 2022 meteen 10% meer meldingen. En in 2024 werden maar liefst 30% meer vangsten gemeld dan in 2023! We sloten 2024 af in stijl, met de uitreiking van de vette hoofdprijs. We mochten Nico de Raptor de Airdeck 230 darkcamou inclusief banktas en quick release overhandigen. 

NIEUW JAAR, NIEUWE SPONSOR
Ook in 2025 gaan we verder met Catch ’n Match, en dat kan dankzij onze nieuwe sponsor: Korda. Korda ondersteunt ons bij de maandelijkse prijzenpot en daarmee wordt het melden van vangsten nóg interessanter. Iedere maand maak jij kans op een fantastische prijs. Zo reikten we al een Korda Basix Carp Cradle, een Korda Basix Weigh Sling en een met loodvrij gevulde Korda Basix Tackle box uit. Wat kun je nog meer winnen? Houd onze website en Facebookpagina goed in de gaten. Elke maand maken we een nieuwe winnaar bekend en geven we een nieuwe prijs weg!

HOOFDPRIJS 2025
Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we aan het einde van het jaar wederom een vette hoofdprijs voor jullie in petto. In december wordt er onder alle melders een set van drie Korda Kaizen 10 ft 3,5 lb hengels en een Digital V2 presentatie set van Delkim beetmelders met een gezamenlijke waarde van €1088,85,- verloot! Elke vangst telt en elke melding helpt! Daarom de vraag: ben jij karpervisser? Pak dan je camera, maak die mooie foto en meld je vangst. Je maakt niet alleen kans op fraaie prijzen, maar helpt ook mee aan het verbeteren van het karperbeheer in jouw regio. 

De winnaar van de hoofdprijs in 2024.

Bij de uitzet van schubkarpers gebeurt alles snel. De vissen worden direct vanuit de transportwagen in het water losgelaten. Met spiegelkarpers gaat het iets anders. Van elke spiegelkarper wordt een plankfoto van de linkerflank gemaakt. Het unieke schubbenpatroon van de vis wordt vastgelegd in een speciale database, zodat we de karper kunnen blijven monitoren.

MELD JE VANGST!
Hier kom jij in beeld! We vragen je om jouw spiegelkarpervangsten te melden. Dit kan door een foto van het schubbenpatroon in te sturen. Of dit nu een foto is op de onthaakmat of van jou terwijl je de vis vasthoudt, maakt niet uit, alles helpt! De foto’s worden vervolgens met de plankfoto’s in de database vergeleken, door de Matching Community van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer (BVK). Wanneer er een match wordt gevonden, levert dat waardevolle informatie op over de migratie, groei en gezondheid van de vis.

De gegevens die we verzamelen, zijn essentieel voor het verantwoord beheren van de karperpopulatie. Zo kunnen we het uitzetbeleid optimaliseren en ervoor zorgen dat de karperstand in de regio zich op een gezonde manier ontwikkelt.

CARP DEN BOSCH 2025: CATCH ’N MATCH IN ACTIE
Misschien ben je ons tegengekomen op de karperbeurs Carp Den Bosch, waar we in januari samen met de Werkgroep Karpervissen en de Matching Community van de BVK aanwezig waren. Bezoekers kregen daar een unieke kans om live het matchingproces te zien. Hoe werkt dit nu precies? Hoe vinden we een match tussen jouw vangst en de data uit onze database? Het was een mooie gelegenheid om de kennis over spiegelkarpers nog meer tot leven te brengen.

In het vorige artikel schreven we al over het belang van vangstregistraties. Dit is niet alleen cruciaal voor de visstand op het Oostvoornse Meer, maar zeker ook voor het karperbeheer in onze regio. Sportvisserij Zuidwest Nederland voert jaarlijks onderhoudsuitzettingen uit in diverse wateren, met als doel het versterken van de karperstand. Bij deze uitzettingen, georganiseerd door de Werkgroep Karpervissen, worden zowel schub- als spiegelkarpers uitgezet.

CATCH, MATCH EN WIN!

WIN PRIJZEN MET DE MELDING VAN JE SPIEGELKARPERVANGST

Na het grote succes van vorig jaar hebben de zeven federaties en Sportvisserij Nederland de handen ineengeslagen om een nog mooier en completer VIStival te organiseren. De Berenkuil in Putten is opnieuw de locatie waar je moet zijn. Noteer zondag 7 september alvast in je agenda!

Wil jij op een dag verschillende disciplines van de sportvisserij leren? Dan is het VIStival dé plek waar je moet zijn! Een dag vol variatie met gratis clinics en demo’s met de nieuwste hengelsportmaterialen. Of je nu ervaring hebt of niet, het VIStival belooft voor iedereen een topdag te worden. Er is voor elke hengelsportdiscipline wel iets te beleven.

MEER WETEN?
De komende tijd zullen we je natuurlijk op de hoogte brengen van alle deelnemers. Wil je geen update rondom het VIStival missen, volg ons dan via Instagram @vistival2025 en tag meteen je visvrienden! Tot 7 september!

SAVE THE DATE! 
7 SEPTEMBER 
VISTIVAL 

HÉT SPORTVISEVENT 
VAN NEDERLAND

De eerste voorronde voor het ONK Vijvervissen en het Federatief Kampioenschap Kustvissen en Feedervissen zitten er alweer op. Maar er staan in 2025 gelukkig nog veel meer mooie wedstrijden op het programma! Hieronder vind je de agenda voor dit jaar.

WEDSTRIJDSEIZOEN 2025 VAN START!

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm