groningen-drenthe

Geliefde visstekken bij Scheemda worden vernieuwd

De provincie Groningen gaat door met het versterken van de kade van het Winschoterdiep zodat deze de komende jaren weer veilig is. In september startte het werk in Scheemda. 

De oever vanaf de brug in Scheemda, richting de kom in het kanaal, is een belangrijk wedstrijdtraject. De provincie trad met Sportvisserij Groningen Drenthe in overleg. Hoe kon de kade versterkt worden terwijl sportvisserij mogelijk bleef?
We betrokken Ben Schulingkamp van HC Excelsior uit Winschoten bij het overleg, zij gebruiken deze oever immers regelmatig voor hun wedstrijden. 

De versterking wordt uitgevoerdmetstortsteen, dat tot twee meter vanaf het water ook op de oever komt te liggen.Iedere visser weet dat zonder verdere aanpassingen de oever met deze waterbouwstenen ‘onbevisbaar’ wordt. 

De oplossing is nu gevonden. Er komen tussen het stortsteen twintig visplekken met een onderlinge afstand van pakweg twintig meter. Hier komt telkens fijnsteniger materiaal zodat een vlakke, veilige en stevige ondergrond ontstaat om er te kunnen blijven vissen.Op 9 september sloegen Ben Schulingkamp en Geert Niewold van HC Excelsior met de uitvoerder van de provincie 20 piketpaaltjes in de oever: hier komen de visplekken. De kosten hiervan komen voor rekening van de provincie, waarvoor dank.

UPDATE
Tijdens het werk is gekozen voor een andere aanpak. Er komt geen twee meter brede strook stortsteen op de oever. De stenen komen alleen tegen de damwand. De kade (zie foto) wordt opgehoogd met zand. De stortstenen worden nog afgevlakt en afgedekt zodat het geheel zo vlak mogelijk wordt. Volgens HC Excelsior is vissen geen probleem, ook een leefnet kan worden gebruikt.

KARPER JEUGDKAMP 2025

Eind september 2025 hopen de visfederaties weer vijfentwintig jeugdige karpervissers te verwelkomen op de Stobbeplas. De exacte datums worden via de socials van de federaties bekendgemaakt.

Op 6, 7 en 8 september streek het Karper Jeugdkamp neer aan de Stobbeplas in Lutten. Aan het event, georganiseerd door Sportvisserij Oost-Nederland en Groningen Drenthe, deden vijfentwintig jeugdige karpervissers mee in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Tijdens het kamp krijgen de deelnemers de basisbeginselen van het karpervissen mee.
DOOR ROBIN BRONSWIJK

Bij binnenkomst kregen ze een goodiebag voor het weekeinde. Hierna gingen de deelnemers verder met de opbouw van tenten én deden zij de hengels al te water nog voor de zon onderging. De nacht bracht al de eerste vissen. De karper en brasem deden zich tegoed aan het voer en de betreffende boilies die hen aan wal bracht. Na het schieten van het nodige bewijsmateriaal voor het thuisfront werden de vissen weer vrijgelaten.

VUIL RUIMEN MET DE GRIJPSTOK
Zaterdagochtend was er rond negen uur een gezamenlijk ontbijt. Na het nuttigen van een bolletje konden de meeste kinderen niet wachten om zich weer te begeven naar de stek. Ze kregen echter eerst een grijpstok, een paar handschoenen en een vuilniszak om rondom de stekken een opruimactie te houden. De Stobbeplas kent een verleden met veel zwerfafval. Als opvoedkundige les werd de kinderen gevraagd hun afval en ander zwerfafval op te ruimen.

SNUFFELTAFEL
Zaterdagmiddag heeft de jeugd kunnen lunchen op hun eigen visstek, tussendoor werden karpers gevangen. In de avond werd de jeugd nog getrakteerd op een ‘snuffeltafel’ met daarop talloze ingrediënten voor het vangen van karpers of het maken van boilies. Denk aan: maismeel, broodmeel, noten, zaden en additieven die waren verpakt in Ziplock Bags, zodat de mannen vervolgens konden ruiken, proeven en voelen aan de diverse aasbestandsdelen. Zondag werd het Jeugd Karperkamp na ontbijt afgesloten.

Het succes dat Karper Jeugdkamp heet

Barry sprong met veel plezier bij tijdens de ZomerVISkaravaan in Briltl

Prima visstand in de watergangen in Zuidhorn.

Barry Kooy, voorzitter van HC Noordhorn.

Feestvierend Noordhorn timmert aan de weg

Dit jaar bestaat hengelclub Noordhorn 75 jaar. Deze vereniging heeft haar leden zowel in Noordhorn, in Zuidhorn als in Briltil. In het kader van hun jubileum organiseerden ze afgelopen zomer al de ZomerVISkaravaan van Sportvisserij Nederland in de jachthaven van Briltil. Maar liefst 115 kinderen kwamen hier op af. Dit najaar wordt in Zuidhorn een aantal vissteigers aangelegd. Voldoende aanleiding om voorzitter Barry Kooy te spreken over de sportvisserij in dit deel van het Westerkwartier.

“Ik ben in het bestuur gegaan omdat de club achteruit boerde”, steekt Barry van wal. “Zo kampten we met een terugloop in het aantal vissers dat in competitieverband meeviste. Tegenwoordig vist men liever gericht met de feederhengel dan met de vaste stok. Ik heb als voorzitter een echt bestuur om me heen. We hebben dit jaar onze oude statuten en reglementen vernieuwd en onze website hc-noordhorn.nl in een nieuw jasje gestoken voor onze 450 leden. Als vereniging proberen we in de buurt te blijven. Omliggende verenigingen trekken verder weg, Friesland in, net als vroeger, in de tijd van de tasvisserij.”

STEIGERS
Langs de Zonstraat en Spicastraat in de nieuwe woonwijk van Zuidhorn loopt een brede watergang. Steile oevers, riet en waterplanten en het water staat in verbinding met het Van Starkenborghkanaal; een goede visstand is aanwezig. Waarom wil de vereniging hier vijf vissteigers?

Barry: “De jeugd in deze kinderrijke buurt en ook ouderen of minder validen kunnen niet goed bij het water. De oevers zijn te steil en te hoog. In de uitbreiding van de wijk zie je nu bouwkavels met weer van die steile oevers in de watergangen. De reden? Zo zijn de kavels groter dan bij flauwe oevers. Tja.”

“Er was al iemand bezig om steigers te realiseren, maar dat bloedde dood. Daarom nam ik het namens HC Noordhorn over en heb onze wens opnieuw aangekaart binnen de gemeente. Die zag het nu wel zitten. Aan mij de taak om geld bijeen te brengen en een plan van aanpak te schrijven. Ik heb het erg druk gehad om sponsoren te werven. Nu hebben we de financiën rond, dankzij bijdragen van Sportvisserij Groningen Drenthe, HC Noordhorn en subsidies van het SNN (aardbevingsfonds) en de vereniging Dorpsbelangen Zuidhorn. De gemeente Westerkwartier staat garant voor de helft van de kosten, maar wilde dat we een goedkopere aannemer zouden vinden. Die vonden we in Tuinstyling Noordhorn, een plaatselijk bedrijf. Er komen een stalen trappen met veiligheidsnoppen in het steile talud. De gemeente voert het onderhoud uit, in overleg met Tuinstyling. Ze zijn voor algemeen gebruik, dus ook spelevarende kinderen kunnen ze gebruiken. Maar vooral om te vissen, want hier zwemt vis genoeg: grote ruisvoorn, snoek en kolblei.” 

DE TOEKOMST?
“Half oktober worden in Zuidhorn de steigers aangelegd. Dat is een feestje waard. Als vervolg op de ZomerVISkaravaan organiseren we dit najaar een jeugdviswedstrijd, weer in Briltil. Daarnaast willen we meer samenwerken met omliggende verenigingen om makkelijker activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld voor de jeugd. En dan ons belangrijkste wedstrijdwater: het Van Starkenborghkanaal tussen Noordhorn en Zuidhorn. De realisatie van een echt wedstrijdparcours is een project waar we binnenkort tijd en energie in gaan steken”, blikt Kooy tenslotte hoopvol vooruit.

Tussen de velden krabbenscheer | Tijdig stoppen, even wachten en dan voorwaartse | Jordy met een ruisvoorntje

Robin heeft de boel in de knoop

Robin heeft de boel in de knoop

Het is een kunst om de goede kunstvlieg te kiezen

Droog oefenen

Eerst theorie

Sinds dit voorjaar versterkt Robin Bronswijk (28) het team van Sportvisserij Groningen Drenthe. Robin is onze veldmedewerker, maar zal niet alleen met bosmaaiers en ander gereedschap op pad gaan. Dankzij zijn opleiding aan het Zone-college in Zwolle is hij namelijk ook VISmeester en werkt daarom tevens mee aan onze jeugdactiviteiten.

Als je jeugd de kneepjes van de sportvisserij gaat bijbrengen, dan moet je natuurlijk wel kunnen vissen. En niet alleen met de vaste stok. De jeugd is immers gek op karpervissen en roofvissen met kunstaas. Maar er is meer, wat dacht je bijvoorbeeld van vliegvissen? Je weet wel, zwaaien met een dikke lijn die je op het water werpt met een kunstvliegje aan het uiteinde. Dé methode om ook in dicht begroeid water mooie voorns aan de schubben te komen.

WERPEN IN KARDINGE
Begin van de zomer kregen we een mailtje van Thijmen Lindhout, een jonge enthousiaste vliegvisser uit Groningen-stad. Hij vroeg meer aandacht voor de vliegvisserij en voor het behoud van heldere, plantenrijke wateren. Dat vonden we een bijzonder en welkom geluid, in deze tijd waarin sportvissers graag mopperen als waterplanten hun visserij bemoeilijken. Thijmen gaat een opleiding tot visgids volgen in Zweden. In dit kader leek het hem leuk om jongeren in onze regio wegwijs te maken in de vliegvisserij. Dat wil hij samen oppakken met zijn vliegvismaat Jordy.

PROEFLES
Er werd een ontmoeting voor een les gearrangeerd. Robin sprak op een ochtend af bij een watergang achter sportcentrum Kardinge in Groningen. Thijmen en Jordy waren al aan het vliegvissen op ruisvoorn tussen de drijvende plukken krabbenscheer. Vangen deden ze ook, bescheiden voorns, maar toch. 

Robin moest aan de bak. Voor het eerst een vliegenhengel in handen. Oefenen op het droge, eerst zonder kunstvlieg. Achterwaartse worp, op tijd de hengel stoppen, voorwaartse worp, lijn meegeven, dan weer achterwaarts, stoppen, voorwaarts... Na een valse start de boel in de knoop. Nog een keer proberen. Na een paar keer lukte het. Mooi werk! Nu voor het echie, met een kunstvliegje aan de lijn aan het water. Toch wel moeilijk om het vliegje te laten landen zonder dat de lijn in kronkels op het water kletst en alle vis verjaagt. Maar: Robin was enthousiast. Best spannend ook, zo te vissen op zicht. Een nieuwe vliegvisser is geboren! 

WORKSHOPS
Wil je ook leren vliegvissen? Thijmen en Jordy willen graag hun passie met je delen in een speciale vliegvis-clinic. Als we een groepje bij elkaar hebben, dan prikken we een datum en een locatie. Kardinge zou heel geschikt zijn. Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar info@vissen.nl. Geef daarin ook even aan wat je leeftijd is en waarom je dit leuk lijkt.

WAT IS VLIEGVISSEN?
Vliegvissen is een actieve vorm van vissen, vergelijkbaar met kunstaasvissen. Hierbij zit je dus niet op een stek, maar je struint al vissend actief een water af. Je vist met een dikke kunststof lijn die het werpgewicht vormt met aan het uiteinde een dunnere tip van nylon – de leader – waaraan je een kunstvliegje knoopt. Deze visserij is ooit uitgevonden om in stromende wateren te vissen op forel en zalm. 

Een ervaren vliegvisser kan de kunstvlieg 20 meter verderop zachtjes op het water laten landen, precies op de plek waar vis aast. In Nederland is deze vistechniek geschikt om bijvoorbeeld op rietvoorn te vissen in zwaar begroeide wateren. Snoekvissen met de vliegenhengel is ook mogelijk. In plaats van kleine vliegjes vis je dan met grote kunstvliegen, streamers, die een visje imiteren. Omdat de lijn op het water drijft, is het risico dat je in waterplanten vast komt te zitten veel kleiner.

Robin leert vliegvissen

Je kent vast het Waddenfondsproject Vissen voor Verbinding. Een coalitie van overheden en organisaties, waaronder Sportvisserij Groningen Drenthe, werken aan een betere verbinding voor trekvissen. Zodat die vissen kunnen migreren tussen de zoute Waddenzee, het zoete Lauwersmeer en de stromende beken in de kop van Drenthe. 

De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel in onze regio staat centraal in dit meerjarenproject dat inmiddels op z’n eind loopt.

De zeeforel krijgt inmiddels volop de ruimte tussen de Waddenzee en de Drentse beken. Hindernissen in de trekroute van zee tot de bovenlopen van de beken in Drenthe zijn opgelost, er zijn paaibedden in de bovenlopen van de beken aangelegd, jonge visjes in de beken uitgezet… Alles om het de zeeforel naar de zin te maken zodat er hopelijk een natuurlijke populatie ontstaat.

ECONOMIE
Onderdeel van het project is ook om de sportvisserij-economie een boost te geven via ‘forelsportvisserij’. Vandaar ook de uitzet van grote zeeforel in het Lauwersmeer. De zeeforel spreekt tot de verbeelding bij de vaderlandse vissers. Maar wou je er eentje vangen als Nederlander, dan moest je bijvoorbeeld naar Denemarken. Dat hoeft niet langer… Het kan door dit project nu ook in eigen land.

Om sportvissers wegwijs in Noord-Nederland te maken, in onder meer die foreljacht, is er nu een handig boekwerkje. Het is de zogeheten routekaart: ‘Waddenzee, Lauwersmeer & beken verbonden.’ 

Het boekje beschrijft de autoroute van de Cleveringsluizen bij Lauwersoog tot aan de bovenloop van het Groote Diep en het Oostervoortse diepje bij Norg in de kop van Drenthe. Een autorit van in totaal 65 kilometer. Al kun je de route natuurlijk ook fietsen. Behalve dat we ingaan op het leefmilieu en de biologie van de zeeforel, beschrijven we bezienswaardigheden onderweg die ook voor niet vissers interessant zijn, zoals het smalste straatje van Nederland in Garnwerd, het Groninger Museum, natuurgebied De Onlanden en de Drentse beken.

HEBBEDINGETJE
‘Wat gaat dat kosten?’ horen we je denken. Niks! Het boekje biedt de federatie gratis aan. Er is een Nederlandse en een Duitse versie. Het ligt onder meer bij de grotere campings (zoals Landal Natuurdorp Suyderoogh en Esonstad aan het Lauwersmeer) het bezoekerscentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer, de VVV-kantoren in de regio en in het Forum in Groningen. Kun jij hem daar niet vinden? Neem dan contact op met Sportvisserij Groningen Drenthe.

Wil je meer weten over Vissen voor Verbinding? Bekijk dan de website www.vissenvoorverbinding.nl.

Routeboekje: Van het Wad naar de Drentse beken

De zeven regionale hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland gaan samen op weg naar één landelijke organisatie die de belangen van de hengelsporters effectiever gaat behartigen. Maar wat merk je daarvan als hengelsporter in Groningen en Drenthe? Tom de Jonge, hoofd-bedrijfsvoering van Sportvisserij Groningen Drenthe, wilde dat wel uitleggen...
DOOR ERIC LE GRAS

Zeker in den beginne zal er voor de gemiddelde sportvisser weinig veranderen, zegt Tom de Jonge: “Als je bijvoorbeeld een VISpas hebt, kun je daarmee gewoon blijven vissen.”

Op de langere termijn rekent De Jonge vooral op voordelen van de eenwording: “Als we een aantal taken die nu in de regio worden uitgevoerd landelijk gaan oppakken, kunnen we efficiënter gaan werken en beter van elkaars kennis profiteren.”

Hij noemt het vrijwilligersbeleid als voorbeeld: “Vrijwilligers heb je nooit genoeg. Stel dat een vereniging ergens in het land een succesvol vrijwilligersbeleid met werving heeft... Nou, dan is dat nu mooi voor die ene vereniging. Maar wie weet willen verenigingen elders in het land ook leren hoe zij dat bewerkstelligen. Binnen de nieuwe organisatie kan dat soort kennisuitwisseling vlotter verlopen.” 

VOORAL LUISTEREN
Dat brengt hem op de communicatie van de eenwording: “We zijn voortdurend in overleg met de verenigingen in de regio aangaande de eenwording én luisteren naar wat daar leeft en speelt. Bijvoorbeeld vragen over welke gevolgen dit heeft voor de organisatie van wedstrijden.’’ De wegen naar de regio blijven ‘fysiek ook openstaan’, vertelt hij. “Het kantoor in Tynaarlo blijft als voorbeeld gewoon open.”

De goede contacten met overheden en andere organisaties in de regio worden voortgezet. De Jonge geeft een voorbeeld: “We kregen net een melding van vissterfte in de stad Groningen. Omdat we overal oren en ogen aan het water hebben horen we dat soort dingen vaak als eerste en we geven het meteen door aan gemeenten en waterschappen. We organiseren ook cursussen voor gemeenteambtenaren. Allemaal zaken die we gewoon blijven doen.”

EFFICIËNTER & SNELLER
De Jonge denkt dat er door de eenwording zowel efficiënter gewerkt gaat worden en ook sneller resultaten geboekt worden. Als zinnebeeld schetst hij het onderhoud van vissteigers of het bestrijden van de invasieve van waterplanten: “Dat kan je als regionale federatie zelf regelen, maar als je samen optrekt, dan behaal je sneller resultaat.”

Het verhaal van De Jonge is louter positief, maar heeft de eenwording ook nadelen? Hij denkt even na: “Voor de gemiddelde sportvisser zijn die er niet, lijkt me. Medewerkers van de landelijke en regionale organisaties hebben ook baangarantie toegezegd gekregen. Door de eenwording zal het takenpakket voor sommigen er wellicht wel anders uit komen te zien.”

De besturen van de zeven hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland hebben unaniem opdracht gegeven tot het vormen van een slagvaardige en toekomstbestendige organisatie. In de Algemene Ledenvergadering van zowel de federaties als Sportvisserij Nederland zullen daar in 2025 de uitwerkingen worden gepresenteerd. De besturen besluiten dan over het goedkeuren van de eenwording. De Jonge: “We verwachten dat we begin 2026 aan de slag kunnen gaan in de nieuwe organisatie. Die heeft trouwens nog geen naam en goede ideeën zijn welkom. Als iemand een passende naam weet, dan horen we dat graag.”

EENWORDING HENGELSPORTFEDERATIES EN SPORTVISSERIJ NEDERLAND

KAMPIOENSCHAP JUNIOREN

8 juni waren de junioren aan de beurt in het kampioenschap junioren waarin drie leeftijdscategorieën meededen. De vissers die het meeste hebben gevangen en daarmee een eerste plaats hebben bemachtigd waren:

U15: G. Bouwman met 3810 gram.
U20: L. Niemeijer met 1190 gram.
U25: K. Epping met 3920 gram.

FEDERATIEVE KAMPIOENSCHAP

Later werd op 25 mei het federatieve kampioenschap dobber-dragend individueel en teams gevist aan het Noord-Willemskanaal te Tynaarlo. De deelnemers die het meeste hebben gevangen deze dag waren:

Individueel
1.     J. Bos met 4170 gram, 1ste in het A-vak.
2.     K. Schokkenbroek met 2530 gram, 1ste in het B-vak.
3.     J. Jonkers met 2380 gram, 1ste in het C-vak.
4.     W. Gritter met 1950 gram, 1ste in het D-vak.
5.     P. Middel met 3920 gram, 1ste in het E-vak.

De teams die een podium plaats bij elkaar visten waren:
1. HSV de Mestworm met 8860 gram.
2. Team Bakker met 7640 gram.
3. Team de Blankvoorn 2 met 6740 gram.

STREETFISHING

8 september stond in het teken van de straatvissers. ‘Streetfishing’ is het vissen op roofvis in stedelijk water. Dit jaar was het decor de binnenstad van Groningen. De deelnemers visten in teams van twee personen. Met deze wedstrijd maakten ze kans om zich te plaatsen voor het NK streetfishing. De winnaars, die daarmee een plekje hebben bemachtigd op het NK zijn:

1. Team Frisianpikefighters; G. de Wal en W. Booi.
2. Team Daiwa; G. Jorritsma en M. Leus.
3. Team Shad happens; R. Lases en I. Meijering.
4. Team Spro; B. Elfering en M. Besseling.
5. Team Kingfishers; E. Suurd en I. Bos.

FEDERATIEVE CLUBKAMPIOEBSCHAP INDIVIDUEEL EN TEAMS

De laatste competitie in dit rijtje van wedstrijden is het federatieve clubkampioenschap van 15 september, dat werd gevist op hetzelfde traject als de Klaas Harm Landbokaal en gaf de volgende resultaten:

1. Team HSV de Blankvoorn Blijham met 95 punten.
2. Team HSV ’T Baarsje met 91 punten.
3. Team HSV de Goudkarper Bargercompascuum met 76,5

KOPPELWEDSTRIJD JUNIOR-SENIOR

Tussen de kampioenschappen door heeft de federatie ook nog een koppelwedstrijd georganiseerd in samenwerking met HSV de Schoapwas in Eext. De top-3 koppels waren als volgt:

1. R. Raven en A. Raven met 3500 gram.
2. A. Reitsema en M. Reitsema met 1620 gram.
3. R. Enting en T. Harms met 1510 gram.

KLAAS HARM LANDBOKAAL

Op 26 juni 2024 werd de 55+ wedstrijd om de Klaas Harm Landbokaal gevist in het A.G. Wildervanckkanaal tussen Veendam en Musselkanaal. Ter hoogte van Stadskanaal bij de steigers aan de Eerste Veldweg. De winnaars deze dag waren als volgt:

1. J. Meijer met 2020 gram in het D-vak.
2. D. Kruise met 1460 gram in het B-vak.
3. H. Jeuring met 1270 gram in het A-vak.

FEDERATIEF KAMPIOENSCHAP FEEDER

22 juni stond in het teken van de feedervissers voor het federatief kampioenschap feeder 2024.

De deelnemers konden zich ook hier individueel en/of in teamverband aanmelden en hebben samen voor de volgende uitslagen gezorgd:

Individueel
1.     H. Aslander met 740 gram, 1ste in het A-vak.
2.     E. Timmer met 2530 gram, 1ste in het B-vak.
3.     C. Besseling met 4700 gram, 1ste in het C-vak.
4.     H. Dijkhuis met 1970 gram, 1ste in het D-vak.
5.     J. R. Schoonbeek met 4610 gram, 1ste in het E-vak.

Winnaars in teamverband waren:
1. Team Evezet-Cresta, behaalde 15 punten en totaal 18060 gram.
2. Team de Graankorrel, behaalde 17 punten en totaal 17180 gram.
3. Team van den Eynde-Lasebo behaalde 20 punten en totaal 19200 gram.

NOORDOOSTELIJK KAMPIOENSCHAP

Op 13 april vond de eerste wedstrijd van het jaar plaats. Dit was het NOK; ofwel het Noordoostelijk kampioenschap. De wedstrijd werd gevist op het Beukerskanaal bij Steenwijk. Hieruit kwamen de volgende deelnemers naar voren met het meeste gevangen gewicht per vak.

Dobber-dragend
1. V. Besseling met 9930 gram, 1ste in het F-vak.
2. W. Meulman met 9660 gram, 1ste in het B-vak.
3. A. Meijer met 9270 gram, 1ste in het E-vak.
4. C. Besseling met 7040 gram, 1ste in het D-vak.
5. J. ten Harmsel met 5430 gram, 1ste in het C-vak.
6. H. Brakels met 4520 gram, 1ste in het A-vak.

Feeder
1. H. Martens met 11390 gram, 1ste in het G-vak.
2. P. de Lange met 8630 gram, 1ste in het H-vak.
3. D. Post met 5130 gram, 1ste in het I-vak.

Afgelopen seizoen zijn weer de diverse federatieve wedstrijden georganiseerd. De wedstrijden keren jaarlijks terug in de volgende categorieën; clubs, dobber dragend, feeder en koppeljeugd en ouderen. Het afgelopen wedstrijdseizoen werd gekenmerkt door matige vangsten, echter viel het weer meestal mee. De hoogtepunten worden hieronder weergegeven.

Federatieve wedstrijdseizoen 2024 het overzicht

HSV Tynaarlo-Vries met de IJsvereniging Tynaarlo: 31 augustus in de ijsbaan (Maatschappijgat) in Tynaarlo.

HSV De Zwervers: 27 juli in de Baggerputten in Slochteren

HVV Assen met Sportvisserij Groningen Drenthe: 29 augustus in de vijver aan het Veenbiezenpad in Assen.

HC Noordhorn: 23 juli in de jachthaven Briltil. 110 deelnemende kinderen.

ZomerVISkaravaan 2024, een terugblik

RTV NOORD BEZOEKT ZOMERVISKARAVAAN


RTV Noord bezocht op 25 juli de ZomerVISkaravaan georganiseerd door Hengelclub Onderdendam en HSV De Witte Dobber Middelstum in het Geert Reinderspark in Bedum. Bekijk hier de video, met Henk Jan Zwerver als woordvoerder.

EEN SFEERIMPRESSIE

Foto’s en filmpjes zeggen meer dan duizend woorden. Daarom hier een rondje langs de velden met wat foto’s van de edities in onze regio. De foto’s komen uit diverse media, huis-aan-huisbladen en websites.

We horen maar al te vaak dat je kinderen tegenwoordig met geen stok naar buiten krijgt en dat ze hele dagen achter de schermpjes van telefoons en computers zijn te vinden.  Vissen is saai en zeker niet cool... De ZomerVISkaravaan van Sportvisserij Nederland bewijst toch echt het tegendeel.

In Groningen en Drenthe streek de karavaan 5 keer neer, afgelopen zomer. Alle edities waarin in no time volgeboekt zodat zeker 75 kinderen per keer deelnamen, vaak veel meer.

De ZomerVISkaravaan biedt kinderen van 8 tot 14 verschillende activiteiten: zelf een vistuigje maken, hoe onthaak je een vis zonder hem te beschadigen, werpen met de werphengel, vechten met een grote vis aan de drill-simulator en natuurlijk zelf vissen, onder deskundige begeleiding. Als kers op de taart kregen de kinderen aan het eind van de dag de hengel waarmee ze visten gratis mee naar huis, met een gevulde goodiebag.

Geen wonder dat het elke keer zo druk was!  De opzet is dat de plaatselijke hengelsportvereniging de ZomerVISkaravaan aanvraagt. Hun taak is te zorgen voor voldoende vrijwilligers, er zijn zo’n 20 mensen nodig om alles in goede banen te leiden. Ook de VISmeesters van Sportvisserij Groningen Drenthe sprongen bij.

Het damsterdiep vlakbij Appingedam.

groningen-drenthe
De provincie Groningen gaat door met het versterken van de kade van het Winschoterdiep zodat deze de komende jaren weer veilig is. In september startte het werk in Scheemda. 

De oever vanaf de brug in Scheemda, richting de kom in het kanaal, is een belangrijk wedstrijdtraject. De provincie trad met Sportvisserij Groningen Drenthe in overleg. Hoe kon de kade versterkt worden terwijl sportvisserij mogelijk bleef?
We betrokken Ben Schulingkamp van HC Excelsior uit Winschoten bij het overleg, zij gebruiken deze oever immers regelmatig voor hun wedstrijden. 

De versterking wordt uitgevoerdmetstortsteen, dat tot twee meter vanaf het water ook op de oever komt te liggen.Iedere visser weet dat zonder verdere aanpassingen de oever met deze waterbouwstenen ‘onbevisbaar’ wordt. 

De oplossing is nu gevonden. Er komen tussen het stortsteen twintig visplekken met een onderlinge afstand van pakweg twintig meter. Hier komt telkens fijnsteniger materiaal zodat een vlakke, veilige en stevige ondergrond ontstaat om er te kunnen blijven vissen.Op 9 september sloegen Ben Schulingkamp en Geert Niewold van HC Excelsior met de uitvoerder van de provincie 20 piketpaaltjes in de oever: hier komen de visplekken. De kosten hiervan komen voor rekening van de provincie, waarvoor dank.

UPDATE
Tijdens het werk is gekozen voor een andere aanpak. Er komt geen twee meter brede strook stortsteen op de oever. De stenen komen alleen tegen de damwand. De kade (zie foto) wordt opgehoogd met zand. De stortstenen worden nog afgevlakt en afgedekt zodat het geheel zo vlak mogelijk wordt. Volgens HC Excelsior is vissen geen probleem, ook een leefnet kan worden gebruikt.

Geliefde visstekken bij Scheemda worden vernieuwd

KARPER JEUGDKAMP 2025

Eind september 2025 hopen de visfederaties weer vijfentwintig jeugdige karpervissers te verwelkomen op de Stobbeplas. De exacte datums worden via de socials van de federaties bekendgemaakt.

Op 6, 7 en 8 september streek het Karper Jeugdkamp neer aan de Stobbeplas in Lutten. Aan het event, georganiseerd door Sportvisserij Oost-Nederland en Groningen Drenthe, deden vijfentwintig jeugdige karpervissers mee in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Tijdens het kamp krijgen de deelnemers de basisbeginselen van het karpervissen mee.
DOOR ROBIN BRONSWIJK

Bij binnenkomst kregen ze een goodiebag voor het weekeinde. Hierna gingen de deelnemers verder met de opbouw van tenten én deden zij de hengels al te water nog voor de zon onderging. De nacht bracht al de eerste vissen. De karper en brasem deden zich tegoed aan het voer en de betreffende boilies die hen aan wal bracht. Na het schieten van het nodige bewijsmateriaal voor het thuisfront werden de vissen weer vrijgelaten.

VUIL RUIMEN MET DE GRIJPSTOK
Zaterdagochtend was er rond negen uur een gezamenlijk ontbijt. Na het nuttigen van een bolletje konden de meeste kinderen niet wachten om zich weer te begeven naar de stek. Ze kregen echter eerst een grijpstok, een paar handschoenen en een vuilniszak om rondom de stekken een opruimactie te houden. De Stobbeplas kent een verleden met veel zwerfafval. Als opvoedkundige les werd de kinderen gevraagd hun afval en ander zwerfafval op te ruimen.

SNUFFELTAFEL
Zaterdagmiddag heeft de jeugd kunnen lunchen op hun eigen visstek, tussendoor werden karpers gevangen. In de avond werd de jeugd nog getrakteerd op een ‘snuffeltafel’ met daarop talloze ingrediënten voor het vangen van karpers of het maken van boilies. Denk aan: maismeel, broodmeel, noten, zaden en additieven die waren verpakt in Ziplock Bags, zodat de mannen vervolgens konden ruiken, proeven en voelen aan de diverse aasbestandsdelen. Zondag werd het Jeugd Karperkamp na ontbijt afgesloten.

Het succes dat Karper Jeugdkamp heet

Barry sprong met veel plezier bij tijdens de ZomerVISkaravaan in Briltl

Prima visstand in de watergangen in Zuidhorn.

Barry Kooy, voorzitter van HC Noordhorn.

Dit jaar bestaat hengelclub Noordhorn 75 jaar. Deze vereniging heeft haar leden zowel in Noordhorn, in Zuidhorn als in Briltil. In het kader van hun jubileum organiseerden ze afgelopen zomer al de ZomerVISkaravaan van Sportvisserij Nederland in de jachthaven van Briltil. Maar liefst 115 kinderen kwamen hier op af. Dit najaar wordt in Zuidhorn een aantal vissteigers aangelegd. Voldoende aanleiding om voorzitter Barry Kooy te spreken over de sportvisserij in dit deel van het Westerkwartier.

“Ik ben in het bestuur gegaan omdat de club achteruit boerde”, steekt Barry van wal. “Zo kampten we met een terugloop in het aantal vissers dat in competitieverband meeviste. Tegenwoordig vist men liever gericht met de feederhengel dan met de vaste stok. Ik heb als voorzitter een echt bestuur om me heen. We hebben dit jaar onze oude statuten en reglementen vernieuwd en onze website hc-noordhorn.nl in een nieuw jasje gestoken voor onze 450 leden. Als vereniging proberen we in de buurt te blijven. Omliggende verenigingen trekken verder weg, Friesland in, net als vroeger, in de tijd van de tasvisserij.”

STEIGERS
Langs de Zonstraat en Spicastraat in de nieuwe woonwijk van Zuidhorn loopt een brede watergang. Steile oevers, riet en waterplanten en het water staat in verbinding met het Van Starkenborghkanaal; een goede visstand is aanwezig. Waarom wil de vereniging hier vijf vissteigers?

Barry: “De jeugd in deze kinderrijke buurt en ook ouderen of minder validen kunnen niet goed bij het water. De oevers zijn te steil en te hoog. In de uitbreiding van de wijk zie je nu bouwkavels met weer van die steile oevers in de watergangen. De reden? Zo zijn de kavels groter dan bij flauwe oevers. Tja.”

“Er was al iemand bezig om steigers te realiseren, maar dat bloedde dood. Daarom nam ik het namens HC Noordhorn over en heb onze wens opnieuw aangekaart binnen de gemeente. Die zag het nu wel zitten. Aan mij de taak om geld bijeen te brengen en een plan van aanpak te schrijven. Ik heb het erg druk gehad om sponsoren te werven. Nu hebben we de financiën rond, dankzij bijdragen van Sportvisserij Groningen Drenthe, HC Noordhorn en subsidies van het SNN (aardbevingsfonds) en de vereniging Dorpsbelangen Zuidhorn. De gemeente Westerkwartier staat garant voor de helft van de kosten, maar wilde dat we een goedkopere aannemer zouden vinden. Die vonden we in Tuinstyling Noordhorn, een plaatselijk bedrijf. Er komen een stalen trappen met veiligheidsnoppen in het steile talud. De gemeente voert het onderhoud uit, in overleg met Tuinstyling. Ze zijn voor algemeen gebruik, dus ook spelevarende kinderen kunnen ze gebruiken. Maar vooral om te vissen, want hier zwemt vis genoeg: grote ruisvoorn, snoek en kolblei.” 

DE TOEKOMST?
“Half oktober worden in Zuidhorn de steigers aangelegd. Dat is een feestje waard. Als vervolg op de ZomerVISkaravaan organiseren we dit najaar een jeugdviswedstrijd, weer in Briltil. Daarnaast willen we meer samenwerken met omliggende verenigingen om makkelijker activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld voor de jeugd. En dan ons belangrijkste wedstrijdwater: het Van Starkenborghkanaal tussen Noordhorn en Zuidhorn. De realisatie van een echt wedstrijdparcours is een project waar we binnenkort tijd en energie in gaan steken”, blikt Kooy tenslotte hoopvol vooruit.

Feestvierend Noordhorn timmert aan de weg

Droog oefenen

Het is een kunst om de goede kunstvlieg te kiezen

Tussen de velden krabbenscheer | Tijdig stoppen, even wachten en dan voorwaartse | Jordy met een ruisvoorntje

Robin heeft de boel in de knoop

Eerst theorie

Sinds dit voorjaar versterkt Robin Bronswijk (28) het team van Sportvisserij Groningen Drenthe. Robin is onze veldmedewerker, maar zal niet alleen met bosmaaiers en ander gereedschap op pad gaan. Dankzij zijn opleiding aan het Zone-college in Zwolle is hij namelijk ook VISmeester en werkt daarom tevens mee aan onze jeugdactiviteiten.

Als je jeugd de kneepjes van de sportvisserij gaat bijbrengen, dan moet je natuurlijk wel kunnen vissen. En niet alleen met de vaste stok. De jeugd is immers gek op karpervissen en roofvissen met kunstaas. Maar er is meer, wat dacht je bijvoorbeeld van vliegvissen? Je weet wel, zwaaien met een dikke lijn die je op het water werpt met een kunstvliegje aan het uiteinde. Dé methode om ook in dicht begroeid water mooie voorns aan de schubben te komen.

WERPEN IN KARDINGE
Begin van de zomer kregen we een mailtje van Thijmen Lindhout, een jonge enthousiaste vliegvisser uit Groningen-stad. Hij vroeg meer aandacht voor de vliegvisserij en voor het behoud van heldere, plantenrijke wateren. Dat vonden we een bijzonder en welkom geluid, in deze tijd waarin sportvissers graag mopperen als waterplanten hun visserij bemoeilijken. Thijmen gaat een opleiding tot visgids volgen in Zweden. In dit kader leek het hem leuk om jongeren in onze regio wegwijs te maken in de vliegvisserij. Dat wil hij samen oppakken met zijn vliegvismaat Jordy.

PROEFLES
Er werd een ontmoeting voor een les gearrangeerd. Robin sprak op een ochtend af bij een watergang achter sportcentrum Kardinge in Groningen. Thijmen en Jordy waren al aan het vliegvissen op ruisvoorn tussen de drijvende plukken krabbenscheer. Vangen deden ze ook, bescheiden voorns, maar toch. 

Robin moest aan de bak. Voor het eerst een vliegenhengel in handen. Oefenen op het droge, eerst zonder kunstvlieg. Achterwaartse worp, op tijd de hengel stoppen, voorwaartse worp, lijn meegeven, dan weer achterwaarts, stoppen, voorwaarts... Na een valse start de boel in de knoop. Nog een keer proberen. Na een paar keer lukte het. Mooi werk! Nu voor het echie, met een kunstvliegje aan de lijn aan het water. Toch wel moeilijk om het vliegje te laten landen zonder dat de lijn in kronkels op het water kletst en alle vis verjaagt. Maar: Robin was enthousiast. Best spannend ook, zo te vissen op zicht. Een nieuwe vliegvisser is geboren! 

WORKSHOPS
Wil je ook leren vliegvissen? Thijmen en Jordy willen graag hun passie met je delen in een speciale vliegvis-clinic. Als we een groepje bij elkaar hebben, dan prikken we een datum en een locatie. Kardinge zou heel geschikt zijn. Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar info@vissen.nl. Geef daarin ook even aan wat je leeftijd is en waarom je dit leuk lijkt.

WAT IS VLIEGVISSEN?
Vliegvissen is een actieve vorm van vissen, vergelijkbaar met kunstaasvissen. Hierbij zit je dus niet op een stek, maar je struint al vissend actief een water af. Je vist met een dikke kunststof lijn die het werpgewicht vormt met aan het uiteinde een dunnere tip van nylon – de leader – waaraan je een kunstvliegje knoopt. Deze visserij is ooit uitgevonden om in stromende wateren te vissen op forel en zalm. 

Een ervaren vliegvisser kan de kunstvlieg 20 meter verderop zachtjes op het water laten landen, precies op de plek waar vis aast. In Nederland is deze vistechniek geschikt om bijvoorbeeld op rietvoorn te vissen in zwaar begroeide wateren. Snoekvissen met de vliegenhengel is ook mogelijk. In plaats van kleine vliegjes vis je dan met grote kunstvliegen, streamers, die een visje imiteren. Omdat de lijn op het water drijft, is het risico dat je in waterplanten vast komt te zitten veel kleiner.

Robin leert vliegvissen

Je kent vast het Waddenfondsproject Vissen voor Verbinding. Een coalitie van overheden en organisaties, waaronder Sportvisserij Groningen Drenthe, werken aan een betere verbinding voor trekvissen. Zodat die vissen kunnen migreren tussen de zoute Waddenzee, het zoete Lauwersmeer en de stromende beken in de kop van Drenthe. 

De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel in onze regio staat centraal in dit meerjarenproject dat inmiddels op z’n eind loopt.

De zeeforel krijgt inmiddels volop de ruimte tussen de Waddenzee en de Drentse beken. Hindernissen in de trekroute van zee tot de bovenlopen van de beken in Drenthe zijn opgelost, er zijn paaibedden in de bovenlopen van de beken aangelegd, jonge visjes in de beken uitgezet… Alles om het de zeeforel naar de zin te maken zodat er hopelijk een natuurlijke populatie ontstaat.

ECONOMIE
Onderdeel van het project is ook om de sportvisserij-economie een boost te geven via ‘forelsportvisserij’. Vandaar ook de uitzet van grote zeeforel in het Lauwersmeer. De zeeforel spreekt tot de verbeelding bij de vaderlandse vissers. Maar wou je er eentje vangen als Nederlander, dan moest je bijvoorbeeld naar Denemarken. Dat hoeft niet langer… Het kan door dit project nu ook in eigen land.

Om sportvissers wegwijs in Noord-Nederland te maken, in onder meer die foreljacht, is er nu een handig boekwerkje. Het is de zogeheten routekaart: ‘Waddenzee, Lauwersmeer & beken verbonden.’ 

Het boekje beschrijft de autoroute van de Cleveringsluizen bij Lauwersoog tot aan de bovenloop van het Groote Diep en het Oostervoortse diepje bij Norg in de kop van Drenthe. Een autorit van in totaal 65 kilometer. Al kun je de route natuurlijk ook fietsen. Behalve dat we ingaan op het leefmilieu en de biologie van de zeeforel, beschrijven we bezienswaardigheden onderweg die ook voor niet vissers interessant zijn, zoals het smalste straatje van Nederland in Garnwerd, het Groninger Museum, natuurgebied De Onlanden en de Drentse beken.

HEBBEDINGETJE
‘Wat gaat dat kosten?’ horen we je denken. Niks! Het boekje biedt de federatie gratis aan. Er is een Nederlandse en een Duitse versie. Het ligt onder meer bij de grotere campings (zoals Landal Natuurdorp Suyderoogh en Esonstad aan het Lauwersmeer) het bezoekerscentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer, de VVV-kantoren in de regio en in het Forum in Groningen. Kun jij hem daar niet vinden? Neem dan contact op met Sportvisserij Groningen Drenthe.

Wil je meer weten over Vissen voor Verbinding? Bekijk dan de website www.vissenvoorverbinding.nl.

Routeboekje: Van het Wad naar de Drentse beken

De zeven regionale hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland gaan samen op weg naar één landelijke organisatie die de belangen van de hengelsporters effectiever gaat behartigen. Maar wat merk je daarvan als hengelsporter in Groningen en Drenthe? Tom de Jonge, hoofd-bedrijfsvoering van Sportvisserij Groningen Drenthe, wilde dat wel uitleggen...
DOOR ERIC LE GRAS

Zeker in den beginne zal er voor de gemiddelde sportvisser weinig veranderen, zegt Tom de Jonge: “Als je bijvoorbeeld een VISpas hebt, kun je daarmee gewoon blijven vissen.”

Op de langere termijn rekent De Jonge vooral op voordelen van de eenwording: “Als we een aantal taken die nu in de regio worden uitgevoerd landelijk gaan oppakken, kunnen we efficiënter gaan werken en beter van elkaars kennis profiteren.”

Hij noemt het vrijwilligersbeleid als voorbeeld: “Vrijwilligers heb je nooit genoeg. Stel dat een vereniging ergens in het land een succesvol vrijwilligersbeleid met werving heeft... Nou, dan is dat nu mooi voor die ene vereniging. Maar wie weet willen verenigingen elders in het land ook leren hoe zij dat bewerkstelligen. Binnen de nieuwe organisatie kan dat soort kennisuitwisseling vlotter verlopen.” 

VOORAL LUISTEREN
Dat brengt hem op de communicatie van de eenwording: “We zijn voortdurend in overleg met de verenigingen in de regio aangaande de eenwording én luisteren naar wat daar leeft en speelt. Bijvoorbeeld vragen over welke gevolgen dit heeft voor de organisatie van wedstrijden.’’ De wegen naar de regio blijven ‘fysiek ook openstaan’, vertelt hij. “Het kantoor in Tynaarlo blijft als voorbeeld gewoon open.”

De goede contacten met overheden en andere organisaties in de regio worden voortgezet. De Jonge geeft een voorbeeld: “We kregen net een melding van vissterfte in de stad Groningen. Omdat we overal oren en ogen aan het water hebben horen we dat soort dingen vaak als eerste en we geven het meteen door aan gemeenten en waterschappen. We organiseren ook cursussen voor gemeenteambtenaren. Allemaal zaken die we gewoon blijven doen.”

EFFICIËNTER & SNELLER
De Jonge denkt dat er door de eenwording zowel efficiënter gewerkt gaat worden en ook sneller resultaten geboekt worden. Als zinnebeeld schetst hij het onderhoud van vissteigers of het bestrijden van de invasieve van waterplanten: “Dat kan je als regionale federatie zelf regelen, maar als je samen optrekt, dan behaal je sneller resultaat.”

Het verhaal van De Jonge is louter positief, maar heeft de eenwording ook nadelen? Hij denkt even na: “Voor de gemiddelde sportvisser zijn die er niet, lijkt me. Medewerkers van de landelijke en regionale organisaties hebben ook baangarantie toegezegd gekregen. Door de eenwording zal het takenpakket voor sommigen er wellicht wel anders uit komen te zien.”

De besturen van de zeven hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland hebben unaniem opdracht gegeven tot het vormen van een slagvaardige en toekomstbestendige organisatie. In de Algemene Ledenvergadering van zowel de federaties als Sportvisserij Nederland zullen daar in 2025 de uitwerkingen worden gepresenteerd. De besturen besluiten dan over het goedkeuren van de eenwording. De Jonge: “We verwachten dat we begin 2026 aan de slag kunnen gaan in de nieuwe organisatie. Die heeft trouwens nog geen naam en goede ideeën zijn welkom. Als iemand een passende naam weet, dan horen we dat graag.”

EENWORDING HENGELSPORTFEDERATIES EN SPORTVISSERIJ NEDERLAND

FEDERATIEVE CLUBKAMPIOEBSCHAP INDIVIDUEEL EN TEAMS

De laatste competitie in dit rijtje van wedstrijden is het federatieve clubkampioenschap van 15 september, dat werd gevist op hetzelfde traject als de Klaas Harm Landbokaal en gaf de volgende resultaten:

1. Team HSV de Blankvoorn Blijham met 95 punten.
2. Team HSV ’T Baarsje met 91 punten.
3. Team HSV de Goudkarper Bargercompascuum met 76,5

KAMPIOENSCHAP JUNIOREN

8 juni waren de junioren aan de beurt in het kampioenschap junioren waarin drie leeftijdscategorieën meededen. De vissers die het meeste hebben gevangen en daarmee een eerste plaats hebben bemachtigd waren:

U15: G. Bouwman met 3810 gram.
U20: L. Niemeijer met 1190 gram.
U25: K. Epping met 3920 gram.

FEDERATIEVE KAMPIOENSCHAP

Later werd op 25 mei het federatieve kampioenschap dobber-dragend individueel en teams gevist aan het Noord-Willemskanaal te Tynaarlo. De deelnemers die het meeste hebben gevangen deze dag waren:

Individueel
1.     J. Bos met 4170 gram, 1ste in het A-vak.
2.     K. Schokkenbroek met 2530 gram, 1ste in het B-vak.
3.     J. Jonkers met 2380 gram, 1ste in het C-vak.
4.     W. Gritter met 1950 gram, 1ste in het D-vak.
5.     P. Middel met 3920 gram, 1ste in het E-vak.

De teams die een podium plaats bij elkaar visten waren:
1. HSV de Mestworm met 8860 gram.
2. Team Bakker met 7640 gram.
3. Team de Blankvoorn 2 met 6740 gram.

KLAAS HARM LANDBOKAAL

Op 26 juni 2024 werd de 55+ wedstrijd om de Klaas Harm Landbokaal gevist in het A.G. Wildervanckkanaal tussen Veendam en Musselkanaal. Ter hoogte van Stadskanaal bij de steigers aan de Eerste Veldweg. De winnaars deze dag waren als volgt:

1. J. Meijer met 2020 gram in het D-vak.
2. D. Kruise met 1460 gram in het B-vak.
3. H. Jeuring met 1270 gram in het A-vak.

STREETFISHING

8 september stond in het teken van de straatvissers. ‘Streetfishing’ is het vissen op roofvis in stedelijk water. Dit jaar was het decor de binnenstad van Groningen. De deelnemers visten in teams van twee personen. Met deze wedstrijd maakten ze kans om zich te plaatsen voor het NK streetfishing. De winnaars, die daarmee een plekje hebben bemachtigd op het NK zijn:

1. Team Frisianpikefighters; G. de Wal en W. Booi.
2. Team Daiwa; G. Jorritsma en M. Leus.
3. Team Shad happens; R. Lases en I. Meijering.
4. Team Spro; B. Elfering en M. Besseling.
5. Team Kingfishers; E. Suurd en I. Bos.

FEDERATIEF KAMPIOENSCHAP FEEDER

22 juni stond in het teken van de feedervissers voor het federatief kampioenschap feeder 2024.

De deelnemers konden zich ook hier individueel en/of in teamverband aanmelden en hebben samen voor de volgende uitslagen gezorgd:

Individueel
1.     H. Aslander met 740 gram, 1ste in het A-vak.
2.     E. Timmer met 2530 gram, 1ste in het B-vak.
3.     C. Besseling met 4700 gram, 1ste in het C-vak.
4.     H. Dijkhuis met 1970 gram, 1ste in het D-vak.
5.     J. R. Schoonbeek met 4610 gram, 1ste in het E-vak.

Winnaars in teamverband waren:
1. Team Evezet-Cresta, behaalde 15 punten en totaal 18060 gram.
2. Team de Graankorrel, behaalde 17 punten en totaal 17180 gram.
3. Team van den Eynde-Lasebo behaalde 20 punten en totaal 19200 gram.

KOPPELWEDSTRIJD JUNIOR-SENIOR

Tussen de kampioenschappen door heeft de federatie ook nog een koppelwedstrijd georganiseerd in samenwerking met HSV de Schoapwas in Eext. De top-3 koppels waren als volgt:

1. R. Raven en A. Raven met 3500 gram.
2. A. Reitsema en M. Reitsema met 1620 gram.
3. R. Enting en T. Harms met 1510 gram.

NOORDOOSTELIJK KAMPIOENSCHAP

Op 13 april vond de eerste wedstrijd van het jaar plaats. Dit was het NOK; ofwel het Noordoostelijk kampioenschap. De wedstrijd werd gevist op het Beukerskanaal bij Steenwijk. Hieruit kwamen de volgende deelnemers naar voren met het meeste gevangen gewicht per vak.

Dobber-dragend
1. V. Besseling met 9930 gram, 1ste in het F-vak.
2. W. Meulman met 9660 gram, 1ste in het B-vak.
3. A. Meijer met 9270 gram, 1ste in het E-vak.
4. C. Besseling met 7040 gram, 1ste in het D-vak.
5. J. ten Harmsel met 5430 gram, 1ste in het C-vak.
6. H. Brakels met 4520 gram, 1ste in het A-vak.

Feeder
1. H. Martens met 11390 gram, 1ste in het G-vak.
2. P. de Lange met 8630 gram, 1ste in het H-vak.
3. D. Post met 5130 gram, 1ste in het I-vak.

Afgelopen seizoen zijn weer de diverse federatieve wedstrijden georganiseerd. De wedstrijden keren jaarlijks terug in de volgende categorieën; clubs, dobber dragend, feeder en koppeljeugd en ouderen. Het afgelopen wedstrijdseizoen werd gekenmerkt door matige vangsten, echter viel het weer meestal mee. De hoogtepunten worden hieronder weergegeven.

het overzicht
Federatieve wedstrijdseizoen 2024

RTV NOORD BEZOEKT ZOMERVISKARAVAAN


RTV Noord bezocht op 25 juli de ZomerVISkaravaan georganiseerd door Hengelclub Onderdendam en HSV De Witte Dobber Middelstum in het Geert Reinderspark in Bedum. Bekijk hier de video, met Henk Jan Zwerver als woordvoerder.

EEN SFEERIMPRESSIE

Foto’s en filmpjes zeggen meer dan duizend woorden. Daarom hier een rondje langs de velden met wat foto’s van de edities in onze regio. De foto’s komen uit diverse media, huis-aan-huisbladen en websites.

HSV Tynaarlo-Vries met de IJsvereniging Tynaarlo: 31 augustus in de ijsbaan (Maatschappijgat) in Tynaarlo.

HSV De Zwervers: 27 juli in de Baggerputten in Slochteren

HVV Assen met Sportvisserij Groningen Drenthe: 29 augustus in de vijver aan het Veenbiezenpad in Assen.

HC Noordhorn: 23 juli in de jachthaven Briltil. 110 deelnemende kinderen.

We horen maar al te vaak dat je kinderen tegenwoordig met geen stok naar buiten krijgt en dat ze hele dagen achter de schermpjes van telefoons en computers zijn te vinden.  Vissen is saai en zeker niet cool... De ZomerVISkaravaan van Sportvisserij Nederland bewijst toch echt het tegendeel.

In Groningen en Drenthe streek de karavaan 5 keer neer, afgelopen zomer. Alle edities waarin in no time volgeboekt zodat zeker 75 kinderen per keer deelnamen, vaak veel meer.

De ZomerVISkaravaan biedt kinderen van 8 tot 14 verschillende activiteiten: zelf een vistuigje maken, hoe onthaak je een vis zonder hem te beschadigen, werpen met de werphengel, vechten met een grote vis aan de drill-simulator en natuurlijk zelf vissen, onder deskundige begeleiding. Als kers op de taart kregen de kinderen aan het eind van de dag de hengel waarmee ze visten gratis mee naar huis, met een gevulde goodiebag.

Geen wonder dat het elke keer zo druk was!  De opzet is dat de plaatselijke hengelsportvereniging de ZomerVISkaravaan aanvraagt. Hun taak is te zorgen voor voldoende vrijwilligers, er zijn zo’n 20 mensen nodig om alles in goede banen te leiden. Ook de VISmeesters van Sportvisserij Groningen Drenthe sprongen bij.

ZomerVISkaravaan 2024, een terugblik

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm