Nieuws van andere regio's
>> bijpraten in het hengelsport cafe
>> karper uitzet en catch 'n match
>> wintervissen in havens
>> Toekomstige talentjes aan de kust
>> Van viscontrole naar broederschap
>> Avonturen van de VISbazen
>> een verrijking voor de vissende jeugd
EEN VANGST?
Je kunt je vangstmelding insturen op spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl of spiegelkarpermelden@outlook.com. Alle plankfoto’s zijn terug te vinden op de Facebook pagina van de Werkgroep Karpervissen.
UNIEKE KANS
Heb jij een passie voor karpers en wil je bijdragen aan hun behoud? Dan hebben wij een mooie kans voor jou!
We kunnen jouw hulp tijdens de uitzet goed gebruiken! Dit is een unieke kans om niet alleen betrokken te zijn bij het uitzetten van deze prachtige vissen, maar ook om meer te leren over het proces.
Heb je tijd en zin om mee te doen? Stuur dan een berichtje met je telefoonnummer, e-mailadres en woonplaats naar spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl en help ons mee tijdens deze belangrijke uitzet!
CARP DEN BOSCH 2025
Meer weten over hoe het matchen van spiegelkarpers precies in zijn werk gaat? Kom dan naar de Carp Den Bosch op 18 en 19 januari 2025!
Tijdens dit evenement staan de Werkgroep Karpervissen en vrijwilligers van de Matching Community klaar om je alles te vertellen over het monitoringsprogramma en het proces van het matchen van spiegelkarpers. Heb je zelf een spiegelkarper gevangen en wil je weten of hij in onze database staat? Neem dan je foto mee en match hem live! Een match? Dan maak ook jij kans op de geweldige hoofdprijs!
Meld je vangst, dan maak je kans op schitterende prijzen!
Sportvisserij Zuidwest Nederland voert jaarlijks een onderhoudsuitzet van karpers uit in diverse wateren in onze regio. Dit evenement, georganiseerd door de Werkgroep Karpervissen, richt zich op het versterken van de karperstand door zowel schub- als spiegelkarpers uit te zetten. Deze uitzetting vindt in het weekend van 23 en 24 november plaats op meerdere locaties en is essentieel voor het beheer van gezonde visbestanden.
Op de uitzetdagen worden de schubkarpers direct vanuit de transportwagen in het water losgelaten. Bij de spiegelkarpers gaat dit iets anders: van elke vis wordt eerst een plankfoto van de linkerflank gemaakt. Het unieke schubbenpatroon wordt vastgelegd in een speciale database als onderdeel van ons monitoringsprogramma. Karpervissers wordt gevraagd om hun vangsten van spiegelkarpers te melden en een foto van het schubbenpatroon in te sturen. De Matching Community van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer (BVK) kan deze foto’s vervolgens vergelijken met de plankfoto’s in de database.
Wanneer er een match is, levert dit waardevolle informatie op over de migratie, groei en gezondheid van de vis.
CATCH ’N MATCH!
Anderhalf jaar geleden startten we met de campagne Catch ’n Match als extra stimulans voor karpervissers om hun vangsten te melden. Elke maand verloten we een fantastische karperprijs onder alle deelnemers. Maar dat is nog niet alles: alle melders dingen mee naar de hoofdprijs, een Raptor Airdeck 230 darkcamou inclusief banktas en ‘quickrelease’, ter waarde van maar liefst duizend euro! Deze spectaculaire prijs wordt in januari uitgereikt tijdens Carp Den Bosch.
Dus doe mee, meld je vangst, en wie weet win jij die fantastische prijs terwijl je bijdraagt aan het behoud en de monitoring van karpers in onze regio!
In 2024 staan er nog Hengelsport Cafés gepland in Drimmelen, Brielle en Leiden. Wil jij dit ook voor jouw vereniging? Organiseer samen met ons een Hengelsport Café in jouw regio. Neem hiervoor contact op met jouw verenigingsadviseur.
Afgelopen zomer lanceerde Sportvisserij Zuidwest Nederland het Hengelsport Café, een nieuw initiatief om hengelsportverenigingen uit de regio op een informele manier samen te brengen. Het doel? Niet alleen gezellig bijpraten, maar ook ervaringen delen, lokale problemen bespreken en samen oplossingen vinden.
Vooraf worden geen vaste onderwerpen bepaald, de onderwerpskeuze en invulling staat de bezoekers vrij.
Door de groepen klein te houden, komen lokale kwesties echt aan bod. Viszaken die spelen in het gebied van het ‘café’ waar gesproken wordt. Verenigingen wisselen tips en ervaringen uit en bouwen zo aan een sterkere band. Dit leidt tot betere samenwerking tussen de verenigingen, wat uiteindelijk alle sportvissers in de regio ten goede komt.
Sinds de start zijn er al cafés georganiseerd in onder andere Waalwijk, Bergen op Zoom, Roosendaal, Gennep, Vlissingen, Tilburg, Biervliet, Eindhoven en Den Bosch.
POSITIEVE REACTIES
De reacties zijn positief: zo zijn er nummers uitgewisseld van contactpersonen over viszaken bij de gemeente en mooie samenwerkingen ontstaan, van gezamenlijke jeugdactiviteiten tot slimme oplossingen voor visvijvers. In Den Bosch leidde dit zelfs tot een tweede editie, waarbij op verzoek extra verenigingen werden uitgenodigd om mee te praten over de lokale problematiek rondom vissen.
DE MOOISTE HAVENS VOOR WINTERVISSEN IN ZUIDWEST NEDERLAND
TOPTIP VAN JAN:
Capelsche Haven in Sprang Capelle. “Om hier te mogen vissen moet je wel lid zijn bij een van de regionale hengelsportverenigingen. Een overzicht hiervan kun je vinden in de VISplanner.”
Verder kun je in de volgende havens vissen met iedere VISpas:
Nieuwe Roosendaalse Haven
Dintelhaven
Jachthaven en stapelloophaven Heusden
Binnenhaven Stellendam
Buitenhaven van Middelharnis
Onder de Maashaven II
Recent zijn aan deze lijst ook de Jachthaven in Steenbergen en de Jachthaven Schapenput toegevoegd. Na initiatief vanuit de ondernemers in deze jachthavens werd een overeenstemming bereikt die sportvissers de gelegenheid biedt in de winterperiode in deze havens te vissen.
De winter komt eraan. Terwijl veel vissers hun hengels opbergen, biedt deze tijd juist geweldige kansen in de havens. In de koude maanden trekken veel vissen naar beschutte plekken in havens, op zoek naar warmte en voedsel. Dit maakt havens dé plek om je hengel uit te gooien. Waar moet je op letten? We spraken fervent havenvisser Jan van Schendel die graag tips en tricks deelt voor een geslaagde visdag in de haven.
WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN?
1. Kies de juiste plek: vissen zoeken je niet op, dus je moet zelf actief op zoek gaan naar de vis. Hoe dieper in de haven, hoe beter de visplekken. Kijk ook rond en vraag plaatselijke vissers om tips. Zij kennen de goede stekken als geen ander.
2. Pas je aan de omstandigheden aan: elke haven is anders, dus pas je vistechniek aan op het water en de vissoorten die er zijn. Verwacht verschillende soorten zoals voorns, brasems en blieken. Zelfs roofvissen zijn mogelijk, omdat ze door de aanwezigheid van kleinere vis worden aangetrokken.
3. Respecteer de regels: havens hebben vaak specifieke regels voor vissen. Zorg ervoor dat je weet wat wel en niet is toegestaan, mag je kunstaas gebruiken en is er een visvergunningsplicht? Check de VISplanner en zorg dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving! Zorg dat je weet wat wel en niet is toegestaan. Mag je bijvoorbeeld kunstaas gebruiken en is er een vergunningsplicht?
VOORBEREIDING
1. Kleed je goed aan. Het is winter: dus dikke kleding is een must. Neem ook een thermoskan met koffie, thee of soep mee om warm te blijven.
2. Materiaal: Gebruik zwaarder materiaal, maar hou het simpel. Lange hengels zijn vaak niet nodig. Voer met mate, want de vis is al aanwezig in de haven. Kleine beetjes losse aas en bolletjes voer zijn vaak voldoende.
Door Sylvester van Willigen
Toen mijn droom om soldaat te worden onverwachts in duigen viel, volgde een moeilijke periode waarin ik in een depressie raakte. Diagnoses zoals autisme, PTSS en ADD maakten het er niet makkelijker op. Toch bleef het vissen mijn constante uitlaatklep.
Tijdens een van mijn vele karpersessies ontmoette ik een vriendelijke viscontroleur aan de Veste. Wat begon als een routinecontrole, groeide al snel uit tot gesprekken over onze gedeelde worstelingen met autisme, PTSS en de uitdagingen van het leven. We ontdekten dat we meer gemeen hadden dan alleen onze passie voor vissen. Hij kende ook tegenslagen, maar gaf nooit op.
Geïnspireerd door zijn doorzettingsvermogen, besloot ik mijn angsten verder onder ogen te zien. Hij betrok me bij verschillende activiteiten zoals de ZomerVISkaravaan, Samen VISsen en topcompetities waaronder het EK Dobbervissen. Door de talloze weekenden die we samen hebben doorgebracht aan de waterkant, met muziek van de film Bad Boys op de achtergrond, vormde zich een broederband en bouwden we mooie herinneringen op.
Vanaf dag één stond ik voor hem klaar als hij hulp nodig had. Zo vond ik samen met hem mijn plek als vrijwilliger bij Sportvisserij Nederland, waar ik me nu al ruim een jaar op verschillende manieren actief voor inzet. Ik maak bijvoorbeeld onderdeel uit van de Commissie Organisatie Wedstrijden, waar ik de Benjamin in de groep ben.
Wat begon als een toevallige ontmoeting, groeide uit tot een mooie vriendschap en een nieuw pad in mijn leven. Ik ben heel dankbaar voor de geweldige mensen die ik tot nu toe al in de viswereld ontmoet heb en die me accepteren zoals ik ben.
Nu ben ik vastbesloten om mijn comeback te maken, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn toekomstplannen? Ik wil mijn passie voor vissen delen via social media. De paar reels die ik heb gemaakt, zijn nog maar het begin! Je kunt mijn visavonturen volgen op Facebook of op Instagram @lion.on.a.mission.
Voor iedereen die met tegenslagen te maken heeft: geef nooit op, blijf je angsten onder ogen zien en: ga vissen. De natuur biedt rust en inzichten die je nergens anders zult vinden en wie weet een vriendschap voor het leven!
‘Never give up en let’s go!’ Tot aan de waterkant!”
Op jonge leeftijd werd bij mij autisme vastgesteld en opgroeien in Zuid-Holland was vaak een uitdaging. De harde realiteit van mijn jeugd leidde uiteindelijk tot PTSS, maar het vissen bood me altijd een veilige haven. Als kleine jongen leerde ik van mijn oom dat de waterkant een plek is om te ontsnappen en te verwerken.
Op onze website heeft Arthur zichzelf al uitgebreid voorgesteld. Wil je meer over hem weten? Lees dan het volledige nieuwsbericht over zijn aanstelling op de website.
Arthur gaat met een aantal fanatieke jeugdige kustvissers, tussen de 12 en 18 jaar, van start om samen verder te bouwen aan de toekomst. Het doel is om eind 2025 een gezellige en succesvolle groep van getalenteerde kustvissers bij elkaar te hebben.
Als start van dit traject zijn er dit jaar drie clinics georganiseerd, waarbij de jonge vissers hun technieken konden aanscherpen en les kregen van de beste kustvissers uit de regio. De laatste clinic van dit jaar staat gepland op zaterdag 30 november bij Hoek van Holland, en er is nog plek!
Wil je meedoen? Schrijf je dan snel in via onze website.
In het voorjaar hebben wij Arthur van Tienen mogen verwelkomen als de nieuwe federatieve-coach voor het jeugdteam kustvissen. Met zijn uitgebreide nationale en internationale ervaring in alle facetten van het kustvissen, brengt Arthur een schat aan kennis en vaardigheden mee. Zijn enthousiasme en passie voor de sport wil hij dan ook op een leuke en leerzame manier overbrengen op de fanatieke jeugdige zoute vissers van Sportvisserij Zuidwest Nederland.
UITSLAG
In de B-jeugd (8-14 jaar) was Luuc Neele van HSV de Zeebaars met 35 vissen en 425 centimeter de winnaar. Wereldkampioen Junioren Matthias Baas veroverde de titel met 36 vissen en 524 centimeter in de A-jeugd (15-21 jaar).
Op zaterdag 14 september was het na vijf jaar wachten eindelijk weer zover: het Open Zeeuws Jeugdkampioenschap Kustvissen in Waarde aan de Westerschelde. Met een grote opkomst van 59 vissers, variërend van 8 tot 21 jaar, werd in twee leeftijdsklassen gestreden om de titel.
De organisatie van HSV Reimerswaal, in samenwerking met Sportvisserij Zuidwest Nederland, was tot in de puntjes verzorgd! Ook federatief coach Arthur van Tienen was aanwezig om jong talent te scouten voor het jeugdteam Kustvissen.
In de drie uur durende wedstrijd werden in totaal meer dan 600 vissen, voornamelijk kleine zeebaars, gevangen. Dankzij de strakke organisatie en de inzet van ervaren controleurs verliep de wedstrijd vlekkeloos. Wij kijken terug op een fantastisch evenement, een verrijking voor de kustvissende jeugd. Volgend jaar hopen we nog meer enthousiaste vissers te mogen verwelkomen. Tot dan!
een verrijking voor de vissende jeugd!
In de allereerste editie van VISbazen Salt gaan ze samen met expert én collega Sander Schillemans op jacht naar de zeebaars. Een uniek avontuur waarin Merijn wel een héél bijzondere vis vangt.
Merijn Verhelst en Fabian Verlinde, beter bekend als de ‘VISbazen’, zijn in het voorjaar gestart met een fantastisch initiatief voor de jeugd: hun eigen YouTube-kanaal VISbazen vol visplezier. Inmiddels, 800 volgers en 37 video's verder, hebben zij al veel mooie viservaringen gedeeld. Van internationale vistrips tot sessies in stedelijke wateren en langs de Nederlandse kust, bekijk nu alle avonturen tot nu toe!
Iedere twee weken verschijnt er op woensdagmiddag een kersverse ‘VISbazen’-video op ons YouTubekanaal. Dat betekent twee keer per maand een video vol visplezier. Nog niet geabonneerd? Dan weet je wat je te doen staat! Volg de avonturen van de ‘VISbazen’ ook op Instagram via ‘sportvisserij_zwn én ‘vis.bazen’. Stay tuned, want er komen veel TOFFE dingen aan!
Nieuws van andere regio's
EEN VANGST?
Je kunt je vangstmelding insturen op spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl of spiegelkarpermelden@outlook.com. Alle plankfoto’s zijn terug te vinden op de Facebook pagina van de Werkgroep Karpervissen.
Meld je vangst, dan maak je kans op schitterende prijzen!
UNIEKE KANS
Heb jij een passie voor karpers en wil je bijdragen aan hun behoud? Dan hebben wij een mooie kans voor jou!
We kunnen jouw hulp tijdens de uitzet goed gebruiken! Dit is een unieke kans om niet alleen betrokken te zijn bij het uitzetten van deze prachtige vissen, maar ook om meer te leren over het proces.
Heb je tijd en zin om mee te doen? Stuur dan een berichtje met je telefoonnummer, e-mailadres en woonplaats naar spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl en help ons mee tijdens deze belangrijke uitzet!
CARP DEN BOSCH 2025
Meer weten over hoe het matchen van spiegelkarpers precies in zijn werk gaat? Kom dan naar de Carp Den Bosch op 18 en 19 januari 2025!
Tijdens dit evenement staan de Werkgroep Karpervissen en vrijwilligers van de Matching Community klaar om je alles te vertellen over het monitoringsprogramma en het proces van het matchen van spiegelkarpers. Heb je zelf een spiegelkarper gevangen en wil je weten of hij in onze database staat? Neem dan je foto mee en match hem live! Een match? Dan maak ook jij kans op de geweldige hoofdprijs!
Sportvisserij Zuidwest Nederland voert jaarlijks een onderhoudsuitzet van karpers uit in diverse wateren in onze regio. Dit evenement, georganiseerd door de Werkgroep Karpervissen, richt zich op het versterken van de karperstand door zowel schub- als spiegelkarpers uit te zetten. Deze uitzetting vindt in het weekend van 23 en 24 november plaats op meerdere locaties en is essentieel voor het beheer van gezonde visbestanden.
Op de uitzetdagen worden de schubkarpers direct vanuit de transportwagen in het water losgelaten. Bij de spiegelkarpers gaat dit iets anders: van elke vis wordt eerst een plankfoto van de linkerflank gemaakt. Het unieke schubbenpatroon wordt vastgelegd in een speciale database als onderdeel van ons monitoringsprogramma. Karpervissers wordt gevraagd om hun vangsten van spiegelkarpers te melden en een foto van het schubbenpatroon in te sturen. De Matching Community van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer (BVK) kan deze foto’s vervolgens vergelijken met de plankfoto’s in de database.
Wanneer er een match is, levert dit waardevolle informatie op over de migratie, groei en gezondheid van de vis.
CATCH ’N MATCH!
Anderhalf jaar geleden startten we met de campagne Catch ’n Match als extra stimulans voor karpervissers om hun vangsten te melden. Elke maand verloten we een fantastische karperprijs onder alle deelnemers. Maar dat is nog niet alles: alle melders dingen mee naar de hoofdprijs, een Raptor Airdeck 230 darkcamou inclusief banktas en ‘quickrelease’, ter waarde van maar liefst duizend euro! Deze spectaculaire prijs wordt in januari uitgereikt tijdens Carp Den Bosch.
Dus doe mee, meld je vangst, en wie weet win jij die fantastische prijs terwijl je bijdraagt aan het behoud en de monitoring van karpers in onze regio!
Afgelopen zomer lanceerde Sportvisserij Zuidwest Nederland het Hengelsport Café, een nieuw initiatief om hengelsportverenigingen uit de regio op een informele manier samen te brengen. Het doel? Niet alleen gezellig bijpraten, maar ook ervaringen delen, lokale problemen bespreken en samen oplossingen vinden.
Vooraf worden geen vaste onderwerpen bepaald, de onderwerpskeuze en invulling staat de bezoekers vrij.
Door de groepen klein te houden, komen lokale kwesties echt aan bod. Viszaken die spelen in het gebied van het ‘café’ waar gesproken wordt. Verenigingen wisselen tips en ervaringen uit en bouwen zo aan een sterkere band. Dit leidt tot betere samenwerking tussen de verenigingen, wat uiteindelijk alle sportvissers in de regio ten goede komt.
Sinds de start zijn er al cafés georganiseerd in onder andere Waalwijk, Bergen op Zoom, Roosendaal, Gennep, Vlissingen, Tilburg, Biervliet, Eindhoven en Den Bosch.
POSITIEVE REACTIES
De reacties zijn positief: zo zijn er nummers uitgewisseld van contactpersonen over viszaken bij de gemeente en mooie samenwerkingen ontstaan, van gezamenlijke jeugdactiviteiten tot slimme oplossingen voor visvijvers. In Den Bosch leidde dit zelfs tot een tweede editie, waarbij op verzoek extra verenigingen werden uitgenodigd om mee te praten over de lokale problematiek rondom vissen.
De winter komt eraan. Terwijl veel vissers hun hengels opbergen, biedt deze tijd juist geweldige kansen in de havens. In de koude maanden trekken veel vissen naar beschutte plekken in havens, op zoek naar warmte en voedsel. Dit maakt havens dé plek om je hengel uit te gooien. Waar moet je op letten? We spraken fervent havenvisser Jan van Schendel die graag tips en tricks deelt voor een geslaagde visdag in de haven.
WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN?
1. Kies de juiste plek: vissen zoeken je niet op, dus je moet zelf actief op zoek gaan naar de vis. Hoe dieper in de haven, hoe beter de visplekken. Kijk ook rond en vraag plaatselijke vissers om tips. Zij kennen de goede stekken als geen ander.
2. Pas je aan de omstandigheden aan: elke haven is anders, dus pas je vistechniek aan op het water en de vissoorten die er zijn. Verwacht verschillende soorten zoals voorns, brasems en blieken. Zelfs roofvissen zijn mogelijk, omdat ze door de aanwezigheid van kleinere vis worden aangetrokken.
3. Respecteer de regels: havens hebben vaak specifieke regels voor vissen. Zorg ervoor dat je weet wat wel en niet is toegestaan, mag je kunstaas gebruiken en is er een visvergunningsplicht? Check de VISplanner en zorg dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving! Zorg dat je weet wat wel en niet is toegestaan. Mag je bijvoorbeeld kunstaas gebruiken en is er een vergunningsplicht?
VOORBEREIDING
1. Kleed je goed aan. Het is winter: dus dikke kleding is een must. Neem ook een thermoskan met koffie, thee of soep mee om warm te blijven.
2. Materiaal: Gebruik zwaarder materiaal, maar hou het simpel. Lange hengels zijn vaak niet nodig. Voer met mate, want de vis is al aanwezig in de haven. Kleine beetjes losse aas en bolletjes voer zijn vaak voldoende.
DE MOOISTE HAVENS VOOR WINTERVISSEN IN ZUIDWEST NEDERLAND
TOPTIP VAN JAN:
Capelsche Haven in Sprang Capelle. “Om hier te mogen vissen moet je wel lid zijn bij een van de regionale hengelsportverenigingen. Een overzicht hiervan kun je vinden in de VISplanner.”
Verder kun je in de volgende havens vissen met iedere VISpas:
Nieuwe Roosendaalse Haven
Dintelhaven
Jachthaven en stapelloophaven Heusden
Binnenhaven Stellendam
Buitenhaven van Middelharnis
Onder de Maashaven II
Recent zijn aan deze lijst ook de Jachthaven in Steenbergen en de Jachthaven Schapenput toegevoegd. Na initiatief vanuit de ondernemers in deze jachthavens werd een overeenstemming bereikt die sportvissers de gelegenheid biedt in de winterperiode in deze havens te vissen.
Door Sylvester van Willigen
Toen mijn droom om soldaat te worden onverwachts in duigen viel, volgde een moeilijke periode waarin ik in een depressie raakte. Diagnoses zoals autisme, PTSS en ADD maakten het er niet makkelijker op. Toch bleef het vissen mijn constante uitlaatklep.
Tijdens een van mijn vele karpersessies ontmoette ik een vriendelijke viscontroleur aan de Veste. Wat begon als een routinecontrole, groeide al snel uit tot gesprekken over onze gedeelde worstelingen met autisme, PTSS en de uitdagingen van het leven. We ontdekten dat we meer gemeen hadden dan alleen onze passie voor vissen. Hij kende ook tegenslagen, maar gaf nooit op.
Geïnspireerd door zijn doorzettingsvermogen, besloot ik mijn angsten verder onder ogen te zien. Hij betrok me bij verschillende activiteiten zoals de ZomerVISkaravaan, Samen VISsen en topcompetities waaronder het EK Dobbervissen. Door de talloze weekenden die we samen hebben doorgebracht aan de waterkant, met muziek van de film Bad Boys op de achtergrond, vormde zich een broederband en bouwden we mooie herinneringen op.
Vanaf dag één stond ik voor hem klaar als hij hulp nodig had. Zo vond ik samen met hem mijn plek als vrijwilliger bij Sportvisserij Nederland, waar ik me nu al ruim een jaar op verschillende manieren actief voor inzet. Ik maak bijvoorbeeld onderdeel uit van de Commissie Organisatie Wedstrijden, waar ik de Benjamin in de groep ben.
Wat begon als een toevallige ontmoeting, groeide uit tot een mooie vriendschap en een nieuw pad in mijn leven. Ik ben heel dankbaar voor de geweldige mensen die ik tot nu toe al in de viswereld ontmoet heb en die me accepteren zoals ik ben.
Nu ben ik vastbesloten om mijn comeback te maken, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn toekomstplannen? Ik wil mijn passie voor vissen delen via social media. De paar reels die ik heb gemaakt, zijn nog maar het begin! Je kunt mijn visavonturen volgen op Facebook of op Instagram @lion.on.a.mission.
Voor iedereen die met tegenslagen te maken heeft: geef nooit op, blijf je angsten onder ogen zien en: ga vissen. De natuur biedt rust en inzichten die je nergens anders zult vinden en wie weet een vriendschap voor het leven!
‘Never give up en let’s go!’ Tot aan de waterkant!”
Op jonge leeftijd werd bij mij autisme vastgesteld en opgroeien in Zuid-Holland was vaak een uitdaging. De harde realiteit van mijn jeugd leidde uiteindelijk tot PTSS, maar het vissen bood me altijd een veilige haven. Als kleine jongen leerde ik van mijn oom dat de waterkant een plek is om te ontsnappen en te verwerken.
In het voorjaar hebben wij Arthur van Tienen mogen verwelkomen als de nieuwe federatieve-coach voor het jeugdteam kustvissen. Met zijn uitgebreide nationale en internationale ervaring in alle facetten van het kustvissen, brengt Arthur een schat aan kennis en vaardigheden mee. Zijn enthousiasme en passie voor de sport wil hij dan ook op een leuke en leerzame manier overbrengen op de fanatieke jeugdige zoute vissers van Sportvisserij Zuidwest Nederland.
Op onze website heeft Arthur zichzelf al uitgebreid voorgesteld. Wil je meer over hem weten? Lees dan het volledige nieuwsbericht over zijn aanstelling op de website.
Arthur gaat met een aantal fanatieke jeugdige kustvissers, tussen de 12 en 18 jaar, van start om samen verder te bouwen aan de toekomst. Het doel is om eind 2025 een gezellige en succesvolle groep van getalenteerde kustvissers bij elkaar te hebben.
Als start van dit traject zijn er dit jaar drie clinics georganiseerd, waarbij de jonge vissers hun technieken konden aanscherpen en les kregen van de beste kustvissers uit de regio. De laatste clinic van dit jaar staat gepland op zaterdag 30 november bij Hoek van Holland, en er is nog plek!
Wil je meedoen? Schrijf je dan snel in via onze website.
Op zaterdag 14 september was het na vijf jaar wachten eindelijk weer zover: het Open Zeeuws Jeugdkampioenschap Kustvissen in Waarde aan de Westerschelde. Met een grote opkomst van 59 vissers, variërend van 8 tot 21 jaar, werd in twee leeftijdsklassen gestreden om de titel.
De organisatie van HSV Reimerswaal, in samenwerking met Sportvisserij Zuidwest Nederland, was tot in de puntjes verzorgd! Ook federatief coach Arthur van Tienen was aanwezig om jong talent te scouten voor het jeugdteam Kustvissen.
In de drie uur durende wedstrijd werden in totaal meer dan 600 vissen, voornamelijk kleine zeebaars, gevangen. Dankzij de strakke organisatie en de inzet van ervaren controleurs verliep de wedstrijd vlekkeloos. Wij kijken terug op een fantastisch evenement, een verrijking voor de kustvissende jeugd. Volgend jaar hopen we nog meer enthousiaste vissers te mogen verwelkomen. Tot dan!
een verrijking voor de vissende jeugd!
UITSLAG
In de B-jeugd (8-14 jaar) was Luuc Neele van HSV de Zeebaars met 35 vissen en 425 centimeter de winnaar. Wereldkampioen Junioren Matthias Baas veroverde de titel met 36 vissen en 524 centimeter in de A-jeugd (15-21 jaar).
In de allereerste editie van VISbazen Salt gaan ze samen met expert én collega Sander Schillemans op jacht naar de zeebaars. Een uniek avontuur waarin Merijn wel een héél bijzondere vis vangt.
Merijn Verhelst en Fabian Verlinde, beter bekend als de ‘VISbazen’, zijn in het voorjaar gestart met een fantastisch initiatief voor de jeugd: hun eigen YouTube-kanaal VISbazen vol visplezier. Inmiddels, 800 volgers en 37 video's verder, hebben zij al veel mooie viservaringen gedeeld. Van internationale vistrips tot sessies in stedelijke wateren en langs de Nederlandse kust, bekijk nu alle avonturen tot nu toe!
Iedere twee weken verschijnt er op woensdagmiddag een kersverse ‘VISbazen’-video op ons YouTubekanaal. Dat betekent twee keer per maand een video vol visplezier. Nog niet geabonneerd? Dan weet je wat je te doen staat! Volg de avonturen van de ‘VISbazen’ ook op Instagram via ‘sportvisserij_zwn én ‘vis.bazen’. Stay tuned, want er komen veel TOFFE dingen aan!