Midden nederland

De periode van spiegelkarperprojecten is bij verschijning van deze regio-editie van het VISblad in volle gang. In de herfst- en wintermaanden heeft Hengelsport Federatie Midden Nederland projecten gepland waarbij jonge karpers worden uitgezet in doorgaans grotere watersystemen. De meeste uitzettingen worden verspreid over een langere periode om zo een mooie spreiding in de karper populatie te krijgen.

Komende winter worden er karpers uitgezet in de volgende wateren:
• Mookerplas
• Nevelhorst
• Berkel
• Linge Betuwe
• Linge Asperen
• Grote Wetering
• Neder-Rijn Heteren
• Waal Nijmegen

In de Waal bij Nijmegen worden de karpers uitgezet door visvereniging SKP Nijmegen. Vanwege het bovenregionale belang van de Waal als viswater ondersteunt de federatie Midden Nederland die vereniging met een financiële bijdrage.

HELPEN BIJ DE UITZETTINGEN? DAT KAN!
Tijdens zo’n uitzetdag van karpers kan de federatie altijd wat handjes gebruiken. De uitzetdagen vinden meestal op zaterdagen plaats. De precieze data van uitzet hangt af van de momenten waarop leveranciers beschikbaar zijn voor het leveren van karper. Daarom kunnen die uitzetdagen helaas niet ver van te voren gepland worden.

Wil jij graag komen helpen? Houd dan de Facebookpagina van SKP Midden Nederland in de gaten. Hier zullen de uitzetdata gecommuniceerd worden en kan je je tevens opgeven om te komen helpen.


MELD JE VANGST
Met de karperprojecten wordt ook veel kennis vergaard over de groei en migratie van de uitgezette karpers. Karpers gevangen door vissers kunnen gemeld worden bij de federatie (via: info@hfmiddennederland.nl) of via onze Facebookpagina (SKP Midden Nederland).

Vermeld bij het inzenden van karperfoto’s altijd even de vangstdatum, vangstlocatie, de lengte van de vis én het gewicht. Vangsten mogen anoniem worden ingezonden, maar wie wil kan ze ook delen op de Facebookpagina van de federatie. Aan vissers die de meeste karpers óf de meest bijzondere vangst insturen reikt de federatie als beloning visprijzen uit.

De karperuitzettingen komen eraan
Commercial Day is visspektakel!

25 mei organiseerde Hengelsport Federatie Midden Nederland weer de Jeugd Commercial Day. Dit jaar werd deze dag georganiseerd bij de Kamphoeve in Ommeren. Tijdens deze dag leren de kinderen vissen met de vaste stok met elastiek en het vissen met de method feeder, een spectaculaire visserij!

De dag was opgedeeld in een ochtendgroep en middaggroep. Beide dagdelen waren goed gevuld met kinderen die maar al te graag een karper wilden vangen. Ze hadden per visserij-discipline anderhalf uur de tijd om onder begeleiding een visje te vangen. 

Het weer zat mee en er werd naar mate de dag vorderde steeds meer vis gevangen. Er waren alleen maar blije gezichten te zien aan de waterkant en niets is mooier dan kindergeluk, toch?!

Federatieve Jeugddag in Doesburg, een geslaagd evenement

Zaterdag 22 juni was de Federatieve Jeugdvisdag in Doesburg aan de IJsselkade en de nabijgelegen grachten. Tijdens deze dag leerde iets minder dan 40 kinderen door middel van workshops over het 'klassiek' karpervissen, vissen met de feeder, vissen met de vaste stok, vissen op roofvis en vliegvissen.

Deze dag is georganiseerd samen met Hengelsportvereniging Doesburg, Hengelsportvereniging Ons Genoegen Giesbeek, Visclub De Liemers, Vliegvisvereniging Last Hope Giesbeek, Hengelsportwinkel Angeljoe Drempt en Vereniging Nederlandse Roofvissers.

De dag begon met een opening van onze voorzitter Bennie van Til en wethouder van Doesburg Birgit van Veldhuizen. Hierna gingen de kinderen in groepen naar de eerste workshop. Over de dag verdeeld kregen alle groepen de kans om de verschillende visserijen te proberen. In de middag werden de kinderen getrakteerd op een lekkere lunch waarna we met de volgende rondes van de workshop begonnen. Na afloop van de dag kregen alle kinderen een goodiebag mee naar huis met tips en trics om een betere visser te worden en een stekkie hengel. 

In De Rijn Verbindt wordt met buurlanden tot en met 2026 onderzoek gedaan naar vismigratie, dat gebeurt binnen het project ook op zijrivieren van de Rijn, zoals de Oude IJssel.

Onder meer de vissen meerval, roofblei en winde worden daar gevangen – in samenwerking met Nederlandse en Duitse sportvissers en vrijwilligers – en door visonderzoekers van Sportvisserij Nederland van een zender voorzien.

De uitkomsten van ‘de zendering’ en het vismigratieonderzoek geven inzichten over het gebruik en het functioneren van de vismigratievoorzieningen op de Oude IJssel, vanaf de monding in de Gelderse IJssel tot in de Duitse bovenlopen.

SCHIERALEN EN RIVIERPRIKKEN
Naast meerval, roofblei en winde worden ook schieralen en rivierprikken gezenderd om hun migratie te kunnen volgen. Na de analyse van zendering kunnen aanbevelingen worden gedaan om de zogenoemde connectiviteit vanaf de bron tot monding te verbeteren voor die soort. Hiervoor is er in de winter in Doesburg tevens een ‘fuikmonitoring’ uitgevoerd waarbij er een mooi aantal rivierprikken zijn ‘getagd’.

De schieraal is voor het onderzoek gekocht bij een beroepsvisser. Op locatie hebben deze vissen een zender ingekregen en ze zijn daarna uitgezet nabij Duitsland in de IJssel en de Aa-strang. Deze alen hebben de lust en de wil vanaf boven in het mondiale riviersysteem te migreren naar de Sargassozee, liggend in het noorden van de Atlantische Oceaan. Ze paaien daar graag, maar ze bereiken dat gebied niet altijd. Door de gezendere schieralen hoog in het systeem van de Oude IJssel uit te zetten kan achterhaald worden waar eventuele knelpunten liggen in de route, voor deze naar zee migrerende soort.

EVENEMENTEN
Voor de diverse vissoorten waren er verschillende vangstevenementen georganiseerd het afgelopen jaar. Zo is er een aantal nachten met de hulp van karper- en meervalvissers geprobeerd om de meerval, winde en roofblei te vangen. Meerval is er in veelvoud gevangen met zelfs verschillende exemplaren verspreid over het gebied. De windes en roofbleien lieten zich wat moeilijker vangen’. 

Vanuit de media was volop aandacht voor het onderzoek tijdens de diverse vangstevenementen. Zo zijn er opnames gemaakt voor diverse televisieprogramma's en kwam het onderzoek in beeld bij verschillende regionale- en landelijke omroepen. 

HELP MEE
In 2025 worden er nieuwe evenementen georganiseerd om de doelsoorten te vangen. Wil jij ook meedoen met vangstevenementen voor de meerval, winde en roofblei? Houd dan de Facebookpagina van Swimway Oude IJssel in de gaten voor evenementen. Zo kan jij met jouw hobby, vissen, helpen in dit onderzoek dat het doel heeft om een betere visstand te creëren in de Oude IJssel! 

SAMENWERKING
Aan dit project werken meerdere organisaties mee. De belangrijkste organisaties zijn de hengelsportverenigingen langs de Oude IJssel (acht in Nederland, drie in Duitsland), Hengelsport Federatie Midden Nederland, Sportvisserij Nederland, Landesfischereiverband Westfalen und Lippe en Waterschap Rijn en IJssel.

Swimway Oude IJssel is onderdeel van het zogenoemde Interreg-project De Rijn Verbindt. Interreg is een belangrijk instrument voor de Europese Unie (EU) om samenwerking tussen regio’s en landen binnen de EU te versterken, ook op het gebied van water en vis.

Swimway Oude IJssel stroomt een jaar

Op woensdag 7 augustus was de Zomertoer Jeugdviswedstrijd georganiseerd door W.H.V de Karper bij De Puls. Circa veertig kinderen deden mee. De weersvoorspellingen waren somber en nat, maar die kwamen gelukkig niet uit.

De wedstrijd werd geopend door wethouder Gosse Visser van de gemeente Winterswijk. RTV Slingerland was van de partij om alles in beeld te brengen. Ieder kind kreeg een eigen hengel, ook voor aas en voer werd gezorgd.
Om 10:15 gaf de wethouder het startsein dat de wedstrijd kon beginnen. “Alle hengels het water in!”, klonk het.

Gedurende de twee uur wedstrijdtijd was iedereen druk met de beste hengelstek vinden, maden aan het haakje peuteren, lijnen uit de knoop halen en: wachten… Geduld was zo voor sommigen de grootste uitdaging. Hier en daar kwamen de eerste vissen al boven water. Er werden zelfs mooie karpers gehaakt.

Ondertussen wierp de wethouder ook een hengeltje uit, en warempel: er zat een dikke karper aan! Helaas wist hij deze niet in zijn net te krijgen.

Om klokslag twaalf uur liep de wedstrijd ten einde. Als afsluiter kregen alle deelnemers een medaille mee naar huis. Ook werd er getrakteerd op een patatje en een snack.

Zomertoer Jeugdviswedstrijd W.H.V. de Karper druk bezocht

Van vrijdag op zaterdag 16-17 augustus vond onze traditionele Jeugd-Ouder wedstrijd plaats. De organisatie was in handen van SKP Nijmegen, de benodigde tenten en andere spullen waren geleverd door Hengelsportfederatie Midden Nederland. Net zoals vorig jaar vond de wedstrijd plaats aan viswater de Poolakker te Deest, dat door HSV Deest ruimhartig beschikbaar was gesteld.

Aan het water waren 8 stekken beschikbaar. Er hadden zich meer dan 8  koppels ingeschreven, zodat er enkele op de wachtlijst stonden. Helaas moest 1 van de toegelaten koppels zich op het laatste moment afmelden. Deelname was gratis. 

Zoals gebruikelijk vond voorafgaand aan de wedstrijd een loterij plaats waarvoor mooie prijzen beschikbaar waren. De loten vonden gretig aftrek bij de jeugdige vissers en er waren veel blije gezichten te zien bij de prijswinnaars. Zoals ook gebruikelijk is, regende het voorafgaand aan de wedstrijd. Gelukkig hield dat ook dit keer snel op en was het verder een prima visweertje (behalve een flinke bui in de nacht). 

Na de stekloting gingen alle deelnemers zich installeren en was het wachten op het beginsignaal. Daarna duurde het toch weer vrij lang voordat de eerste vis gemeld werd. In de tussentijd konden de hengelaars zich gelukkig troosten met frietjes en snacks die zoals altijd aan het eind van de middag werden rondgebracht.

Iets voor middernacht werd dan toch de eerste vis gemeld, een prachtige spiegelkarper. Daarna werden er in de donkere uren nog 3 vissen gemeld en in de vroege ochtend kwam de laatste vis op de kant. In de ochtend werd een ontbijtje met fruit en drinken rondgebracht.  

Na het eindsignaal verzamelden alle aanwezigen zich voor een gezellige babbel en vond de prijsuitreiking plaats, waarna iedereen tevreden huiswaarts keerde.

DE PRIJSWINNAARS:

1. Jens en Arjan met 2 karpers en een totaalgewicht van 20,5 kg

2. Milan en Martijn, met eveneens 2 vissen en een totaalgewicht van 17,5 kg.

3. Kick en Ruud met 1 karper van ruim 8,5 kg.

Rest ons alle vrijwilligers, Federatie Midden Nederland HSV Deest hartelijk te bedanken voor hun medewerking. En daarnaast natuurlijk alle gulle sponsoren. Zonder hen kan een evenement als dit geen doorgang vinden!

Jeugd-Ouder nachtviswedstrijd 2024 SKP Nijmegen
Word ook VIScoach of VISmeester

MELD JE AAN!
Wil jij helpen de jeugd warm te laten lopen voor de sportvisserij? Meld je dan aan voor de cursus VIScoach of de cursus VISmeester. Meer informatie en cursusdata zijn te vinden via deze link.

www.sportvisserijnederland.nl/hsv-service/cursussen/

Er wordt op het federatiekantoor te Westervoort op 26 maart 2025 al de cursus VIScoach georganiseerd en op woensdag 23 april is daar de cursus VISmeester. Hiervoor komt de mogelijkheid tot inschrijving binnenkort online.

Meer informatie over de VISlessen vind je op: www.vissenschool.nl

Dit jaar hebben VISmeesters en andere vrijwilligers van hengelsportverenigingen al meer dan 400 VISlessen gegeven op scholen. Hiermee zetten ze hun vereniging bij hun gemeente op de kaart als een partij die sociaal-maatschappelijk goed werk verricht. Gezien de grote vraag vanuit basisscholen zouden er echter nog veel meer lessen gegeven kunnen worden...

WAAROM VISLESSEN?
VISlessen zijn een ideaal middel om de jeugd kennis te laten maken met de (onder)waternatuur, de sportvisserij én de hengelsportvereniging.

Een VISmeester of VISjuf vertelt ’s ochtends in de klas over de natuur in en rondom het water, waarna ’s middags twee uur wordt gevist in een water dichtbij school. Vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging assisteren daarbij.

In de weken na een VISles willen diezelfde kinderen vaak volop in de wateren dichtbij school vissen, zij vragen dan de benodigde gratis Online Jeugdvergunning aan, leert de ervaring.

Om aan de toenemende vraag naar VISlessen te kunnen voldoen is er dus extra behoefte aan VISmeesters, VISjuffen en VIScoaches.

Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties organiseren daarom nu gratis cursussen. Zo is er de cursus VIScoach – die één avond duurt – die gericht is op ‘lesgeven in de praktijk van de waterkant’. Daarin leren de cursisten hoe je met een groep kinderen kunt omgaan en ze op een educatieve wijze vislessen bijbrengt.

De cursus VISmeester is als vervolgcursus bedoeld voor vrijwilligers die VISles willen geven op de basisschool. Deze cursus omvat één avond les volgen op een cursuslocatie én een huiswerkprogramma met een ‘oefenles’. Tijdens de eerste les op school is er altijd nog begeleiding vanuit Sportvisserij Nederland of de federatie.

WAT IS DE SPIEGELWAAL?

De Spiegelwaal is een nevengeul aangelegd voor het project Ruimte voor de Rivier en ligt tussen Lent en Nijmegen. Dit water heeft een trailerhelling tot zijn beschikking waardoor het voor de sportvisser met een boot een relatief eenvoudig te bereiken water is. Er zwemt een ruim bestand aan roofvis rond, maar ook zeker karper en witvis die goed vanaf de kant te vangen is. Het water is bijna in de gehele lengte ingebracht in de landelijke lijst viswateren.

De Spiegelwaal gaat mee in experiment Connected River

Connected River is een door de EU gefinancierd innovatieproject in meerdere EU-landen. Het is gericht op het verbeteren van het economisch en ecologisch gebruik van water én de kwaliteit van leven op en rond stromingen. De Spiegelwaal bij Nijmegen is één van de zes pilotgebieden van het project.

De gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat werken daarom samen mee aan het project waarin met verschillende groepen ‘watergebruikers’ naar oplossingen wordt gezocht om het gebruik van water zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zowel in het water als aan de kade.

Met verschillende groepen gebruikers van de Spiegelwaal (sportvissers, roeiers, zwemmers, zeilers en kajakkers) is tijdens verschillende sessies al gekeken naar de problemen die de gebruikers ervaren op dat water en naar mogelijke oplossingen.

De oplossingen voor problematiek en hinder worden samen ontworpen met de gebruikers. Die oplossingen worden in eerste instantie als experiment getest. Dat experiment wordt gemonitord en geëvalueerd om te kijken of het de beoogde effecten sorteert. De hoop is natuurlijk dat een experiment een positieve bijdrage levert en dat het de situatie veiliger maakt voor alle watergebruikers en als maatregel ingevoerd kan worden.

VOORBEELD
Een veiligheidsrisico dat naar boven is gekomen tijdens de pilotsessies is de kans op een botsing tussen een roeiboot en een visboot. Roeiers kunnen snel zijn maar zijn niet altijd even wendbaar en kunnen bovendien niet zomaar afremmen. Visboten liggen graag op bepaalde plekken stil in de Spiegelwaal die interessant zijn voor een goede vangst, zoals bruggen. 

Maar zo’n interessante brugplaats bleek soms net in de vaarroute te liggen van roeiboten. Een hengelsportvisser kan op zo’n stek soms helemaal gefocust zijn als-ie bijvoorbeeld een grote vis op de dieptemeter ziet verschijnen. Zo gebeurde het dan meermaals dat de twee groepen geen oog voor elkaar hadden en er een gevaarlijke situatie ontstond. 

Daarom wordt er nu een experiment gestart om de veiligheid op het water te verbeteren in die situaties, door de zichtbaarheid te vergroten van de groepen. Boten kunnen op bepaalde ligplaatsen moeilijk zichtbaar zijn voor roeiers en de roeiers zien vissers vanaf die stek soms ook maar moeilijk aankomen.

Om de zichtbaarheid en veiligheid voor beide gebruikers te vergroten zal er een experiment gestart worden waarbij roeiers bij bruggen hun zogenoemde vaste voorspelbare ‘invaarrichting’ nemen. In de schematische afbeelding bij dit artikel zijn, als voorbeeld, de invaarrichtingen bij de Spoorbrug te zien voor roeiboten, evenals de gevaarlijke zones bij die ‘invaarrichtingen’ voor vissers (aangegeven met de rode duim naar beneden). Daar is het stilliggen met een boot risicovol als roeiers willen passeren. Dat zijn daarom zones die het best vermeden kunnen worden door vissers, omdat roeiers ze daar maar moeilijk opmerken.

Voor de Spoorbrug geldt dat de invaarrichting aan de oostzijde van de twee noordelijke openingen ligt én aan de westzijde van de twee zuidelijke openingen. Weet als visser: roeiboten kunnen er op alle dagen aanwezig zijn, maar varen uitsluitend bij daglicht. 

De invaarrichting bij sommige bruggen wordt ter plaatse aangegeven met bebording/pictogram zodat voor iedereen duidelijk is hoe de vaarrichting is. Dit in het kader van een ander experiment op de Spiegelwaal. Op basis van de resultaten van het experiment zal worden gekeken of het aangeven van de vaarroute bij de bruggen definitief kan worden toegepast.

DEEL JE ERVARING!
Heeft u vragen over het Connected River-project, de experimenten op de Spiegelwaal, of wilt u uw ervaringen met dit experiment delen, dan kunt u contact opnemen met

Tess Voskuil van de gemeente Nijmegen (t.voskuil@nijmegen.nl)
Gaël Hennion van Rijkswaterstaat (gael.hennion@rws.nl).

Voor meer informatie over Connected River surft u naar interregnorthsea.eu/connected-river

Op zaterdag 13 juli gingen de bewoners van de Woongroep Pannerden samen vissen met de vrijwilligers van HSV De Rietvoorn Pannerden in het project Samen Vissen.

Met de weersvoorspellingen bleef het nog even spannend of het droog zou blijven deze middag. En… Er moest inderdaad een half uurtje geschuild worden voor de regen, daarna werd het droog en kwam de zon tevoorschijn. 

Een leuke groep deelnemers gooide de hengels uit. Van wie enkelen in het verleden al eens gevist hadden, maar er waren ook visdebutanten. Die laatste groep vond het dan ook wel een beetje spannend.

Een toeschouwer van dit alles zag bij hen echter in korte tijd het verschil. Dat van: maar joh, ik weet niet of ik wel kan vissen, want hoe moet dat eigenlijk? Naar: Zeg mij, wanneer vissen we de volgende keer?

Wanneer een deelnemer beet had kwam de hele groep even de vangst bekijken. Er was een fijne samenhorigheid binnen de groep.

De deelnemers hebben, geen toeschouwer twijfelde, genoten van dit Samen Vissen-uitje.

Woongroep Pannerden geniet aan de waterkant
Midden nederland

De periode van spiegelkarperprojecten is bij verschijning van deze regio-editie van het VISblad in volle gang. In de herfst- en wintermaanden heeft Hengelsport Federatie Midden Nederland projecten gepland waarbij jonge karpers worden uitgezet in doorgaans grotere watersystemen. De meeste uitzettingen worden verspreid over een langere periode om zo een mooie spreiding in de karper populatie te krijgen.

Komende winter worden er karpers uitgezet in de volgende wateren:
• Mookerplas
• Nevelhorst
• Berkel
• Linge Betuwe
• Linge Asperen
• Grote Wetering
• Neder-Rijn Heteren
• Waal Nijmegen

In de Waal bij Nijmegen worden de karpers uitgezet door visvereniging SKP Nijmegen. Vanwege het bovenregionale belang van de Waal als viswater ondersteunt de federatie Midden Nederland die vereniging met een financiële bijdrage.

HELPEN BIJ DE UITZETTINGEN? DAT KAN!
Tijdens zo’n uitzetdag van karpers kan de federatie altijd wat handjes gebruiken. De uitzetdagen vinden meestal op zaterdagen plaats. De precieze data van uitzet hangt af van de momenten waarop leveranciers beschikbaar zijn voor het leveren van karper. Daarom kunnen die uitzetdagen helaas niet ver van te voren gepland worden.

Wil jij graag komen helpen? Houd dan de Facebookpagina van SKP Midden Nederland in de gaten. Hier zullen de uitzetdata gecommuniceerd worden en kan je je tevens opgeven om te komen helpen.


MELD JE VANGST
Met de karperprojecten wordt ook veel kennis vergaard over de groei en migratie van de uitgezette karpers. Karpers gevangen door vissers kunnen gemeld worden bij de federatie (via: info@hfmiddennederland.nl) of via onze Facebookpagina (SKP Midden Nederland).

Vermeld bij het inzenden van karperfoto’s altijd even de vangstdatum, vangstlocatie, de lengte van de vis én het gewicht. Vangsten mogen anoniem worden ingezonden, maar wie wil kan ze ook delen op de Facebookpagina van de federatie. Aan vissers die de meeste karpers óf de meest bijzondere vangst insturen reikt de federatie als beloning visprijzen uit.

De karperuitzettingen komen eraan

25 mei organiseerde Hengelsport Federatie Midden Nederland weer de Jeugd Commercial Day. Dit jaar werd deze dag georganiseerd bij de Kamphoeve in Ommeren. Tijdens deze dag leren de kinderen vissen met de vaste stok met elastiek en het vissen met de method feeder, een spectaculaire visserij!

De dag was opgedeeld in een ochtendgroep en middaggroep. Beide dagdelen waren goed gevuld met kinderen die maar al te graag een karper wilden vangen. Ze hadden per visserij-discipline anderhalf uur de tijd om onder begeleiding een visje te vangen. 

Het weer zat mee en er werd naar mate de dag vorderde steeds meer vis gevangen. Er waren alleen maar blije gezichten te zien aan de waterkant en niets is mooier dan kindergeluk, toch?!

Commercial Day is visspektakel!

Zaterdag 22 juni was de Federatieve Jeugdvisdag in Doesburg aan de IJsselkade en de nabijgelegen grachten. Tijdens deze dag leerde iets minder dan 40 kinderen door middel van workshops over het 'klassiek' karpervissen, vissen met de feeder, vissen met de vaste stok, vissen op roofvis en vliegvissen.

Deze dag is georganiseerd samen met Hengelsportvereniging Doesburg, Hengelsportvereniging Ons Genoegen Giesbeek, Visclub De Liemers, Vliegvisvereniging Last Hope Giesbeek, Hengelsportwinkel Angeljoe Drempt en Vereniging Nederlandse Roofvissers.

De dag begon met een opening van onze voorzitter Bennie van Til en wethouder van Doesburg Birgit van Veldhuizen. Hierna gingen de kinderen in groepen naar de eerste workshop. Over de dag verdeeld kregen alle groepen de kans om de verschillende visserijen te proberen. In de middag werden de kinderen getrakteerd op een lekkere lunch waarna we met de volgende rondes van de workshop begonnen. Na afloop van de dag kregen alle kinderen een goodiebag mee naar huis met tips en trics om een betere visser te worden en een stekkie hengel. 

Federatieve Jeugddag in Doesburg,
een geslaagd evenement

EVENEMENTEN
Voor de diverse vissoorten waren er verschillende vangstevenementen georganiseerd het afgelopen jaar. Zo is er een aantal nachten met de hulp van karper- en meervalvissers geprobeerd om de meerval, winde en roofblei te vangen. Meerval is er in veelvoud gevangen met zelfs verschillende exemplaren verspreid over het gebied. De windes en roofbleien lieten zich wat moeilijker vangen’. 

Vanuit de media was volop aandacht voor het onderzoek tijdens de diverse vangstevenementen. Zo zijn er opnames gemaakt voor diverse televisiepro-gramma's en kwam het onderzoek in beeld bij verschillende regionale- en landelijke omroepen. 

HELP MEE
In 2025 worden er nieuwe evenementen georganiseerd om de doelsoorten te vangen. Wil jij ook meedoen met vangstevenementen voor de meerval, winde en roofblei? Houd dan de Facebookpagina van Swimway Oude IJssel in de gaten voor evenementen. Zo kan jij met jouw hobby, vissen, helpen in dit onderzoek dat het doel heeft om een betere visstand te creëren in de Oude IJssel! 

SAMENWERKING
Aan dit project werken meerdere organisaties mee. De belangrijkste organisaties zijn de hengelsport-verenigingen langs de Oude IJssel (acht in Nederland, drie in Duitsland), Hengelsport Federatie Midden Nederland, Sportvisserij Nederland, Landesfischereiverband Westfalen und Lippe en Waterschap Rijn en IJssel.

In De Rijn Verbindt wordt met buurlanden tot en met 2026 onderzoek gedaan naar vismigratie, dat gebeurt binnen het project ook op zijrivieren van de Rijn, zoals de Oude IJssel.

Onder meer de vissen meerval, roofblei en winde worden daar gevangen – in samenwerking met Nederlandse en Duitse sportvissers en vrijwilligers – en door visonderzoekers van Sportvisserij Nederland van een zender voorzien.

De uitkomsten van ‘de zendering’ en het vismigratieonderzoek geven inzichten over het gebruik en het functioneren van de vismigratievoorzieningen op de Oude IJssel, vanaf de monding in de Gelderse IJssel tot in de Duitse bovenlopen.

SCHIERALEN EN RIVIERPRIKKEN
Naast meerval, roofblei en winde worden ook schieralen en rivierprikken gezenderd om hun migratie te kunnen volgen. Na de analyse van zendering kunnen aanbevelingen worden gedaan om de zogenoemde connectiviteit vanaf de bron tot monding te verbeteren voor die soort. Hiervoor is er in de winter in Doesburg tevens een ‘fuikmonitoring’ uitgevoerd waarbij er een mooi aantal rivierprikken zijn ‘getagd’.

De schieraal is voor het onderzoek gekocht bij een beroepsvisser. Op locatie hebben deze vissen een zender ingekregen en ze zijn daarna uitgezet nabij Duitsland in de IJssel en de Aa-strang. Deze alen hebben de lust en de wil vanaf boven in het mondiale riviersysteem te migreren naar de Sargassozee, liggend in het noorden van de Atlantische Oceaan. Ze paaien daar graag, maar ze bereiken dat gebied niet altijd. Door de gezendere schieralen hoog in het systeem van de Oude IJssel uit te zetten kan achterhaald worden waar eventuele knelpunten liggen in de route, voor deze naar zee migrerende soort.

Swimway Oude IJssel is onderdeel van het zogenoemde Interreg-project De Rijn Verbindt. Interreg is een belangrijk instrument voor de Europese Unie (EU) om samenwerking tussen regio’s en landen binnen de EU te versterken, ook op het gebied van water en vis.

Swimway Oude IJssel stroomt een jaar

Op woensdag 7 augustus was de Zomertoer Jeugdviswedstrijd georganiseerd door W.H.V de Karper bij De Puls. Circa veertig kinderen deden mee. De weersvoorspellingen waren somber en nat, maar die kwamen gelukkig niet uit.

De wedstrijd werd geopend door wethouder Gosse Visser van de gemeente Winterswijk. RTV Slingerland was van de partij om alles in beeld te brengen. Ieder kind kreeg een eigen hengel, ook voor aas en voer werd gezorgd.
Om 10:15 gaf de wethouder het startsein dat de wedstrijd kon beginnen. “Alle hengels het water in!”, klonk het.

Gedurende de twee uur wedstrijdtijd was iedereen druk met de beste hengelstek vinden, maden aan het haakje peuteren, lijnen uit de knoop halen en: wachten… Geduld was zo voor sommigen de grootste uitdaging. Hier en daar kwamen de eerste vissen al boven water. Er werden zelfs mooie karpers gehaakt.

Ondertussen wierp de wethouder ook een hengeltje uit, en warempel: er zat een dikke karper aan! Helaas wist hij deze niet in zijn net te krijgen.

Om klokslag twaalf uur liep de wedstrijd ten einde. Als afsluiter kregen alle deelnemers een medaille mee naar huis. Ook werd er getrakteerd op een patatje en een snack.

Zomertoer Jeugdviswedstrijd W.H.V. de Karper druk bezocht

Van vrijdag op zaterdag 16-17 augustus vond onze traditionele Jeugd-Ouder wedstrijd plaats. De organisatie was in handen van SKP Nijmegen, de benodigde tenten en andere spullen waren geleverd door Hengelsportfederatie Midden Nederland. Net zoals vorig jaar vond de wedstrijd plaats aan viswater de Poolakker te Deest, dat door HSV Deest ruimhartig beschikbaar was gesteld.

Aan het water waren 8 stekken beschikbaar. Er hadden zich meer dan 8  koppels ingeschreven, zodat er enkele op de wachtlijst stonden. Helaas moest 1 van de toegelaten koppels zich op het laatste moment afmelden. Deelname was gratis. 

Zoals gebruikelijk vond voorafgaand aan de wedstrijd een loterij plaats waarvoor mooie prijzen beschikbaar waren. De loten vonden gretig aftrek bij de jeugdige vissers en er waren veel blije gezichten te zien bij de prijswinnaars. Zoals ook gebruikelijk is, regende het voorafgaand aan de wedstrijd. Gelukkig hield dat ook dit keer snel op en was het verder een prima visweertje (behalve een flinke bui in de nacht). 

Na de stekloting gingen alle deelnemers zich installeren en was het wachten op het beginsignaal. Daarna duurde het toch weer vrij lang voordat de eerste vis gemeld werd. In de tussentijd konden de hengelaars zich gelukkig troosten met frietjes en snacks die zoals altijd aan het eind van de middag werden rondgebracht.

Iets voor middernacht werd dan toch de eerste vis gemeld, een prachtige spiegelkarper. Daarna werden er in de donkere uren nog 3 vissen gemeld en in de vroege ochtend kwam de laatste vis op de kant. In de ochtend werd een ontbijtje met fruit en drinken rondgebracht.  

Na het eindsignaal verzamelden alle aanwezigen zich voor een gezellige babbel en vond de prijsuitreiking plaats, waarna iedereen tevreden huiswaarts keerde.

DE PRIJSWINNAARS:

1. Jens en Arjan met 2 karpers en een totaalgewicht van 20,5 kg

2. Milan en Martijn, met eveneens 2 vissen en een totaalgewicht van 17,5 kg.

3. Kick en Ruud met 1 karper van ruim 8,5 kg.

Rest ons alle vrijwilligers, Federatie Midden Nederland HSV Deest hartelijk te bedanken voor hun medewerking. En daarnaast natuurlijk alle gulle sponsoren. Zonder hen kan een evenement als dit geen doorgang vinden!

Jeugd-Ouder nachtviswedstrijd 2024 SKP Nijmegen

MELD JE AAN!
Wil jij helpen de jeugd warm te laten lopen voor de sportvisserij? Meld je dan aan voor de cursus VIScoach of de cursus VISmeester. Meer informatie en cursusdata zijn te vinden via deze link.

www.sportvisserijnederland.nl/hsv-service/cursussen/

Er wordt op het federatiekantoor te Westervoort op 26 maart 2025 al de cursus VIScoach georganiseerd en op woensdag 23 april is daar de cursus VISmeester. Hiervoor komt de mogelijkheid tot inschrijving binnenkort online.

Meer informatie over de VISlessen vind je op: www.vissenschool.nl

Dit jaar hebben VISmeesters en andere vrijwilligers van hengelsport-verenigingen al meer dan 400 VISlessen gegeven op scholen. Hiermee zetten ze hun vereniging bij hun gemeente op de kaart als een partij die sociaal-maatschappelijk goed werk verricht. Gezien de grote vraag vanuit basisscholen zouden er echter nog veel meer lessen gegeven kunnen worden...

WAAROM VISLESSEN?
VISlessen zijn een ideaal middel om de jeugd kennis te laten maken met de (onder)waternatuur, de sportvisserij én de hengelsportvereniging.

Een VISmeester of VISjuf vertelt ’s ochtends in de klas over de natuur in en rondom het water, waarna ’s middags twee uur wordt gevist in een water dichtbij school. Vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging assisteren daarbij.

In de weken na een VISles willen diezelfde kinderen vaak volop in de wateren dichtbij school vissen, zij vragen dan de benodigde gratis Online Jeugdvergunning aan, leert de ervaring.

Om aan de toenemende vraag naar VISlessen te kunnen voldoen is er dus extra behoefte aan VISmeesters, VISjuffen en VIScoaches.

Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties organiseren daarom nu gratis cursussen. Zo is er de cursus VIScoach – die één avond duurt – die gericht is op ‘lesgeven in de praktijk van de waterkant’. Daarin leren de cursisten hoe je met een groep kinderen kunt omgaan en ze op een educatieve wijze vislessen bijbrengt.

De cursus VISmeester is als vervolgcursus bedoeld voor vrijwilligers die VISles willen geven op de basisschool. Deze cursus omvat één avond les volgen op een cursuslocatie én een huiswerkprogramma met een ‘oefenles’. Tijdens de eerste les op school is er altijd nog begeleiding vanuit Sportvisserij Nederland of de federatie.

Word ook VIScoach of VISmeester

Connected River is een door de EU gefinancierd innovatieproject in meerdere EU-landen. Het is gericht op het verbeteren van het economisch en ecologisch gebruik van water én de kwaliteit van leven op en rond stromingen. De Spiegelwaal bij Nijmegen is één van de zes pilotgebieden van het project.

De gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat werken daarom samen mee aan het project waarin met verschillende groepen ‘watergebruikers’ naar oplossingen wordt gezocht om het gebruik van water zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zowel in het water als aan de kade.

Met verschillende groepen gebruikers van de Spiegelwaal (sportvissers, roeiers, zwemmers, zeilers en kajakkers) is tijdens verschillende sessies al gekeken naar de problemen die de gebruikers ervaren op dat water en naar mogelijke oplossingen.

De oplossingen voor problematiek en hinder worden samen ontworpen met de gebruikers. Die oplossingen worden in eerste instantie als experiment getest. Dat experiment wordt gemonitord en geëvalueerd om te kijken of het de beoogde effecten sorteert. De hoop is natuurlijk dat een experiment een positieve bijdrage levert en dat het de situatie veiliger maakt voor alle watergebruikers en als maatregel ingevoerd kan worden.

VOORBEELD
Een veiligheidsrisico dat naar boven is gekomen tijdens de pilotsessies is de kans op een botsing tussen een roeiboot en een visboot. Roeiers kunnen snel zijn maar zijn niet altijd even wendbaar en kunnen bovendien niet zomaar afremmen. Visboten liggen graag op bepaalde plekken stil in de Spiegelwaal die interessant zijn voor een goede vangst, zoals bruggen. 

Maar zo’n interessante brugplaats bleek soms net in de vaarroute te liggen van roeiboten. Een hengelsportvisser kan op zo’n stek soms helemaal gefocust zijn als-ie bijvoorbeeld een grote vis op de dieptemeter ziet verschijnen. Zo gebeurde het dan meermaals dat de twee groepen geen oog voor elkaar hadden en er een gevaarlijke situatie ontstond. 

Daarom wordt er nu een experiment gestart om de veiligheid op het water te verbeteren in die situaties, door de zichtbaarheid te vergroten van de groepen. Boten kunnen op bepaalde ligplaatsen moeilijk zichtbaar zijn voor roeiers en de roeiers zien vissers vanaf die stek soms ook maar moeilijk aankomen.

Om de zichtbaarheid en veiligheid voor beide gebruikers te vergroten zal er een experiment gestart worden waarbij roeiers bij bruggen hun zogenoemde vaste voorspelbare ‘invaarrichting’ nemen. In de schematische afbeelding bij dit artikel zijn, als voorbeeld, de invaarrichtingen bij de Spoorbrug te zien voor roeiboten, evenals de gevaarlijke zones bij die ‘invaarrichtingen’ voor vissers (aangegeven met de rode duim naar beneden). Daar is het stilliggen met een boot risicovol als roeiers willen passeren. Dat zijn daarom zones die het best vermeden kunnen worden door vissers, omdat roeiers ze daar maar moeilijk opmerken.

Voor de Spoorbrug geldt dat de invaarrichting aan de oostzijde van de twee noordelijke openingen ligt én aan de westzijde van de twee zuidelijke openingen. Weet als visser: roeiboten kunnen er op alle dagen aanwezig zijn, maar varen uitsluitend bij daglicht. 

De invaarrichting bij sommige bruggen wordt ter plaatse aangegeven met bebording/pictogram zodat voor iedereen duidelijk is hoe de vaarrichting is. Dit in het kader van een ander experiment op de Spiegelwaal. Op basis van de resultaten van het experiment zal worden gekeken of het aangeven van de vaarroute bij de bruggen definitief kan worden toegepast.

DEEL JE ERVARING!
Heeft u vragen over het Connected River-project, de experimenten op de Spiegelwaal, of wilt u uw ervaringen met dit experiment delen, dan kunt u contact opnemen met

Tess Voskuil van de gemeente Nijmegen (t.voskuil@nijmegen.nl)
Gaël Hennion van Rijkswaterstaat (gael.hennion@rws.nl).

Voor meer informatie over Connected River surft u naar interregnorthsea.eu/connected-river

De Spiegelwaal gaat mee in experiment Connected River

WAT IS DE SPIEGELWAAL?

De Spiegelwaal is een nevengeul aangelegd voor het project Ruimte voor de Rivier en ligt tussen Lent en Nijmegen. Dit water heeft een trailerhelling tot zijn beschikking waardoor het voor de sportvisser met een boot een relatief eenvoudig te bereiken water is. Er zwemt een ruim bestand aan roofvis rond, maar ook zeker karper en witvis die goed vanaf de kant te vangen is. Het water is bijna in de gehele lengte ingebracht in de landelijke lijst viswateren.

Op zaterdag 13 juli gingen de bewoners van de Woongroep Pannerden samen vissen met de vrijwilligers van HSV De Rietvoorn Pannerden in het project Samen Vissen.

Met de weersvoorspellingen bleef het nog even spannend of het droog zou blijven deze middag. En… Er moest inderdaad een half uurtje geschuild worden voor de regen, daarna werd het droog en kwam de zon tevoorschijn. 

Een leuke groep deelnemers gooide de hengels uit. Van wie enkelen in het verleden al eens gevist hadden, maar er waren ook visdebutanten. Die laatste groep vond het dan ook wel een beetje spannend.

Een toeschouwer van dit alles zag bij hen echter in korte tijd het verschil. Dat van: maar joh, ik weet niet of ik wel kan vissen, want hoe moet dat eigenlijk? Naar: Zeg mij, wanneer vissen we de volgende keer?

Wanneer een deelnemer beet had kwam de hele groep even de vangst bekijken. Er was een fijne samenhorigheid binnen de groep.

De deelnemers hebben, geen toeschouwer twijfelde, genoten van dit Samen Vissen-uitje.

xxxxxx

KARPERUITZET 2023
Wie vangt deze beauty’s terug?

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm