>> Sverre Damhoof over het Jeugdtalententeam Zout
Nieuws van andere regio's
>> streetfishing voelt als gamen aan de waterkant’
>> Honderden bezoekers voor eerste VIStival
>> interview stefan hooyman
>> Terugblikken op de JeugdVISdagen
ROOFVISSEN IN DE STAD
‘Streetfishing voelt als gamen aan de waterkant’
Je hebt enkel een lichte spinhengel, een klein tasje met kunstaas en wat materialen om de vis veilig te kunnen onthaken nodig en je bent klaar om op pad te gaan. Net als gamen op de bank thuis, hoef je ook voor deze actieve visserij niet ver van huis te zijn. Veel mensen zijn verbaasd als we, de jonge vissers, een vis vangen voor hun deur, midden op de gracht. Voorbijgangers denken vaak dat de Amsterdamse wateren zo vies zijn dat er niets in kan leven.
POPULAIR ONDER DE JEUGD
De leden van de Jeugdraad bewijzen wel anders, want tijdens de sessie worden meerdere mooie snoekbaarzen en baarzen gevangen. Het streetfishen kan zich vaak al voor de deur afspelen. Bovendien is de afstand tot wateren met alle openbaar vervoersmiddelen kleiner dan ooit. Juist deze toegankelijkheid maakt het streetfishen zo populair onder de jeugd. Goed. Natuurlijk stuiten we ook wel eens op weerstand, van mensen die niet zo van de hengelsport houden. We laten altijd blijken dat wij de ogen en oren aan de waterkant zijn die juist aandacht hebben voor de natuur die onder druk staat in de alsmaar groeiende stad. Of het nu gaat om het opruimen van zwerfafval of over het signaleren van een verlaagde waterkwaliteit. Sportvissers zijn van grote toegevoegde waarde in het hedendaagse straatbeeld.
SUCCESVOL AMSTERDAMS OCHTENDJE
De actieve visserij midden in Amsterdam was zeer succesvol. Tijdens het ochtendje vissen met de Jeugdraad werden meerdere baarzen en snoekbaarzen gevangen verspreid door de hoofdstad. Zelfs de witvissers en karpervissers slaagden erin om in korte tijd roofvis op de onthaakmat te krijgen. Met frisse energie stortte de Jeugdraad zich in de middag op het bespreken van thema’s als het betrekken van jongeren binnen bestuursorganen van de hengelsport en het werven van nieuwe jeugdvrijwilligers. De perfecte combinatie tussen een vooruitstrevende visserij en een vooruitstrevende visie van de hengelsport. De jeugd heeft immers de toekomst.”
“Denk je aan de stad, dan denk je al snel aan druk verkeer, hordes fietsen en volle winkelstraten. Een begrip dat je daar de laatste jaren aan toe kan voegen is ‘streetfishing’, actief roofvissen met licht materiaal midden in de stad. Streetfishing is razend populair onder met name jonge sportvissers. De oude havens en grachten zijn getransformeerd tot bereikbare en avontuurlijke visstekken die vrijwel altijd bezet zijn. Wat maakt deze visserij met name onder de jonge generatie nou zo populair?
DE JEUGDRAAD
Nou, om daarachter te komen kwam de Jeugdraad van Sportvisserij MidWest Nederland samen in Amsterdam. De Jeugdraad bestaat uit vijf jonge sportvissers met verschillende achtergronden, van karpervissers tot zeeviskampioenen. De jongeren ondersteunen de federatie door hun visie op de toekomst van de sportvisserij te delen en diverse vraagstukken verder uit te denken. De Jeugdraad komt meermaals per jaar bij elkaar, waarbij ze diepgaande brainstormsessies combineren met een actieve visserij.
SPANNING EN DYNAMIEK
‘Streetfishing voelt als gamen aan de waterkant’, aldus de Jeugdraad. ‘Het combineert de spanning van het vissen met de dynamiek van de stad.’ Waar je bij het gamen thuis een controller en een dure spelcomputer nodig hebt is het vissen in de stad een stuk toegankelijker.
Denk jij met ons mee? Heb jij leuke ideeën of suggesties voor bijvoorbeeld jeugdvisactiviteiten? Of wil je een actueel vraagstuk aan de Jeugdraad voorleggen? Stuur dan een e-mail naar: jeugd@smwn.nl
Daan Rijpkema is lid van de Jeugdraad van Sportvisserij MidWest Nederland. Hij vertelt wat de Jeugdraad doet en waarom streetfishing zo populair is.
Sverre Damhoff, lid van het Jeugdtalententeam Zout:
‘Met een jaar stond ik op het NK, nog een jaar later op het WK’
TRAINING
Jonna: “Wat komt allemaal aan bod bij een training?”
Sverre: “Bij het Talententeam trainen we op verschillende onderdelen, heel veel op werptechniek, maar ook op onderlijnen knopen en aaskeuzes. Maar je werptechniek is wel écht heel belangrijk. Het is namelijk niet hoe sterker je bent, hoe verder je kunt gooien. Maar hoe meer techniek je in je worp hebt, hoe verder je hengel kan gaan.
Ik wierp vroeger op kracht uit en had altijd een zere schouder. Toen zei Cor: ‘let eens op je techniek.’ En nu weet ik, hoe meer techniek je hebt, hoe verder je kunt werpen.”
Jonna: “Naast werptechniek zijn onderlijnen en aaskeuzes dus ook belangrijk, leer je dat ook?”
Sverre: “Zeker, in het clubhuis in Noordwijk hebben we meerdere dagen met het team gezeten en geleerd om verschillende onderlijnen te maken en dat blijven we oefenen. Voor een wedstrijd maak je echt veel verschillende soorten onderlijnen, in verschillende diktes, verschillende kleuren en met verschillend formaat haken. Ook moet je goed naar het weer kijken, daar kun je ook weer met je onderlijnen op inspelen, dat leer je gaandeweg allemaal. En aaskeuzes zijn ook heel belangrijk, daar zit ook nog een hele kunst achter. Hoe je je aas moet opbinden, hoe je je aas het beste presenteert, de volgorde van je aas aanbieden”.
ZEE LEREN LEZEN
Jonna: “Dan komt daar ook nog de zee bij, die nooit hetzelfde is.”
Sverre: “Klopt! De ‘zee lezen’ komt ook aan bod. Dat is een training waarbij we alleen naar de zee kijken. Leren zien waar het diep is, waar de banken zitten, waar de stromingen staan. Het is zo belangrijk om dat goed te kunnen inschatten, want als je de zee kunt lezen, kun je je aas op de juiste plaats presenteren. Zit je er net naast, dan kan dat het verschil maken of je twintig vis hebt of dat je er geen hebt. Deze trainingen met het team zijn voor mij ook echt momenten om inspiratie op te doen. Het is vooral veel oefenen en goed luisteren en opschrijven.”
GLUREN BIJ DE BUREN
Jonna: “Kun je je voorbereiden op een wedstrijd met een zee die constant in beweging is en weersomstandigheden die meespelen?” Sverre: “Als je de plekken weet waar een wedstrijd wordt gevist, dan kun je daar alvast een keer gaan vissen. Het beste is op hetzelfde tij van de wedstrijd, zodat je ongeveer weet hoe het daar op die plek gaat. Voor de rest is het op de wedstrijd zelf veel schakelen. Je moet in staat zijn om snel van tactiek of materiaal te veranderen. Dus eigenlijk veel proberen en gewoon een paar keer de mist in gaan.”
Jonna: “Is het bij een wedstrijd van belang om je concurrenten in de gaten te houden?”
Sverre: “Het is zeker belangrijk om niet alleen met je eigen spel bezig te zijn. Als je goed kijkt naar anderen kun je daar iets van opsteken. Hoe doen die het en waarom vangen zij wel vis en jij niet? Dan kan het zijn dat je net een meter verder had moeten ingooien om ook vis te hebben. Ik heb ook wel eens gehad dat ik achteraf te horen kreeg, ‘had je aaslijn vijf centimeter langer gemaakt en dan had je wel een vis gehad’.”
NK EN WK HELE ANDERE BELEVING
Jonna: “Verschilt een WK eigenlijk van een NK?”
Sverre: “Ja, dat is een hele andere beleving. Waar de NK-wedstrijden verspreid zijn in het jaar, duurt het WK een week. Eén week voor het WK doen we altijd een proeftraining op de WK-locatie. En tijdens het WK is het na de wedstrijd gelijk spullen schoonmaken, nieuwe onderlijnen maken, je viskoffer schoonmaken, alles opnieuw inrichten. Lijnen maken, lijnen maken, eten, lijnen maken, lijnen maken en dan ga je slapen. Vaak moet je de volgende ochtend rond vijf of zes uur er weer uit. Dus je krijgt weinig slaap en je bent toch wel een beetje gestrest, daar moet je ook mee leren omgaan.”
WERELDKAMPIOEN
Jonna: “Wat wil je bereiken met het zeevissen?”
Sverre: “Voor mij is het wereldkampioen worden. Dat was afgelopen jaar in Nederland al mijn doel. Ik had mijn opa twee dagen voor hij overleed beloofd dat ik wereldkampioen zou worden. Dus dat is wel iets waar ik naar toe werk.”
Dertien was Sverre Damhoff toen hij voor het eerst ging zeevissen en zich aansloot bij Zeevis Vereniging Zandvoort. Daar werd zijn talent al snel ontdekt en werd hij benaderd door Cor van Houten, coach van het Talententeam Zout van Sportvisserij MidWest Nederland. Een jaar later viste Sverre zijn eerste NK en nog een jaar later ging hij naar het WK-u16 in Frankrijk. Jonna Molenaar Adviseur bij Sportvisserij MidWest Nederland en lid van de Zeecommissie wil graag meer weten over het talententeam, zeevissen voor jeugd en hoeveel talent moet je hebben om in het Talententeam te komen?
Jonna: “Kan iedereen zich aanmelden voor het Talententeam?”
Sverre: “Je moet natuurlijk wel een beetje feeling voor zeevissen hebben, maar je kunt zeker heel veel leren door te oefenen en mee te trainen.”
Jonna: “Hoe verloopt zo’n eerste training?
Sverre: “Cor van Houten, onze coach bij het Talententeam, meldt het altijd als iemand zijn eerste dag komt vissen. Iedereen is heel betrokken en helpt waar het kan. We negeren tijdens die training soms aanbeten op onze eigen hengel, als we daarmee een nieuw iemand kunnen helpen om zijn of haar eerste vis binnen te halen. Want die eerste vis vergeet je nooit meer...
Toen ik op mijn eerste training bij het Talententeam een vis ving, duurde het wel drie uur voordat die smile van mijn gezicht af was, dat was zo gaaf.”
WK ALS DOEL
Jonna: “Waar werken jullie met het team naartoe gedurende het jaar?”
Sverre: “Deelnemen aan het WK is voor iedereen binnen het team het grote doel. Maar om mee te doen aan een WK moet je je individueel plaatsen bij de beste zes op landelijk niveau, via de NK’s dus. Dan kom je in het team dat Nederland vertegenwoordigt op het WK.’’
“Wat leuk is aan ons team is dat, ondanks dat we tegen elkaar strijden op een NK, we toch nog steeds met elkaar staan te lachen tijdens de NK-wedstrijden.” Jonna: “Ik heb die goede sfeer verleden jaar mogen proeven tijdens het WK in Zeeland, ook jullie relatie met Cor”. Sverre: “Dat we hier staan met dit team hebben we echt wel aan Cor te danken, zonder hem hadden we niet zo'n talententeam gehad, hij doet écht alles voor ons.”
Check de aftermovie van het VIStival van @Maxvissen!
VISSEN IS GEZOND
Vissen is gezond! Vissen geeft rust, gezonde spanning en plezier. Buiten in de natuur zijn is goed voor mensen. In het buitenland is de wetenschap al iets verder en wordt vissen als therapie voorgeschreven aan mensen met PTSS of andere mentale problemen. Tijdens het VIStival waren verschillende maatschappelijke organisaties aanwezig om aandacht te vragen voor de invloed van vissen op het mentale welzijn van mensen. Er waren informatiestands van: Stichting Veteranenkids, Vereniging Jonge Veteranen, de VECHTschippers, het Peuterfonds, Visbuddies en Stichting Politieveteraan.
Hou onze website en socials in de gaten voor de tweede editie van het VIStifal in 2025.
Al voordat om 10.00 uur de hekken opengingen, stond er een rij bezoekers te popelen om het VIStival terrein te betreden. Zij vielen meteen met de neus in de boter op de hengelsportmarkt, waar een grote variatie aan materialen tegen leuke beursprijzen te vinden was. Nadat lekker geshopt was, waagden velen ook nog een gokje bij de loterij met meer dan 200 mooie prijzen.
CLINIC EN DEMO’S DOOR VISSENDE VROUWEN
Voornamelijk vissende vrouwen gaven clinics en demo’s gericht op verschillende visdisciplines. Deelnemers gingen ook zelf aan de slag. Wie het echte avontuur zocht, kon aan boord stappen op een volledig uitgeruste visboot, een trapkajak of een van de elektrische bellyboaten.
LEREN OP HET KENNISPLEIN
Op het VISkennisplein waar 16 VISjuffen en -meesters klaar stonden om de basisbeginselen van het vissen met de vaste stok te leren. Natuurlijk was er ook aandacht voor een schone visstek bij de Vang5 stand.
INTERNATIONALE STAND
Niet alleen voor Nederlandse vissers was er van alles te beleven, ook gingen we internationaal met een demo karpervissen en een informatiestand over de visserijregels in Nederland. Hier was informatie verkrijgbaar in het Pools, Duits en Engels.
Bijna 450 bezoekers dompelden zich op 30 juni een dagje onder op het VIStifal, georganiseerd door Sportvisserij MidWest en Oost-Nederland in samenwerking met een groep vissende dames uit allerlei visdisciplines. 113 vrijwilligers en standhouders maakten van deze dag een feestje voor jong en oud!
Ruim 400 BEZOEKERS OP EERSTE EDITIE VISTIVAL
Bekijk hier de video hoe een VISles in de praktijk eruit ziet
JeugdVISdag Zaandam - 29 juni
LEREN DOOR TE PROBEREN
Elk jaar vindt er een JeugdVISdag plaats met verschillende soorten VISclinics, hiervoor slaan vier hengelsport-verenigingen en Sportvisserij MidWest Nederland de handen ineen. Deze vond dit jaar plaats in de Zaanstreek. 41 enthousiaste deelnemers volgden verschillende vis-clinics. ‘Leren door te proberen’ stond centraal op deze dag.
Bij de clinic karpervissen werd er geoefend om karperonderlijntjes te knopen en was er uitleg over het statisch karpervissen. Deelnemers hebben daarna op de penhengel gevist op karper.
Na een korte uitleg over het witvissen werd er door de deelnemers geconcentreerd naar hun dobbers en het topje van de feederhengel gekeken, hopend op een beet. Onder begeleiding volgden mooie drils, waarna een voorn of brasem werd ‘geland’ en op de natte onthaakmat werd onthaakt met behulp van een hakensteker.
Roofvissen vanuit de boot is niet alleen leuk maar ook spannend. Met een werphengel en kunstaas vissen om een snoek of snoekbaars te vangen is een droom van elke deelnemer. Het lukte tien deelnemers om een snoek te vangen.
Jeugdkarperdag in Spaarnwoude - 2 juni
OPSTAPJE NAAR ZELFSTANDIG KARPERVISSEN
Karpervissen is heel populair, zowel het vissen met de method feeder als het struinend vissen met de penhengel. Voor beide technieken heb je niet veel spullen nodig en daarom zijn deze ook voor de jeugdige karpervisser aantrekkelijk. Ervaren instructeurs waren aanwezig om de deelnemers te begeleiden, met als doel om na deze dag zelfstandig kunnen gaan karpervissen.
Bij het struinend karpervissen, waarbij diverse stekken kort werden bevist en er verschillende aassoorten werden gebruikt, wisten sommige penvissers een karper te vangen.
Tijdens de method feeder clinic duurde het even voordat de eerste feedertoppen krom gingen, maar daarna volgden veel mooie drils. Onder begeleiding werden de karpers gedrild en in een landingsnet op de kant gehaald en op een onthaakmat onthaakt.
Een JeugdVISdag geeft geen vangstgaranties maar deze dag lukte het iedereen een karper of zeelt te vangen.
#VANG5
Een vast onderdeel van een JeugdVISdag is dat er met elkaar afval opgeruimd wordt langs de waterkant. Zodat ook bij de jeugd het ook een gewoonte wordt dat als je gaat vissen je je Visstek opgeruimd achterlaat. Of het nu gaat om jouw afval of zwerfafval, ruim rond jouw stek vijf stuks afval óf vijf minuten lang op. Een kleine moeite, met groots effect.
Trakteer je klas op een visles
Elke basisschool in Nederland kan zich aanmelden voor een gratis visles op school, bestaande uit een biologieles en visexcursie. Kinderen leren van alles over de fascinerende onderwaterwereld, genieten van het buiten zijn en krijgen respect voor de natuur in hun eigen woonomgeving. Er is expliciet aandacht voor het welzijn van de vis en na afloop ruimen we samen de waterkant op!
JeugdVISdag Alkmaar - 13 juli
VISSEN MET DE VASTE STOK
Als je leert vissen met de vaste stok en dat eenmaal onder de knie hebt, leer je andere technieken gemakkelijker. Mooie opstap dus om te leren sportvissen. Voordat je met de vaste stok gaat vissen, moet je weten hoe je je visstek inricht, de benodigde materialen gebruiksklaar maakt en hoe je het vissen gaat aanpakken.
Op deze JeugdVISdag in Alkmaar heeft elke deelnemer geleerd zijn eigen hengel op te tuigen, de waterdiepte nauwkeurig uit te peilen en zijn dobber scherp af te stellen. De clinic ‘aas & voer’ gaf inzicht wat de beste aassoorten zijn voor het vaste stok vissen. Iedere deelnemer heeft voerballen gemaakt en geoefend om deze op de juiste afstand in het water te gooien.
Het Jeugdtalententeam Zoet was ook aanwezig om het vissen in de praktijk te demonstreren. Zij lieten zien hoe je vis op je visstek krijgt, binnenhaalt en netjes landt.
jeugdvisdagen
Elk jaar worden er verschillende JeugdVISdagen georganiseerd. Op een laagdrempelige manier worden de basistechnieken aan kinderen van verschillende visdisciplines uitgelegd en wordt er onder begeleiding van ervaren sportvissers gevist.
Talent traint talenten
Jeugdtalenten over de trainingen van Stefan
Tycho Weijers: “Stefan heeft me vooral de fijne kneepjes bijgeleerd. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn loodzetting kunnen verbeteren. Maar ook geeft Stefan goeie tips rondom voer. Door je voer simpel te houden maak je het voor jezelf ook makkelijker. De komende winterperiode wil ik graag van Stefan nog meer verfijning leren. Ik ben zelf gestart bij het Jeugdtalententeam met een leenkist van MidWest. Dat was wel heel fijn, zo kon ik eerst uitvinden of het iets voor me was voordat we zelf zo’n dure set gingen aanschaffen.
Wat ik leuk vind aan het Jeugdtalententeam is dat je op heel veel verschillende plekken komt, je reist het hele land door en je ontmoet veel mensen.”
Finnley Geerlings: “Het meest waardevolle wat ik van Stefan heb geleerd is hoe het voer onderwater werkt en wat je eraan kunt toevoegen om het anders te laten werken. Hij heeft ook uitgelegd wat alle verschillende soorten leem onderwater doen. Komende trainingsperiode lijkt het me heel leuk om van Stefan beter te leren vissen met een match-hengel, daar ben ik nog niet zo goed in en Stefan kan dat juist heel goed. Ik vind het leuk om bij het Jeugdtalententeam te vissen omdat vissen. In een team heel gezellig is. Je leert veel van elkaar. En je leert veel mensen kennen die je ook weer kunnen helpen om beter te worden.”
AANMELDEN JEUGDTALENTENTEAM ZOET:
Wil je je aansluiten bij het team? Meer informatie lees je op onze website
PRIJZENKAST VAN STEFAN HOOYMAN
3 x Nederlands kampioen individueel3eplaats Europees Kampioenschap met team Holland in Ierland
3eplaats Wereld Kampioenschap clubs met team HSV de karper Voerendaal in Polen
Wereldkampioen met het team Holland U25 in Italië
1eplaats Walterlandmasters in Hongarije
2 x 3eplaats Walterlandmasters met team Holland in Hongarije
3 x 1eplaats Topcompetitie teams senioren
2x 2eindividueel Topcompetitie senioren
Vanuit de basis opbouwen
Stefan focust bij de trainingen vooral op de basistechnieken. “De basis is het belangrijkste, en dan vooral het hoe, wat en waarom. Als de basis goed is kun je je techniek verder uitbouwen. Ik geef tips over welk voer ze moeten gebruiken bij welke omstandigheden. Ik hou mijn voer altijd zo simpel mogelijk, dat werkt het beste. Maar ze hebben ook tuigjes geknoopt met elkaar. En uiteraard gaan we ook vissen en geef ik ze aanwijzingen hoe ze dingen kunnen verbeteren.” Stefan volgt zijn pupillen op de voet. “Op dit moment, in het visseizoen, doen ze het hartstikke goed, dat is superleuk om te zien.”
BASISSET IN BRUIKLEEN
“Via Sportvisserij MidWest Nederland is er een kist en hengelpack beschikbaar die je in bruikleen kunt krijgen. Dan kunnen kinderen proberen en ervaren of het iets voor ze is, zonder dat ze een meteen een hele uitzet hoeven aan te schaffen. Zijn ze enthousiast (en hun ouders ook) dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je je eigen spullen gaat aanschaffen. De aanschafkosten van een basisset en het vervoer naar de waterkant zijn beide vaak drempelverhogend om voor het vaste stok vissen te kiezen. Maar heb je eenmaal de smaak te pakken… dan zijn ouders vaak ook wel bereid om een set aan te schaffen en voor vervoer te zorgen. Op deze manier hopen we samen met Sportvisserij Midwest Nederland weer wat meer jeugd aan de waterkant te krijgen.”
Finnley
en Tycho krijgen persoonlijke
uitleg
Uitleg over voer
TRAINEN VAN TALENTEN
Stefan: “Ik zie dat er steeds minder jeugd is voor deze tak van sport. Er ís wel genoeg jeugd maar ze moeten gemotiveerd worden om te gaan vissen en om gemotiveerd te blijven. Dat wil ik onder andere bereiken met de trainingen die ik afgelopen winter heb gegeven aan het talententeam. Afgelopen jaar deed ik dat voor het eerst en aankomende winter pak ik het weer op.” De reden dat Stefan alleen in het najaar het talententeam traint heeft alles te maken met zijn drukke wedstrijdschema in het visseizoen. Daarnaast werkt hij ook nog fulltime. Stefan: “In het wedstrijdseizoen is helaas niet te combineren, ik zit in het voorjaar en in de zomer écht helemaal volgepland.”
Stefan met een schitterende brasem
Stefan: “Ik heb passie voor alles wat dobberdragend is, een heel enkel keertje gooi ik een feeder hengel uit. Maar wedstrijden vis ik alleen dobberdragend. Het leuke vind ik om tijdens een wedstrijd vier uur lang zoveel mogelijk vis proberen te vangen. Door constant bezig te zijn met verschillende tactieken om te kijken wat werkt. Vooraf aan een wedstrijd ga ik testen wat daar op die plek het beste werkt qua voer. Maar tijdens de wedstrijd ligt het er natuurlijk ook aan waar je zit, hoeveel water er staat en daar pas je je voer op aan.”
Stefan Hooyman (27) is een succesvol dobbervisser op nationaal en internationaal niveau. In het najaar en winter heeft hij ruimte in zijn wedstrijdagenda om het Jeugdtalenteam Zoet te trainen.
Nieuws van andere regio's
>>
ROOFVISSEN IN DE STAD
‘Streetfishing voelt als gamen aan de waterkant’
“Denk je aan de stad, dan denk je al snel aan druk verkeer, hordes fietsen en volle winkelstraten. Een begrip dat je daar de laatste jaren aan toe kan voegen is ‘streetfishing’, actief roofvissen met licht materiaal midden in de stad. Streetfishing is razend populair onder met name jonge sportvissers. De oude havens en grachten zijn getransformeerd tot bereikbare en avontuurlijke visstekken die vrijwel altijd bezet zijn. Wat maakt deze visserij met name onder de jonge generatie nou zo populair?
DE JEUGDRAAD
Nou, om daarachter te komen kwam de Jeugdraad van Sportvisserij MidWest Nederland samen in Amsterdam. De Jeugdraad bestaat uit vijf jonge sportvissers met verschillende achtergronden, van karpervissers tot zeeviskampioenen. De jongeren ondersteunen de federatie door hun visie op de toekomst van de sportvisserij te delen en diverse vraagstukken verder uit te denken. De Jeugdraad komt meermaals per jaar bij elkaar, waarbij ze diepgaande brainstormsessies combineren met een actieve visserij.
SPANNING EN DYNAMIEK
‘Streetfishing voelt als gamen aan de waterkant’, aldus de Jeugdraad. ‘Het combineert de spanning van het vissen met de dynamiek van de stad.’ Waar je bij het gamen thuis een controller en een dure spelcomputer nodig hebt is het vissen in de stad een stuk toegankelijker.
Daan Rijpkema is lid van de Jeugdraad van Sportvisserij MidWest Nederland. Hij vertelt wat de Jeugdraad doet en waarom streetfishing zo populair is.
Je hebt enkel een lichte spinhengel, een klein tasje met kunstaas en wat materialen om de vis veilig te kunnen onthaken nodig en je bent klaar om op pad te gaan. Net als gamen op de bank thuis, hoef je ook voor deze actieve visserij niet ver van huis te zijn. Veel mensen zijn verbaasd als we, de jonge vissers, een vis vangen voor hun deur, midden op de gracht. Voorbijgangers denken vaak dat de Amsterdamse wateren zo vies zijn dat er niets in kan leven.
POPULAIR ONDER DE JEUGD
De leden van de Jeugdraad bewijzen wel anders, want tijdens de sessie worden meerdere mooie snoekbaarzen en baarzen gevangen. Het streetfishen kan zich vaak al voor de deur afspelen. Bovendien is de afstand tot wateren met alle openbaar vervoersmiddelen kleiner dan ooit. Juist deze toegankelijkheid maakt het streetfishen zo populair onder de jeugd. Goed. Natuurlijk stuiten we ook wel eens op weerstand, van mensen die niet zo van de hengelsport houden. We laten altijd blijken dat wij de ogen en oren aan de waterkant zijn die juist aandacht hebben voor de natuur die onder druk staat in de alsmaar groeiende stad. Of het nu gaat om het opruimen van zwerfafval of over het signaleren van een verlaagde waterkwaliteit. Sportvissers zijn van grote toegevoegde waarde in het hedendaagse straatbeeld.
SUCCESVOL AMSTERDAMS OCHTENDJE
De actieve visserij midden in Amsterdam was zeer succesvol. Tijdens het ochtendje vissen met de Jeugdraad werden meerdere baarzen en snoekbaarzen gevangen verspreid door de hoofdstad. Zelfs de witvissers en karpervissers slaagden erin om in korte tijd roofvis op de onthaakmat te krijgen. Met frisse energie stortte de Jeugdraad zich in de middag op het bespreken van thema’s als het betrekken van jongeren binnen bestuursorganen van de hengelsport en het werven van nieuwe jeugdvrijwilligers. De perfecte combinatie tussen een vooruitstrevende visserij en een vooruitstrevende visie van de hengelsport. De jeugd heeft immers de toekomst.”
Sverre Damhoff, lid van het Jeugdtalententeam Zout:
Ben je nieuwsgierig of zeevissen ook iets voor jou is? Meld je dan aan voor een proeftraining. Dat kan via: www.sportvisserijmidwestnederland.nl/zee/zeevissen-voor-de-jeugd.html
TRAINING
Jonna: “Wat komt allemaal aan bod bij een training?”
Sverre: “Bij het Talententeam trainen we op verschillende onderdelen, heel veel op werptechniek, maar ook op onderlijnen knopen en aaskeuzes. Maar je werptechniek is wel écht heel belangrijk. Het is namelijk niet hoe sterker je bent, hoe verder je kunt gooien. Maar hoe meer techniek je in je worp hebt, hoe verder je hengel kan gaan.
Ik wierp vroeger op kracht uit en had altijd een zere schouder. Toen zei Cor: ‘let eens op je techniek.’ En nu weet ik, hoe meer techniek je hebt, hoe verder je kunt werpen.”
Jonna: “Naast werptechniek zijn onderlijnen en aaskeuzes dus ook belangrijk, leer je dat ook?”
Sverre: “Zeker, in het clubhuis in Noordwijk hebben we meerdere dagen met het team gezeten en geleerd om verschillende onderlijnen te maken en dat blijven we oefenen. Voor een wedstrijd maak je echt veel verschillende soorten onderlijnen, in verschillende diktes, verschillende kleuren en met verschillend formaat haken. Ook moet je goed naar het weer kijken, daar kun je ook weer met je onderlijnen op inspelen, dat leer je gaandeweg allemaal. En aaskeuzes zijn ook heel belangrijk, daar zit ook nog een hele kunst achter. Hoe je je aas moet opbinden, hoe je je aas het beste presenteert, de volgorde van je aas aanbieden”.
ZEE LEREN LEZEN
Jonna: “Dan komt daar ook nog de zee bij, die nooit hetzelfde is.”
Sverre: “Klopt! De ‘zee lezen’ komt ook aan bod. Dat is een training waarbij we alleen naar de zee kijken. Leren zien waar het diep is, waar de banken zitten, waar de stromingen staan. Het is zo belangrijk om dat goed te kunnen inschatten, want als je de zee kunt lezen, kun je je aas op de juiste plaats presenteren. Zit je er net naast, dan kan dat het verschil maken of je twintig vis hebt of dat je er geen hebt. Deze trainingen met het team zijn voor mij ook echt momenten om inspiratie op te doen. Het is vooral veel oefenen en goed luisteren en opschrijven.”
GLUREN BIJ DE BUREN
Jonna: “Kun je je voorbereiden op een wedstrijd met een zee die constant in beweging is en weersomstandigheden die meespelen?” Sverre: “Als je de plekken weet waar een wedstrijd wordt gevist, dan kun je daar alvast een keer gaan vissen. Het beste is op hetzelfde tij van de wedstrijd, zodat je ongeveer weet hoe het daar op die plek gaat. Voor de rest is het op de wedstrijd zelf veel schakelen. Je moet in staat zijn om snel van tactiek of materiaal te veranderen. Dus eigenlijk veel proberen en gewoon een paar keer de mist in gaan.”
Jonna: “Is het bij een wedstrijd van belang om je concurrenten in de gaten te houden?”
Sverre: “Het is zeker belangrijk om niet alleen met je eigen spel bezig te zijn. Als je goed kijkt naar anderen kun je daar iets van opsteken. Hoe doen die het en waarom vangen zij wel vis en jij niet? Dan kan het zijn dat je net een meter verder had moeten ingooien om ook vis te hebben. Ik heb ook wel eens gehad dat ik achteraf te horen kreeg, ‘had je aaslijn vijf centimeter langer gemaakt en dan had je wel een vis gehad’.”
NK EN WK HELE ANDERE BELEVING
Jonna: “Verschilt een WK eigenlijk van een NK?”
Sverre: “Ja, dat is een hele andere beleving. Waar de NK-wedstrijden verspreid zijn in het jaar, duurt het WK een week. Eén week voor het WK doen we altijd een proeftraining op de WK-locatie. En tijdens het WK is het na de wedstrijd gelijk spullen schoonmaken, nieuwe onderlijnen maken, je viskoffer schoonmaken, alles opnieuw inrichten. Lijnen maken, lijnen maken, eten, lijnen maken, lijnen maken en dan ga je slapen. Vaak moet je de volgende ochtend rond vijf of zes uur er weer uit. Dus je krijgt weinig slaap en je bent toch wel een beetje gestrest, daar moet je ook mee leren omgaan.”
WERELDKAMPIOEN
Jonna: “Wat wil je bereiken met het zeevissen?”
Sverre: “Voor mij is het wereldkampioen worden. Dat was afgelopen jaar in Nederland al mijn doel. Ik had mijn opa twee dagen voor hij overleed beloofd dat ik wereldkampioen zou worden. Dus dat is wel iets waar ik naar toe werk.”
Dertien was Sverre Damhoff toen hij voor het eerst ging zeevissen en zich aansloot bij Zeevis Vereniging Zandvoort. Daar werd zijn talent al snel ontdekt en werd hij benaderd door Cor van Houten, coach van het Talententeam Zout van Sportvisserij MidWest Nederland. Een jaar later viste Sverre zijn eerste NK en nog een jaar later ging hij naar het WK-u16 in Frankrijk. Jonna Molenaar Adviseur bij Sportvisserij MidWest Nederland en lid van de Zeecommissie wil graag meer weten over het talententeam, zeevissen voor jeugd en hoeveel talent moet je hebben om in het Talententeam te komen?
Jonna: “Kan iedereen zich aanmelden voor het Talententeam?”
Sverre: “Je moet natuurlijk wel een beetje feeling voor zeevissen hebben, maar je kunt zeker heel veel leren door te oefenen en mee te trainen.”
Jonna: “Hoe verloopt zo’n eerste training?
Sverre: “Cor van Houten, onze coach bij het Talententeam, meldt het altijd als iemand zijn eerste dag komt vissen. Iedereen is heel betrokken en helpt waar het kan. We negeren tijdens die training soms aanbeten op onze eigen hengel, als we daarmee een nieuw iemand kunnen helpen om zijn of haar eerste vis binnen te halen. Want die eerste vis vergeet je nooit meer...
Toen ik op mijn eerste training bij het Talententeam een vis ving, duurde het wel drie uur voordat die smile van mijn gezicht af was, dat was zo gaaf.”
WK ALS DOEL
Jonna: “Waar werken jullie met het team naartoe gedurende het jaar?”
Sverre: “Deelnemen aan het WK is voor iedereen binnen het team het grote doel. Maar om mee te doen aan een WK moet je je individueel plaatsen bij de beste zes op landelijk niveau, via de NK’s dus. Dan kom je in het team dat Nederland vertegenwoordigt op het WK.’’
“Wat leuk is aan ons team is dat, ondanks dat we tegen elkaar strijden op een NK, we toch nog steeds met elkaar staan te lachen tijdens de NK-wedstrijden.” Jonna: “Ik heb die goede sfeer verleden jaar mogen proeven tijdens het WK in Zeeland, ook jullie relatie met Cor”. Sverre: “Dat we hier staan met dit team hebben we echt wel aan Cor te danken, zonder hem hadden we niet zo'n talententeam gehad, hij doet écht alles voor ons.”
‘Met een jaar stond ik op het NK, nog een jaar later op het WK’
Check de aftermovie van het VIStival van @Maxvissen!
VISSEN IS GEZOND
Vissen is gezond! Vissen geeft rust, gezonde spanning en plezier. Buiten in de natuur zijn is goed voor mensen. In het buitenland is de wetenschap al iets verder en wordt vissen als therapie voorgeschreven aan mensen met PTSS of andere mentale problemen. Tijdens het VIStival waren verschillende maatschappelijke organisaties aanwezig om aandacht te vragen voor de invloed van vissen op het mentale welzijn van mensen. Er waren informatiestands van: Stichting Veteranenkids, Vereniging Jonge Veteranen, de VECHTschippers, het Peuterfonds, Visbuddies en Stichting Politieveteraan.
Hou onze website en socials in de gaten voor de tweede editie van het VIStifal in 2025.
Al voordat om 10.00 uur de hekken opengingen, stond er een rij bezoekers te popelen om het VIStival terrein te betreden. Zij vielen meteen met de neus in de boter op de hengelsportmarkt, waar een grote variatie aan materialen tegen leuke beursprijzen te vinden was. Nadat lekker geshopt was, waagden velen ook nog een gokje bij de loterij met meer dan 200 mooie prijzen.
CLINIC EN DEMO’S DOOR VISSENDE VROUWEN
Voornamelijk vissende vrouwen gaven clinics en demo’s gericht op verschillende visdisciplines. Deelnemers gingen ook zelf aan de slag. Wie het echte avontuur zocht, kon aan boord stappen op een volledig uitgeruste visboot, een trapkajak of een van de elektrische bellyboaten.
LEREN OP HET KENNISPLEIN
Op het VISkennisplein waar 16 VISjuffen en -meesters klaar stonden om de basisbeginselen van het vissen met de vaste stok te leren. Natuurlijk was er ook aandacht voor een schone visstek bij de Vang5 stand.
INTERNATIONALE STAND
Niet alleen voor Nederlandse vissers was er van alles te beleven, ook gingen we internationaal met een demo karpervissen en een informatiestand over de visserijregels in Nederland. Hier was informatie verkrijgbaar in het Pools, Duits en Engels.
Bijna 450 bezoekers dompelden zich op 30 juni een dagje onder op het VIStifal, georganiseerd door Sportvisserij MidWest en Oost-Nederland in samenwerking met een groep vissende dames uit allerlei visdisciplines. 113 vrijwilligers en standhouders maakten van deze dag een feestje voor jong en oud!
Ruim 400 BEZOEKERS OP EERSTE EDITIE VISTIVAL
Jeugdkarperdag in Spaarnwoude - 2 juni
OPSTAPJE NAAR ZELFSTANDIG KARPERVISSEN
Karpervissen is heel populair, zowel het vissen met de method feeder als het struinend vissen met de penhengel. Voor beide technieken heb je niet veel spullen nodig en daarom zijn deze ook voor de jeugdige karpervisser aantrekkelijk. Ervaren instructeurs waren aanwezig om de deelnemers te begeleiden, met als doel om na deze dag zelfstandig kunnen gaan karpervissen.
Bij het struinend karpervissen, waarbij diverse stekken kort werden bevist en er verschillende aassoorten werden gebruikt, wisten sommige penvissers een karper te vangen.
Tijdens de method feeder clinic duurde het even voordat de eerste feedertoppen krom gingen, maar daarna volgden veel mooie drils. Onder begeleiding werden de karpers gedrild en in een landingsnet op de kant gehaald en op een onthaakmat onthaakt.
Een JeugdVISdag geeft geen vangstgaranties maar deze dag lukte het iedereen een karper of zeelt te vangen.
JeugdVISdag Zaandam - 29 juni
LEREN DOOR TE PROBEREN
Elk jaar vindt er een JeugdVISdag plaats met verschillende soorten VISclinics, hiervoor slaan vier hengelsport-verenigingen en Sportvisserij MidWest Nederland de handen ineen. Deze vond dit jaar plaats in de Zaanstreek. 41 enthousiaste deelnemers volgden verschillende vis-clinics. ‘Leren door te proberen’ stond centraal op deze dag.
Bij de clinic karpervissen werd er geoefend om karperonderlijntjes te knopen en was er uitleg over het statisch karpervissen. Deelnemers hebben daarna op de penhengel gevist op karper.
Na een korte uitleg over het witvissen werd er door de deelnemers geconcentreerd naar hun dobbers en het topje van de feederhengel gekeken, hopend op een beet. Onder begeleiding volgden mooie drils, waarna een voorn of brasem werd ‘geland’ en op de natte onthaakmat werd onthaakt met behulp van een hakensteker.
Roofvissen vanuit de boot is niet alleen leuk maar ook spannend. Met een werphengel en kunstaas vissen om een snoek of snoekbaars te vangen is een droom van elke deelnemer. Het lukte tien deelnemers om een snoek te vangen.
JeugdVISdag Alkmaar - 13 juli
VISSEN MET DE VASTE STOK
Als je leert vissen met de vaste stok en dat eenmaal onder de knie hebt, leer je andere technieken gemakkelijker. Mooie opstap dus om te leren sportvissen. Voordat je met de vaste stok gaat vissen, moet je weten hoe je je visstek inricht, de benodigde materialen gebruiksklaar maakt en hoe je het vissen gaat aanpakken.
Op deze JeugdVISdag in Alkmaar heeft elke deelnemer geleerd zijn eigen hengel op te tuigen, de waterdiepte nauwkeurig uit te peilen en zijn dobber scherp af te stellen. De clinic ‘aas & voer’ gaf inzicht wat de beste aassoorten zijn voor het vaste stok vissen. Iedere deelnemer heeft voerballen gemaakt en geoefend om deze op de juiste afstand in het water te gooien.
Het Jeugdtalententeam Zoet was ook aanwezig om het vissen in de praktijk te demonstreren. Zij lieten zien hoe je vis op je visstek krijgt, binnenhaalt en netjes landt.
Elk jaar worden er verschillende JeugdVISdagen georganiseerd. Op een laagdrempelige manier worden de basistechnieken aan kinderen van verschillende visdisciplines uitgelegd en wordt er onder begeleiding van ervaren sportvissers gevist.
jeugdvisdagen
Vanuit de basis opbouwen
Stefan focust bij de trainingen vooral op de basistechnieken. “De basis is het belangrijkste, en dan vooral het hoe, wat en waarom. Als de basis goed is kun je je techniek verder uitbouwen. Ik geef tips over welk voer ze moeten gebruiken bij welke omstandigheden. Ik hou mijn voer altijd zo simpel mogelijk, dat werkt het beste. Maar ze hebben ook tuigjes geknoopt met elkaar. En uiteraard gaan we ook vissen en geef ik ze aanwijzingen hoe ze dingen kunnen verbeteren.” Stefan volgt zijn pupillen op de voet. “Op dit moment, in het visseizoen, doen ze het hartstikke goed, dat is superleuk om te zien.”
BASISSET IN BRUIKLEEN
“Via Sportvisserij MidWest Nederland is er een kist en hengelpack beschikbaar die je in bruikleen kunt krijgen. Dan kunnen kinderen proberen en ervaren of het iets voor ze is, zonder dat ze een meteen een hele uitzet hoeven aan te schaffen. Zijn ze enthousiast (en hun ouders ook) dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je je eigen spullen gaat aanschaffen. De aanschafkosten van een basisset en het vervoer naar de waterkant zijn beide vaak drempelverhogend om voor het vaste stok vissen te kiezen. Maar heb je eenmaal de smaak te pakken… dan zijn ouders vaak ook wel bereid om een set aan te schaffen en voor vervoer te zorgen. Op deze manier hopen we samen met Sportvisserij Midwest Nederland weer wat meer jeugd aan de waterkant te krijgen.”
Finnley
en Tycho krijgen persoonlijke
uitleg
Uitleg over voer
TRAINEN VAN TALENTEN
Stefan: “Ik zie dat er steeds minder jeugd is voor deze tak van sport. Er ís wel genoeg jeugd maar ze moeten gemotiveerd worden om te gaan vissen en om gemotiveerd te blijven. Dat wil ik onder andere bereiken met de trainingen die ik afgelopen winter heb gegeven aan het talententeam. Afgelopen jaar deed ik dat voor het eerst en aankomende winter pak ik het weer op.” De reden dat Stefan alleen in het najaar het talententeam traint heeft alles te maken met zijn drukke wedstrijdschema in het visseizoen. Daarnaast werkt hij ook nog fulltime. Stefan: “In het wedstrijdseizoen is helaas niet te combineren, ik zit in het voorjaar en in de zomer écht helemaal volgepland.”
Tycho Weijers: “Stefan heeft me vooral de fijne kneepjes bijgeleerd. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn loodzetting kunnen verbeteren. Maar ook geeft Stefan goeie tips rondom voer. Door je voer simpel te houden maak je het voor jezelf ook makkelijker. De komende winterperiode wil ik graag van Stefan nog meer verfijning leren. Ik ben zelf gestart bij het Jeugdtalententeam met een leenkist van MidWest. Dat was wel heel fijn, zo kon ik eerst uitvinden of het iets voor me was voordat we zelf zo’n dure set gingen aanschaffen.
Wat ik leuk vind aan het Jeugdtalententeam is dat je op heel veel verschillende plekken komt, je reist het hele land door en je ontmoet veel mensen.”
Finnley Geerlings: “Het meest waardevolle wat ik van Stefan heb geleerd is hoe het voer onderwater werkt en wat je eraan kunt toevoegen om het anders te laten werken. Hij heeft ook uitgelegd wat alle verschillende soorten leem onderwater doen. Komende trainingsperiode lijkt het me heel leuk om van Stefan beter te leren vissen met een match-hengel, daar ben ik nog niet zo goed in en Stefan kan dat juist heel goed. Ik vind het leuk om bij het Jeugdtalententeam te vissen omdat vissen. In een team heel gezellig is. Je leert veel van elkaar. En je leert veel mensen kennen die je ook weer kunnen helpen om beter te worden.”
Jeugdtalenten over de trainingen van Stefan
Stefan met een schitterende brasem
Stefan: “Ik heb passie voor alles wat dobberdragend is, een heel enkel keertje gooi ik een feeder hengel uit. Maar wedstrijden vis ik alleen dobberdragend. Het leuke vind ik om tijdens een wedstrijd vier uur lang zoveel mogelijk vis proberen te vangen. Door constant bezig te zijn met verschillende tactieken om te kijken wat werkt. Vooraf aan een wedstrijd ga ik testen wat daar op die plek het beste werkt qua voer. Maar tijdens de wedstrijd ligt het er natuurlijk ook aan waar je zit, hoeveel water er staat en daar pas je je voer op aan.”
AANMELDEN JEUGDTALENTENTEAM ZOET:
Wil je je aansluiten bij het team? Meer informatie lees je op onze website
PRIJZENKAST VAN STEFAN HOOYMAN
3 x Nederlands kampioen individueel3eplaats Europees Kampioenschap met team Holland in Ierland
3eplaats Wereld Kampioenschap clubs met team HSV de karper Voerendaal in Polen
Wereldkampioen met het team Holland U25 in Italië
1eplaats Walterlandmasters in Hongarije
2 x 3eplaats Walterlandmasters met team Holland in Hongarije
3 x 1eplaats Topcompetitie teams senioren
2x 2eindividueel Topcompetitie senioren
Stefan Hooyman (27) is een succesvol dobbervisser op nationaal en internationaal niveau. In het najaar en winter heeft hij ruimte in zijn wedstrijdagenda om het Jeugdtalenteam Zoet te trainen.
Talent traint talenten