>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws

VISNIEUWS

Albert (rechts) en Robert met het nieuwe Nederlandse record ruwe haai.

NEDERLANDS RECORD MEERVAL: 246 CM!

Paul Breems heeft het Nederlands record meerval op zijn naam geschreven met een enorme vis van 246 centimeter. Hij ving de reuzenmeerval – tevens de langst geregistreerde meerval van de Benelux – op 17 september vanuit een bellyboat op de Waal bij Nijmegen. 

“Wat een geweldig gevoel geeft deze bijzondere vangst. Dat deze vis bovendien als officieel record wordt erkend geeft het alleen maar nog meer glans”, jubelt de meervalspecialist tijdens het verlossende telefoontje van de recordcommissie daags na de vangst. Gezien zijn eerdere vangsten – vorig jaar evenaarde hij het Nederlands record al met een meerval van 243 centimeter – wist hij dat op de Waal vissen van recordformaat zwemmen. Die inschatting bleek terecht.

KEIHARD GEGREPEN
Na twee uur dobberen vanuit de bellyboat zag Paul een groot signaal op het scherm van zijn dieptemeter. Bij de eerste poging hapte de vis nog niet toe, maar bij de tweede inzet werd de shad keihard gegrepen. “Het was meteen duidelijk dat ik een grote meerval te pakken had, want de vis trok mij direct tegen de stroming in”, vertelt Paul. Na een hevige strijd wist hij de vis te landen. Op een strandje van de Waal hielp zijn maatje Freek Janssen met het nauwkeurig opmeten van de vis, het maken van wat foto’s en video’s, waarna de recordvis weer ongeschonden werd teruggezet.

VEEL PUBLICITEIT
Een dergelijke recordvis spreekt bij veel mensen tot de verbeelding en na het posten van de vangst op zijn ‘socials’ duurt het niet lang voordat diverse media bij hem aanbellen. “Het was echt een gekkenhuis wat betreft de reacties. Zo kwam de Gelderlander langs voor een artikel en heb ik een interview gedaan voor SBS 6 Hart van Nederland.” Mogelijk zien we Paul mettertijd weer volop in de publiciteit: “Na dit record wil ik proberen om de magische grens van 250 centimeter te doorbreken.”

MEER RECORDS
Op de Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen staan niet alleen vissen van enorme afmetingen. Ook met vissen die niet zo groot kunnen worden kun je een record claimen. Zo werd het record voor de naakthalsgrondel gevestigd, sneuvelde het record voor de zwartbekgrondel en kwam de knorrepos op de zoete recordlijst te staan.

NAAKTHALSGRONDEL
Op 21 september mikte soortenjager Albertino Beunk in het benedenrivierengebied op de naakthalsgrondel als toevoeging aan zijn lijst met gevangen vissoorten. Na een aantal zwartbekgrondels was het raak en ving hij een naakthalsgrondel van tien centimeter. Aangezien er nog geen record voor deze nieuwe grondelsoort in de boeken stond, heeft Albertino nu een officieel record te pakken.

ZWARTBEKGRONDEL
Teije Bootsma ving dit najaar met de vaste hengel een enorme zwartbekgrondel. Hij mailde eind september een foto naar de commissie van de Nederlandse Recordlijst met daarop de vis naast zijn hengel met maatstrepen. Door dit perfecte meetbewijs van zijn 22 cm lange exemplaar verbreekt hij het record van Paul Ehrler uit 2022 met één centimeter.

KNORREPOS ZOET
Eind augustus viste Leo van Staalduinen aan de Nieuwe Maas – die onder het binnenwater valt – en ving hij een knorrepos van 34 cm. Dat is net zo lang als het record bij de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ), maar omdat er voor het binnenwater een aparte recordlijst is en deze vis daar nog niet op stond heeft Leo nu het zoete record voor deze categorie in handen.

Wil je meer weten over de Vertegenwoordiging Sportvissers?
Ga dan naar Facebook.com/ vertegenwoordigingsportvisserij.
De vertegenwoordigers zijn
bereikbaar via vertegenwoordiging@
sportvisserijnederland.nl

VERTEGENWOORDIGING SPORTVISSERIJ

VERKIEZINGEN IN 2025

In 2023 is na verkiezingen de Vertegenwoordiging Sportvissers opgericht. Deze groep is in het leven geroepen om een brug te slaan tussen sportvissers en het bestuur van Sportvisserij Nederland. Met nieuwe verkiezingen op komst in 2025 kijken we in vogelvlucht naar waar de vertegenwoordigers mee bezig zijn geweest

De vertegenwoordiging bestaat uit negen sportvissers die bij de achterban input ophalen om namens de VISpashouders bij het bestuur van Sportvisserij Nederland aan te geven wat er onder leden leeft en te adviseren over het beleid. De vertegenwoordiging heeft in de huidige zittingstermijn een lijst met speerpunten opgesteld die als eerste zouden moeten worden aangepakt. Zo is advies uitgebracht over onderwerpen als de toegankelijkheid van viswater, overlast van waterplanten, aanleg van voorzieningen, controle en handhaving, nachtvissen, meeneemverbod van paling en het aanpassen van voorwaarden bij de VISpas. Praktisch gezien heeft de vertegenwoordiging met een bliksemactie bijgedragen aan het in stand houden van het U16 team kustvissen toen dit dreigde te verdwijnen. Ook heeft de vertegenwoordiging gebruik gemaakt van haar stemrecht op de algemene ledenvergadering van Sportvisserij Nederland.

IMAGO SPORTVISSERS
Een ander belangrijk onderwerp voor de vertegenwoordiging is het imago van de sportvisserij. Zeker nu zich in de politiek partijen roeren die de hengelsport structureel in een kwaad daglicht zetten met als doel om dit uiteindelijk te verbieden. Daarom roepen de vertegenwoordigers alle sportvissers met klem op om het imago van de hengelsport hoog te houden. Ga daarom altijd respectvol met de vis en de natuur om, houd je aan de gedragscode welzijn vis, neem troep en vislijn mee naar huis (in het kader van de Vang5-campagne) en denk na over wat je op sociale media deelt over je visdag. We zijn allemaal ambassadeurs van de hengelsport en kunnen met zijn allen veel doen aan hoe de maatschappij naar ons kijkt.

NIEUWE TERMIJN
Uiteraard zijn er nog veel meer zaken die leven onder sportvissers, maar de vertegenwoordiging heeft in principe een zittingstermijn van twee jaar en wil de periode die nog resteert met name gebruiken om eerdergenoemde zaken vast te leggen op de uitvoeringsagenda 2025 van Sportvisserij Nederland. Met oog op het eenwordingstraject en de daarmee gepaarde onzekerheid over de toekomstige invulling van de Vertegenwoordiging zal aan het bestuur van Sportvisser Nederland worden voorgesteld om de zittingstermijn met een jaar te verlengen en de verkiezingen in maart 2025 te gebruiken om de groep aan te vullen met enkele nieuwe vertegenwoordigers. Volwassen leden van een bij Sportvisserij Nederland aangesloten hengelsport-vereniging kunnen zich hiervoor aanmelden (zie onze website voor meer informatie). Iedere sportvisser met een (Jeugd)VISpas mag via mijnsportvisserij.nl zijn of haar stem uitbrengen op één van de kandidaten die door de selectiecommissie op de kandidatenlijst zijn geplaatst.

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, zijn de prognoses dat de VISpas in 2024 een record gaat vestigen. Volgens de tot op heden beschikbare cijfers noteren we voor het eerst in de historie van de georganiseerde hengelsport meer dan 700.000 leden.

Dat er dit jaar een nieuw record de boeken in gaat is niet zo vreemd met meer nieuwe leden (120.000) in vergelijking met dezelfde periode in de afgelopen drie jaar. Netto levert dit een plus op van zo’n 15.000-20.000 VISpassen. Daarvan is twee derde Nederlander, een derde komt uit het buitenland. Een aardig deel van de groei is verder afkomstig van de JeugdVISpas. Dit is deels te verklaren door het succes van de ZomerVISkaravaan en de honderden vislessen die in het basisonderwijs zijn gegeven. Ten slotte laten ook de MeeVIStoestemming (+25%), NachtVIStoestemming en Derde Hengeltoestemming een significante groei zien.

LOODALTERNATIEVEN
IN DE LIFT

Het gebruik van loodalternatieven (zoals steen, glas, beton en ijzer) is in de afgelopen vijf jaar gestegen. In zoet water van 2% naar 14% en aan zee van 6% naar 19%. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is uitgevoerd door het Centrum voor Visserij Onderzoek en Wageningen Marine Research.

Het absolute aantal sportvissers dat in een jaar wel eens met een loodvervanger heeft gevist is gestegen van 116.000 (2017) naar 311.000 (2021). Sportvissers die met loodvervangers vissen geven aan dat milieu en gezondheid daarvoor de belangrijkste redenen vormen (61%). De groep die (nog) geen loodalternatieven gebruikt gaf vooral aan dat ze loodalternatieven niet kennen of er geen mening over hebben (49%). De geschatte totale hoeveelheid loodverlies in zout water ligt tussen de 23 en 70 ton, in zoet water is dit 3 tot 8 ton (2022-2023). Dat er nog geen duidelijke conclusie valt te trekken in de trend van het totale loodverlies komt – naast de grote marges voor wat betreft de betrouwbaarheid – door de forse toename van het aantal sportvissers in de afgelopen jaren.

SPORTVISSERIJ LOODVRIJ
De hiervoor genoemde cijfers zijn afkomstig uit het tweejaarlijkse onderzoek naar het gebruik van lood en loodvrije producten door sportvissers. De resultaten hiervan worden gebruikt om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het loodgebruik door sportvissers en die te toetsen aan de ambities van Sportvisserij Loodvrij. Deze overeenkomst van de ministeries van LVVN, I&W en VWS, de Unie van Waterschappen en Sportvisserij Nederland heeft als doel om de sportvisser te informeren over loodalternatieven en het gebruik hiervan te stimuleren en loopt tot eind 2024. De ambitie van de betrokken partijen is om het gebruik van lood binnen de sportvisserij volledig af te bouwen en de samenwerking na dit jaar voort te zetten. Daarbij zetten ze ook in op het zo snel mogelijk realiseren van een loodverbod voor visgerei in Europees verband. Dit omdat lood anders alsnog via buurlanden ons land in komt. Met communicatie en pilots worden sportvissers gestimuleerd om andere materialen te gebruiken die milieuvriendelijker zijn dan lood.

DIGITAAL GEMAK
Het bovenstaande is van toepassing voor sportvissers die de papieren versie van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren gebruiken. De overgrote groep sportvissers die gebruik maakt van de VISplanner – middels de gratis app of de mobiele versie, die recentelijk allebei een update hebben gekregen voor meer gebruiksgemak – heeft altijd de meest up-to-date digitale versie van de lijst voorhanden. Die is ook rechtsgeldig om aan te kunnen tonen waar je met de VISpas mag vissen, onder de daarbij vermelde voorwaarden. Dat is niet alleen heel erg praktisch, maar bovendien een milieuvriendelijke oplossing die veel geld bespaart. Daardoor kan Sportvisserij Nederland meer voor jou als sportvisser doen. Geef jouw duurzame keuze voor de VISplanner door via www.mijnsportvisserij.nl.

BOEKJE BEWAREN

Normaal gesproken zou per 1 januari 2025 een nieuwe Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren worden uitgebracht. Er is echter voor gekozen om de lancering van de nieuwe lijst één jaar uit te stellen en 2025 te overbruggen met een Aanvulling. Gooi de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren 2022-2023-2024 in boekvorm dus niet weg!

De Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren is drie jaar geldig, waarbij wijzigingen via Aanvullingen worden doorgegeven. In 2025 zou een nieuwe editie van deze lijst het daglicht zien, maar vanwege organisatorische ontwikkelingen is besloten om dat niet te doen. Tijdens de extra Algemene Ledenvergadering van Sportvisserij Nederland op 7 maart van dit jaar is door de federaties – unaniem en met veel enthousiasme – besloten om een voorstel te ontwikkelen om te komen tot één slagvaardige en toekomstbestendige organisatie per 1 januari 2026. In dat licht zou het onlogisch en duur zijn om nieuwe een Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren te maken. Als tussenoplossing wordt daarom een Aanvulling 2025 uitgebracht. Die kun je samen met de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren 2022-2023-2024 gebruiken om aan te tonen dat je in een bepaald water mag vissen met de VISpas.

AFSCHEID FRED BLOOT

Eind september nam Fred Bloot na een dienstverband van bijna 25 jaar afscheid van de georganiseerde hengelsport om van zijn pensioen te gaan genieten. Bloot was tijdens zijn lange carrière in de sportvisserij belangenbehartiger, lobbyist en adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland en president van de European Anglers Alliance.

Gedurende zijn carrière heeft Fred Bloot een belangrijke bijdrage geleverd aan de erkenning en daarmee het behoud van de sportvisserij. Zo onderhield hij als lobbyist warme contacten met tal van Kamerleden, staatssecretarissen en ministers. Dit deed hij bij voorkeur vissend vanuit een boot. Zo wist hij zijn relaties enthousiast te maken voor de hengelsport en de sportvisserij op de politieke agenda te krijgen. Ook buiten de landsgrenzen was hij een warm pleitbezorger van onze hobby. Als voorzitter van de European Anglers Alliance vertegenwoordigde hij in Brussel de belangen van 25 miljoen Europese sportvissers.

WAPENFEITEN
Naast de volledige erkenning van de zeesportvisserij in het Europese gemeenschappelijk visserijbeleid was het behoud van de zeebaars voor de hengelsport daarbij een van zijn belangrijkste wapenfeiten. Op landelijk niveau wist Bloot een eind te maken aan Actief Biologisch Beheer, een maatregel waarbij 80% van de vis in een water werd verwijderd voor een tijdelijke verbetering van het doorzicht. Ook vroeg en kreeg hij aandacht voor de desastreuze effecten van waterkrachtcentrales op migrerende vissen en zette Bloot zich met succes in voor het verduurzamen van de beroepsvisserij – zowel in het binnenwater als op zee.

NIEUWE ROL
Een ander speerpunt tijdens zijn werk voor Sportvisserij Nederland was het versterken van de relatie tussen natuur en recreatie. Dit onderwerp was ook het thema van het symposium dat bij zijn afscheid werd georganiseerd in Slot Zeist. Dat sluit mooi aan bij zijn nieuwe rol: als voorzitter van de coalitie NLbuiten zal Fred Bloot zich blijven inzetten voor de recreatiebelangen in Nederland.

ACTIEF IN ‘GROEN’ EN ‘BLAUW’

Om verantwoord en duurzaam te kunnen blijven vissen zijn een goede visstand, gezond en toegankelijk water essentieel. “Sportvisserij Nederland is daarom actief in het onderzoek naar vis en water, zowel in eigen land als in het buitenland. Dat doen we vaak in samenwerking met andere partijen die ook actief zijn in ‘groen’ en ‘blauw’. Dankzij ons onderzoekswerk nemen we in deze sector een positie als belangrijk kenniscentrum in.” Het merken van haaien en de herintroductie van de steur klinkt voor veel sportvissers wellicht als een ver-van-hun-bed-show, maar heeft juist veel impact. “Dit soort activiteiten dragen bij aan een beter watermilieu en daarmee aan een betere visstand. Bovendien halen we de mooie onderwaternatuur zo ook boven water voor de mensen die niet vissen. Dat spreekt tot de verbeelding en laat zien dat vissen zoveel meer is dan velen vaak denken. Deze projecten zijn dus van belang om ook in toekomst te kunnen blijven vissen!”

OP WEG NAAR SAMEN ÉÉN

Sportvisserij Nederland en de zeven hengelsportfederaties zijn bezig om de krachten te bundelen. Een speciaal opgericht transitieteam werkt momenteel aan een voorstel hoe deze organisaties het beste samen kunnen gaan om per 1 januari 2026 één organisatie te vormen. Rosetta Kooistra (directeur van Sportvisserij Nederland) licht de stand van zaken in dit proces toe.

“Wij willen dat iedereen op een duurzame en verantwoorde manier kan sportvissen, nu en in de toekomst. Daarom werken we hard aan de totstandkoming van één slagvaardige organisatie”, vat Kooistra de reden van de transitie samen. “Door meer samen te werken, beleid goed af te stemmen en helder te communiceren kunnen we gerichter werken aan het bereiken van onze doelen. Als één organisatie kunnen we ons in de politiek en de maatschappij ook veel sterker positioneren. Het is belangrijk om onze belangen duidelijk onder de aandacht brengen, want niet iedereen vindt sportvissen vanzelfsprekend.”

DRAAGVLAK
Het transitieteam (met daarin afgevaardigden van de hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland, bijgestaan door Jan Willem Landré als externe begeleider) werkt aan een plan dat beschrijft hoe de nieuwe organisatie er vanaf 1 januari 2026 uit moet zien. Dit plan moet breed worden gedragen, dus daarom wordt er input opgehaald bij sportvissers en hengelsportverenigingen. “Samen met het team en de federaties ga ik het hele land door om met mensen te praten”, zegt Kooistra. “Dat is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Die ideeën en ervaringen gebruiken we bij het bouwen van de nieuwe organisatie.” Het plan van het transitieteam wordt halverwege 2025 eerst voorgelegd aan de verenigingen en federaties, en daarna aan de ledenvergadering van Sportvisserij Nederland. 

REGIOAVONDEN
Voordat het zover is, worden tussen 11 november en 12 december door de hengelsportfederaties overal in het land regioavonden georganiseerd. Kooistra: “Op deze regioavonden praten we hengelsportverenigingen bij over de laatste stand van zaken rondom de éénwording. Verder willen we ideeën, inspiratie en informatie ophalen die we kunnen toevoegen aan de uitwerking van het definitieve voorstel. Heb jij als sportvisser goede ideeën? Neem dan contact op met je vereniging, zodat zij die kunnen meenemen als inbreng tijdens deze avonden. Voor ons is het heel belangrijk dat de nieuwe organisatie voordeel gaat opleveren voor alle sportvissers, dus willen we de basis daarvoor samen met hen en hun verenigingen opzetten.”

VISNIEUWS

>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws

MEER RECORDS
Op de Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen staan niet alleen vissen van enorme afmetingen. Ook met vissen die niet zo groot kunnen worden kun je een record claimen. Zo werd het record voor de naakthalsgrondel gevestigd, sneuvelde het record voor de zwartbekgrondel en kwam de knorrepos op de zoete recordlijst te staan.

NAAKTHALSGRONDEL
Op 21 september mikte soortenjager Albertino Beunk in het benedenrivierengebied op de naakthalsgrondel als toevoeging aan zijn lijst met gevangen vissoorten. Na een aantal zwartbekgrondels was het raak en ving hij een naakthalsgrondel van tien centimeter. Aangezien er nog geen record voor deze nieuwe grondelsoort in de boeken stond, heeft Albertino nu een officieel record te pakken.



ZWARTBEKGRONDEL
Teije Bootsma ving dit najaar met de vaste hengel een enorme zwartbekgrondel. Hij mailde eind september een foto naar de commissie van de Nederlandse Recordlijst met daarop de vis naast zijn hengel met maatstrepen. Door dit perfecte meetbewijs van zijn 22 cm lange exemplaar verbreekt hij het record van Paul Ehrler uit 2022 met één centimeter.


KNORREPOS ZOET
Eind augustus viste Leo van Staalduinen aan de Nieuwe Maas – die onder het binnenwater valt – en ving hij een knorrepos van 34 cm. Dat is net zo lang als het record bij de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ), maar omdat er voor het binnenwater een aparte recordlijst is en deze vis daar nog niet op stond heeft Leo nu het zoete record voor deze categorie in handen.

Paul Breems heeft het Nederlands record meerval op zijn naam geschreven met een enorme vis van 246 centimeter. Hij ving de reuzenmeerval – tevens de langst geregistreerde meerval van de Benelux – op 17 september vanuit een bellyboat op de Waal bij Nijmegen. 

“Wat een geweldig gevoel geeft deze bijzondere vangst. Dat deze vis bovendien als officieel record wordt erkend geeft het alleen maar nog meer glans”, jubelt de meervalspecialist tijdens het verlossende telefoontje van de recordcommissie daags na de vangst. Gezien zijn eerdere vangsten – vorig jaar evenaarde hij het Nederlands record al met een meerval van 243 centimeter – wist hij dat op de Waal vissen van recordformaat zwemmen. Die inschatting bleek terecht.

KEIHARD GEGREPEN
Na twee uur dobberen vanuit de bellyboat zag Paul een groot signaal op het scherm van zijn dieptemeter. Bij de eerste poging hapte de vis nog niet toe, maar bij de tweede inzet werd de shad keihard gegrepen. “Het was meteen duidelijk dat ik een grote meerval te pakken had, want de vis trok mij direct tegen de stroming in”, vertelt Paul. Na een hevige strijd wist hij de vis te landen. Op een strandje van de Waal hielp zijn maatje Freek Janssen met het nauwkeurig opmeten van de vis, het maken van wat foto’s en video’s, waarna de recordvis weer ongeschonden werd teruggezet.

VEEL PUBLICITEIT
Een dergelijke recordvis spreekt bij veel mensen tot de verbeelding en na het posten van de vangst op zijn ‘socials’ duurt het niet lang voordat diverse media bij hem aanbellen. “Het was echt een gekkenhuis wat betreft de reacties. Zo kwam de Gelderlander langs voor een artikel en heb ik een interview gedaan voor SBS 6 Hart van Nederland.” Mogelijk zien we Paul mettertijd weer volop in de publiciteit: “Na dit record wil ik proberen om de magische grens van 250 centimeter te doorbreken.”

NEDERLANDS RECORD MEERVAL: 246 CM!

nieuwe records!

VERTEGENWOORDIGING SPORTVISSERIJ

VERKIEZINGEN IN 2025

Wil je meer weten over de Vertegenwoordiging Sportvissers?
Ga dan naar Facebook.com/ vertegenwoordigingsportvisserij.
De vertegenwoordigers zijn
bereikbaar via vertegenwoordiging@
sportvisserijnederland.nl

In 2023 is na verkiezingen de Vertegenwoordiging Sportvissers opgericht. Deze groep is in het leven geroepen om een brug te slaan tussen sportvissers en het bestuur van Sportvisserij Nederland. Met nieuwe verkiezingen op komst in 2025 kijken we in vogelvlucht naar waar de vertegenwoordigers mee bezig zijn geweest

De vertegenwoordiging bestaat uit negen sportvissers die bij de achterban input ophalen om namens de VISpashouders bij het bestuur van Sportvisserij Nederland aan te geven wat er onder leden leeft en te adviseren over het beleid. De vertegenwoordiging heeft in de huidige zittingstermijn een lijst met speerpunten opgesteld die als eerste zouden moeten worden aangepakt. Zo is advies uitgebracht over onderwerpen als de toegankelijkheid van viswater, overlast van waterplanten, aanleg van voorzieningen, controle en handhaving, nachtvissen, meeneemverbod van paling en het aanpassen van voorwaarden bij de VISpas. Praktisch gezien heeft de vertegenwoordiging met een bliksemactie bijgedragen aan het in stand houden van het U16 team kustvissen toen dit dreigde te verdwijnen. Ook heeft de vertegenwoordiging gebruik gemaakt van haar stemrecht op de algemene ledenvergadering van Sportvisserij Nederland.

IMAGO SPORTVISSERS
Een ander belangrijk onderwerp voor de vertegenwoordiging is het imago van de sportvisserij. Zeker nu zich in de politiek partijen roeren die de hengelsport structureel in een kwaad daglicht zetten met als doel om dit uiteindelijk te verbieden. Daarom roepen de vertegenwoordigers alle sportvissers met klem op om het imago van de hengelsport hoog te houden. Ga daarom altijd respectvol met de vis en de natuur om, houd je aan de gedragscode welzijn vis, neem troep en vislijn mee naar huis (in het kader van de Vang5-campagne) en denk na over wat je op sociale media deelt over je visdag. We zijn allemaal ambassadeurs van de hengelsport en kunnen met zijn allen veel doen aan hoe de maatschappij naar ons kijkt.

NIEUWE TERMIJN
Uiteraard zijn er nog veel meer zaken die leven onder sportvissers, maar de vertegenwoordiging heeft in principe een zittingstermijn van twee jaar en wil de periode die nog resteert met name gebruiken om eerdergenoemde zaken vast te leggen op de uitvoeringsagenda 2025 van Sportvisserij Nederland. Met oog op het eenwordingstraject en de daarmee gepaarde onzekerheid over de toekomstige invulling van de Vertegenwoordiging zal aan het bestuur van Sportvisser Nederland worden voorgesteld om de zittingstermijn met een jaar te verlengen en de verkiezingen in maart 2025 te gebruiken om de groep aan te vullen met enkele nieuwe vertegenwoordigers. Volwassen leden van een bij Sportvisserij Nederland aangesloten hengelsportvereniging kunnen zich hiervoor aanmelden (zie onze website voor meer informatie). Iedere sportvisser met een (Jeugd)VISpas mag via mijnsportvisserij.nl zijn of haar stem uitbrengen op één van de kandidaten die door de selectiecommissie op de kandidatenlijst zijn geplaatst.

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, zijn de prognoses dat de VISpas in 2024 een record gaat vestigen. Volgens de tot op heden beschikbare cijfers noteren we voor het eerst in de historie van de georganiseerde hengelsport meer dan 700.000 leden.

Dat er dit jaar een nieuw record de boeken in gaat is niet zo vreemd met meer nieuwe leden (120.000) in vergelijking met dezelfde periode in de afgelopen drie jaar. Netto levert dit een plus op van zo’n 15.000-20.000 VISpassen. Daarvan is twee derde Nederlander, een derde komt uit het buitenland. Een aardig deel van de groei is verder afkomstig van de JeugdVISpas. Dit is deels te verklaren door het succes van de ZomerVISkaravaan en de honderden vislessen die in het basisonderwijs zijn gegeven. Ten slotte laten ook de MeeVIStoestemming (+25%), NachtVIStoestemming en Derde Hengeltoestemming een significante groei zien.

LOODALTERNATIEVEN
IN DE LIFT

Het gebruik van loodalternatieven (zoals steen, glas, beton en ijzer) is in de afgelopen vijf jaar gestegen. In zoet water van 2% naar 14% en aan zee van 6% naar 19%. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is uitgevoerd door het Centrum voor Visserij Onderzoek en Wageningen Marine Research.

Het absolute aantal sportvissers dat in een jaar wel eens met een loodvervanger heeft gevist is gestegen van 116.000 (2017) naar 311.000 (2021). Sportvissers die met loodvervangers vissen geven aan dat milieu en gezondheid daarvoor de belangrijkste redenen vormen (61%). De groep die (nog) geen loodalternatieven gebruikt gaf vooral aan dat ze loodalternatieven niet kennen of er geen mening over hebben (49%). De geschatte totale hoeveelheid loodverlies in zout water ligt tussen de 23 en 70 ton, in zoet water is dit 3 tot 8 ton (2022-2023). Dat er nog geen duidelijke conclusie valt te trekken in de trend van het totale loodverlies komt – naast de grote marges voor wat betreft de betrouwbaarheid – door de forse toename van het aantal sportvissers in de afgelopen jaren.

SPORTVISSERIJ LOODVRIJ
De hiervoor genoemde cijfers zijn afkomstig uit het tweejaarlijkse onderzoek naar het gebruik van lood en loodvrije producten door sportvissers. De resultaten hiervan worden gebruikt om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het loodgebruik door sportvissers en die te toetsen aan de ambities van Sportvisserij Loodvrij. Deze overeenkomst van de ministeries van LVVN, I&W en VWS, de Unie van Waterschappen en Sportvisserij Nederland heeft als doel om de sportvisser te informeren over loodalternatieven en het gebruik hiervan te stimuleren en loopt tot eind 2024. De ambitie van de betrokken partijen is om het gebruik van lood binnen de sportvisserij volledig af te bouwen en de samenwerking na dit jaar voort te zetten. Daarbij zetten ze ook in op het zo snel mogelijk realiseren van een loodverbod voor visgerei in Europees verband. Dit omdat lood anders alsnog via buurlanden ons land in komt. Met communicatie en pilots worden sportvissers gestimuleerd om andere materialen te gebruiken die milieuvriendelijker zijn dan lood.

DIGITAAL GEMAK
Het bovenstaande is van toepassing voor sportvissers die de papieren versie van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren gebruiken. De overgrote groep sportvissers die gebruik maakt van de VISplanner – middels de gratis app of de mobiele versie, die recentelijk allebei een update hebben gekregen voor meer gebruiksgemak – heeft altijd de meest up-to-date digitale versie van de lijst voorhanden. Die is ook rechtsgeldig om aan te kunnen tonen waar je met de VISpas mag vissen, onder de daarbij vermelde voorwaarden. Dat is niet alleen heel erg praktisch, maar bovendien een milieuvriendelijke oplossing die veel geld bespaart. Daardoor kan Sportvisserij Nederland meer voor jou als sportvisser doen. Geef jouw duurzame keuze voor de VISplanner door via www.mijnsportvisserij.nl.

BOEKJE BEWAREN

Normaal gesproken zou per 1 januari 2025 een nieuwe Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren worden uitgebracht. Er is echter voor gekozen om de lancering van de nieuwe lijst één jaar uit te stellen en 2025 te overbruggen met een Aanvulling. Gooi de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren 2022-2023-2024 in boekvorm dus niet weg!

De Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren is drie jaar geldig, waarbij wijzigingen via Aanvullingen worden doorgegeven. In 2025 zou een nieuwe editie van deze lijst het daglicht zien, maar vanwege organisatorische ontwikkelingen is besloten om dat niet te doen. Tijdens de extra Algemene Ledenvergadering van Sportvisserij Nederland op 7 maart van dit jaar is door de federaties – unaniem en met veel enthousiasme – besloten om een voorstel te ontwikkelen om te komen tot één slagvaardige en toekomstbestendige organisatie per 1 januari 2026. In dat licht zou het onlogisch en duur zijn om nieuwe een Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren te maken. Als tussenoplossing wordt daarom een Aanvulling 2025 uitgebracht. Die kun je samen met de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren 2022-2023-2024 gebruiken om aan te tonen dat je in een bepaald water mag vissen met de VISpas.

AFSCHEID FRED BLOOT

Eind september nam Fred Bloot na een dienstverband van bijna 25 jaar afscheid van de georganiseerde hengelsport om van zijn pensioen te gaan genieten. Bloot was tijdens zijn lange carrière in de sportvisserij belangenbehartiger, lobbyist en adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland en president van de European Anglers Alliance.

Gedurende zijn carrière heeft Fred Bloot een belangrijke bijdrage geleverd aan de erkenning en daarmee het behoud van de sportvisserij. Zo onderhield hij als lobbyist warme contacten met tal van Kamerleden, staatssecretarissen en ministers. Dit deed hij bij voorkeur vissend vanuit een boot. Zo wist hij zijn relaties enthousiast te maken voor de hengelsport en de sportvisserij op de politieke agenda te krijgen. Ook buiten de landsgrenzen was hij een warm pleitbezorger van onze hobby. Als voorzitter van de European Anglers Alliance vertegenwoordigde hij in Brussel de belangen van 25 miljoen Europese sportvissers.

WAPENFEITEN
Naast de volledige erkenning van de zeesportvisserij in het Europese gemeenschappelijk visserijbeleid was het behoud van de zeebaars voor de hengelsport daarbij een van zijn belangrijkste wapenfeiten. Op landelijk niveau wist Bloot een eind te maken aan Actief Biologisch Beheer, een maatregel waarbij 80% van de vis in een water werd verwijderd voor een tijdelijke verbetering van het doorzicht. Ook vroeg en kreeg hij aandacht voor de desastreuze effecten van waterkrachtcentrales op migrerende vissen en zette Bloot zich met succes in voor het verduurzamen van de beroepsvisserij – zowel in het binnenwater als op zee.

NIEUWE ROL
Een ander speerpunt tijdens zijn werk voor Sportvisserij Nederland was het versterken van de relatie tussen natuur en recreatie. Dit onderwerp was ook het thema van het symposium dat bij zijn afscheid werd georganiseerd in Slot Zeist. Dat sluit mooi aan bij zijn nieuwe rol: als voorzitter van de coalitie NLbuiten zal Fred Bloot zich blijven inzetten voor de recreatiebelangen in Nederland.

SPORTVISSERIJ OP WEG NAAR SAMEN één

ACTIEF IN ‘GROEN’ EN ‘BLAUW’

Om verantwoord en duurzaam te kunnen blijven vissen zijn een goede visstand, gezond en toegankelijk water essentieel. “Sportvisserij Nederland is daarom actief in het onderzoek naar vis en water, zowel in eigen land als in het buitenland. Dat doen we vaak in samenwerking met andere partijen die ook actief zijn in ‘groen’ en ‘blauw’. Dankzij ons onderzoekswerk nemen we in deze sector een positie als belangrijk kenniscentrum in.” Het merken van haaien en de herintroductie van de steur klinkt voor veel sportvissers wellicht als een ver-van-hun-bed-show, maar heeft juist veel impact. “Dit soort activiteiten dragen bij aan een beter watermilieu en daarmee aan een betere visstand. Bovendien halen we de mooie onderwaternatuur zo ook boven water voor de mensen die niet vissen. Dat spreekt tot de verbeelding en laat zien dat vissen zoveel meer is dan velen vaak denken. Deze projecten zijn dus van belang om ook in toekomst te kunnen blijven vissen!”

Sportvisserij Nederland en de zeven hengelsportfederaties zijn bezig om de krachten te bundelen. Een speciaal opgericht transitieteam werkt momenteel aan een voorstel hoe deze organisaties het beste samen kunnen gaan om per 1 januari 2026 één organisatie te vormen. Rosetta Kooistra (directeur van Sportvisserij Nederland) licht de stand van zaken in dit proces toe.

“Wij willen dat iedereen op een duurzame en verantwoorde manier kan sportvissen, nu en in de toekomst. Daarom werken we hard aan de totstandkoming van één slagvaardige organisatie”, vat Kooistra de reden van de transitie samen. “Door meer samen te werken, beleid goed af te stemmen en helder te communiceren kunnen we gerichter werken aan het bereiken van onze doelen. Als één organisatie kunnen we ons in de politiek en de maatschappij ook veel sterker positioneren. Het is belangrijk om onze belangen duidelijk onder de aandacht brengen, want niet iedereen vindt sportvissen vanzelfsprekend.”

DRAAGVLAK
Het transitieteam (met daarin afgevaardigden van de hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland, bijgestaan door Jan Willem Landré als externe begeleider) werkt aan een plan dat beschrijft hoe de nieuwe organisatie er vanaf 1 januari 2026 uit moet zien. Dit plan moet breed worden gedragen, dus daarom wordt er input opgehaald bij sportvissers en hengelsportverenigingen. “Samen met het team en de federaties ga ik het hele land door om met mensen te praten”, zegt Kooistra. “Dat is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Die ideeën en ervaringen gebruiken we bij het bouwen van de nieuwe organisatie.” Het plan van het transitieteam wordt halverwege 2025 eerst voorgelegd aan de verenigingen en federaties, en daarna aan de ledenvergadering van Sportvisserij Nederland. 

REGIOAVONDEN
Voordat het zover is, worden tussen 11 november en 12 december door de hengelsportfederaties overal in het land regioavonden georganiseerd. Kooistra: “Op deze regioavonden praten we hengelsportverenigingen bij over de laatste stand van zaken rondom de éénwording. Verder willen we ideeën, inspiratie en informatie ophalen die we kunnen toevoegen aan de uitwerking van het definitieve voorstel. Heb jij als sportvisser goede ideeën? Neem dan contact op met je vereniging, zodat zij die kunnen meenemen als inbreng tijdens deze avonden. Voor ons is het heel belangrijk dat de nieuwe organisatie voordeel gaat opleveren voor alle sportvissers, dus willen we de basis daarvoor samen met hen en hun verenigingen opzetten.”

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm